En Sıcak Konular

Davutoğlu, AGİT Bakanlar Konseyi 18. toplantısında konuştu

6 Aralık 2011 12:26 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa'da giderek artan ırkçılığa dikkat çekerek, "Kimse beni göçmenlerin güvenliği ve hayatlarının diğerlerininkinden daha önemsiz olduğuna ikna edemez" diye konuştu.

AGİT Bakanlar Konseyi 18. toplantısında bir konuşma yapan Davutoğlu, Vilnius'ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, evsahibi dönem başkanı Litvanya'ya teşekkür etti. Davutoğlu, bu toplantının Astana zirvesinin ardından gelinen aşamanın değerlendirilmesi açısından iyi bir fırsat olduğunu da ifade etti.

Davutoğlu, AGİT'in çözme taahhüdü altındaki bazı sorunların hala çözümlenememiş olduğuna işaret ederek, bunun teşkilat için olumsuz bir puan olduğunu, teşkilatın güvenilirliğini zedelediğini, bu çerçevede acilen eyleme geçmeye ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Minsk Grubu eşbaşkanlarının Yukarı Karabağ sorunun çözümü için bazı inisiyatifler aldığını ancak bunların sonuç vermediğini hatırlatan Davutoğlu, Minsk Grubu'nun bu çalışmalarının aktif katkılarla yeniden canlandırılması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu konuşmasında, Gürcistan'daki gelişmeler ve AGİT bünyesindeki başka bazı sorunlara ilişkin görüşlerini de aktararak, 1999 yılındaki AGİT İstanbul zirvesinde kabul edilen güven artırıcı tedbirlerin yenilenmesi ihtiyacına dikkat çekti. Bakan Davutoğlu, Avrupa güvenlik yapılanması ile ilgili olarak şeffaflık ve tahmin edilebilirlik ilkelerinin güvenlik için tek başına yeterli olmadığını söyleyerek, Türkiye'nin çevresi de dahil oluşan gri alanların bu tedbirlerin değerini düşürdüğünü bildirdi.

-Avrupa'da artan ırkçılık-

Davutoğlu, terörizmin bugün herkes için ortak bir tehdit olduğunu ifade ederek, terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı.

Konuşmasında Almanya'daki temasları ve Neo-Naziler tarafından öldürülen Türkler çerçevesinde Avrupa'da giderek artan ırkılığa da değinen Davutoğlu, Alman yönetimine bu saldırıları kınaması nedeniyle teşekkür etti ve suçluların yargı önüne çıkarılacağından emin olduğunu bildirdi. Almanya ziyareti sırasında kurbanların aileleri ile bir araya geldiğini anımsatan Davutoğlu, bazı Avrupa ülkelerindeki artan ırkçılık eğilimlerine işaret ederek, Norveç'teki saldırıyı hatırlattı ve Norveç halkı ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. Norveç saldırısının sadece göçmenleri değil ülke nüfusunu bütünüyle hedef aldığına işaret eden Davutoğlu, günümüzdeki ekonomik ve mali zorluklar ile sosyo-politik ortamın maalesef, artan işsizlikle beraber ırkçılığın da yükseldiği 1929-Büyük Bunalım yıllarının hemen sonrası dönemine benzediğini kaydetti.

Artan ırkçılığa karşı AGİT çerçevesinde de bazı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Kimse beni göçmenlerin güvenliği ve hayatlarının diğerlerininkinden daha önemsiz olduğuna ikna edemez" diye konuştu. Davutoğlu, aşırı uçların, ırkçılık, İslam karşıtlığının acilen mücadele edilmesi gereken olgular olduğunu söyleyerek, bunun için etkili tedbirler alınması gerektiğini bildirdi.

Bakan Davutoğlu, Arap Baharı çerçevesinde bazı Akdeniz ülkelerindeki siyasi değişimlere de değinerek, bölgeyi sarsan bu tarihi gelişmelerin insanlık onurunun otokratik rejimler karşısındaki bir nevi sınavı olduğunu, demokrasi yönündeki bu gelişmelerin AGİT'in Akdeniz ülkeleri ile daha uzun vadeli ve sağlıklı ilişki kurmasını sağlayacağını bildirdi.

Davutoğlu, bundan sonraki dönem başkanı İrlanda'ya da başarılar diledi.

A.A.



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs