En Sıcak Konular

Özdalga: Avro bölgesi dağılsa da AB çökmez

6 Aralık 2011 14:03 tsi
AK Parti Milletvekili Haluk Özdalga, Avrupa ve Türkiye'de bazı siyaset adamlarının, "Avro bölgesi dağılırsa, bunun aynı zamanda AB'nin çökmesi sonucunu da doğuracağı" tespitini gerçekçi bulmadı.

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Avrupa ve Türkiye'de bazı siyaset adamlarının, "Avro bölgesi dağılırsa, bunun aynı zamanda AB'nin çökmesi sonucunu da doğuracağı" tespitinin gerçekçi bir yorum olmadığının altını çizerek, "Avro bölgesi dağılabilir. Ama AB çökmez, yoluna devam eder" dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Özdalga, para birliği konusunda Avrupalı siyasi liderlerin ilk günden beri ciddi yanlışlar yaptığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Bu yanlışlar bugün de devam ediyor. Mali ve ekonomik yapılar çok farklı ülkelerin aynı para birimini kullanması ilk yanlıştı. Para birliğine katılan ülkelerin hemen hiçbir ortak mali denetime tabi tutulmaması ikinci büyük yanlış oldu. Son büyük yanlış ise, Yunanistan gibi mali krize giren ülkelerin, ısrarla Avro içinde tutulmaya çalışılması. Bu ısrar, hem krize giren ülkelere hem de AB'ye zarar veriyor. Bütün bunlar, Avrupa'da ciddi bir siyasi liderlik krizi olduğunu da gösteriyor. Sonuçta bazı ülkeler büyük ihtimalle para birliğinden çıkmak zorunda kalacak ve Avro bölgesi dağılacak.

Ama Avro bölgesi dağılsa da AB çökmez, yoluna devam eder. Çünkü AB, para birliğinin hayli ötesinde, sınırların kalktığı derin bir entegrasyonu ifade ediyor. Bizim de bir parçası olduğumuz Avrupa coğrafyasında, küreselleşme çağı için bulunan çözümün adı Avrupa Birliği'dir. Bu entegrasyon geçici olarak yavaşlasa da, devam edecektir. Geri dönüş söz konusu olmayacaktır. O bakımdan hiç kimse yanlış hesap yapmamalı, yanlış beklenti yaratılmamalıdır."

Avro bölgesinde yaşanan son mali krizle beraber, federal Avrupa rüyasının bir kez daha hüsrana uğradığını vurgulayan Özdalga, "ABD gibi bir Avrupa Birleşik Devletleri, artık görülmelidir ki, mümkün değildir. Bütün bu gelişmeler orta vadede, büyük ihtimalle, Türkiye'nin AB üyeliğini kolaylaştırıcı sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs