En Sıcak Konular

Beştaş: Failler bulunmadan devlet aklanmaz

6 Aralık 2011 14:02 tsi
BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Av. Meral Danış Beştaş Diyarbakır'da BDP'nin mitinginden sonra vurularak öldürüleh Murat Elibol'un faillerinin bulunmasını istedi.

Beştaş, yaptığı yazılı açıklamada 3 Aralık 2011 tarihinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Murat Elibol'un arkadan sıkılan kurşunla yaşamını yitirdiğini hatırlatarak olayın saat 16.00’da BDP mitingine katıldıktan sonra Bağlar-Lezgin AVCI caddesinde meydana geldiğinin yalanlanmayan bir bilgi olduğunun altını çizdi. Murat Elibol'un sokak ortasında vurulmasının ilk olmadığını vurgulayan Beştaş "Daha önce aleni bir şekilde öldürenler ne acıdır ki tutuklanmadı, yargılanmadı ve cezalandırılmadı… Tamamına yakını, faili meçhul bırakıldı, soruşturulanlar da delil yetersizliği, savunmada sınırın aşılmaması, meşru müdafaa gibi sebeplerle aklandı. Kamu vicdanı hep yara aldı" dedi. Beştaş açıklamasında ayrıca şunlara değindi:

"Aydın Erdem’in failleri hakkında takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararının gerekçesinde kendisinin yasadışı gösteriye katıldığı belirtilerek öldürülmesinin adeta haklı olduğu yargı kararıyla tescillendi. Uğur Kaymaz’ı öldürenler meşru müdafadan beraat etti. İbrahim Malkoç’un faillerinin tespiti ve yakalanması için hala bir adım yok.

Ceylan Önkol’u öldürenler hala bulunmadı.28 Mart 2006 yılında yaşamını yitiren 11 kişinin failleri de bulunamadı.

Ve daha onlarca cinayet aydınlatılmadı ve failler korunmakta.Gösteriye katıldığı iddiasıyla her gün onlarca kişi yakalanmakta ve yargılanmaktadır. Gösteriye katılanları, slogan atanları, herhangi bir işaret yapanları, düşüncelerini açıklayanları, insan hakları savunucularını yakalayan yetkililer, insan öldürenleri tespit etmekte zorlanıyorlar. Şu ana kadar cinayetin faili ile ilgili tatmin edici bir gelişme olmamıştır. Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü yaptıkları açıklamalarda olayın polis ile hiçbir ilgisi olmadığını, olay yerinde polis olmadığını, cinayetin gerçekleştiği silaha ait 7.65 çapında kurşunu da gerekçe göstererek polislerin bu tipte silah kullanmadığını belirtmişlerdir. Yapılan açıklamanın olayı aydınlatmakla görevli valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılmış olması da dikkat çekicidir."

-ADALET DUYGUSUNUN TAMİRİ KOLAY DEĞİLDİR

Meral Danış Beştaş aydınlatılmayan cinayetlerden devletin sorumluluğunun olduğunu Diyarbakır Valisi'ne hatırlatmaya gerek olmadığının da altını çizerek "Olayın faillerinin polis olmadığının açıklanması ile sorumlulukları bitmekte midir?

Diyarbakır’ın her sokağını mobese kameraları gözetlerken, nerdeyse şehirdeki her hareket görüntülenip yargılama dosyalarına delil olarak sunulurken şehrin göbeğinde işlenen bir cinayet nasıl aydınlatılamaz? Cinayetin gerçekleştiği yerde yapılan bir gösteri varsa polis olay yerinde nasıl bulunmamaktadır?" dedi. Ceza yargılamasında ölüm ile sonuçlanan fiillerin en ağır ceza ile cezalandırıldığını da hatırlatan Beştaş, bunun aynı zamanda adalet duygusunun gereği olduğunu kaydederek, "Ancak Murat Elibol’un öldürülmesi ve benzer olaylarda faillerin cezalandırılmaması adalet duygusunu yerle bir etmektedir. Adalet duygusunun tamiri de kolay değildir" dedi.

Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,197 µs