En Sıcak Konular

Aşiretlerin oyları ne yönde olacak?

14 Haziran 2007 14:34 tsi
Aşiretlerin oyları ne yönde olacak? Yıllardır blok oylarıyla etkili olan Doğu ve Güneydoğu'daki aşiretler, bu seçimde genellikle kararsız kaldı. Bazı aşiretler parti listelerinde yer bulamayınca küskünler listesinde yer aldılar. İşte aşiretlerin oy potansiyelleri ve siyasi eğilimleri...

Siyasi partiler, her seçim döneminde aldıkları ortak tavırla oyların yönünü belirleyen aşiretlerin kapısını çalıyor. Doğu Anadolu'daki aşiretlerin büyük bölümü geçen seçimde AKP'yi desteklediler, ancak bu seçimlerde bunun karşılığını bulamadılar. Bölgedeki etkin aşiretlerin üyelerine milletvekili aday listelerinde çok fazla yer vermeyen AKP'ye karşı kentin bazı noktalarında imza kampanyaları başlatıldı.

Bölgede bulunan aşiretlerin oy potansiyeli, bölgesi ve siyasi eğilimleri şöyle:

Alan Aşireti: Abdurrahman Şeylan liderliğindeki aşiretin büyük bir kısmı korucu. Aşiret bugüne kadar hiçbir sol partiye oy vermedi. 12 bin 500 seçmenin bulunduğu aşiret, DYP, ANAP, AKP eğilimli.

Ezdinan Aşireti: Lideri AKP İl Genel Meclisi Üyesi Salih Özbek. Büyük bölümü korucu olan aşiret mensupları Çatak, Gürpınar ve Van merkezde bulunuyor. 11 bin seçmen, DYP, ANAP, AKP eğilimli.

Müksi Aşireti: Lideri AKP'li Bahçesaray Belediye Başkanı Naci Orhan. Orhan'ın kızı Gülşen Orhan 'ın AKP'nin listesinde 5. sırada yer alması nedeniyle 4 bin 500 seçmenin bulunduğu aşiret, tercihini AKP'den yana kullanacak.

Şemsikan Aşireti: Özdemir Yiğit 'in liderliğindeki aşirette 30 bin 500 seçmen bulunuyor. Hiçbir partide aşireti temsil eden aday bulunmaması nedeniyle kararsızların başını çekiyor. Geçen seçimde AKP'yi destekleyen aşiret, bu seçimde partide yer bulamayınca küskünler listesinde yer alıyor.

Şerefhan Aşireti: Fazilet Partisi eski milletvekiliyken istifa ederek bağımsız kalan Mustafa Bayram 'ın liderliğindeki aşirette 25 bin 500 seçmen bulunuyor. Başkale ve Van merkezde yaşayan aşiret mensupları, DYP, ANAP ve AKP'yi destekleyecekler.

Burukan Aşireti: Nadir Kartal' ın liderliğindeki aşirette 30 bin seçmen bulunuyor. Geçen seçimde AKP'yi destekleyen aşiret mensuplarına bu kez partide yer verilmemesi üzerine desteklerini çektiler. Aşiretin bu seçimde ağırlıklı olarak bağımsızlara ve CHP'ye oy vermesi bekleniyor.

Merzikan Aşireti: 3 bin seçmenin bulunduğu aşiretin liderliğini Eşref Bayar yapıyor. Aşiret mensupları genellikle bağımsızlar, DYP ve AKP'den yana tercih kullanacaklar.

Küresini Aşireti: Mustafa Kaçmaz 'ın liderliğinde olan ve 22 bin 500 seçmenin bulunduğu aşiret, AKP, DYP ve MHP arasında karar vermeye çalışıyor.

Oramar Aşireti: Necdet Buldan liderliğindeki aşirette 8 bin 500 seçmen bulunuyor. Bugüne kadar sağ partilere oy vermeyen aşiret, bu seçimde bağımsız adayları destekleyecek.

Gaydan Aşireti: Bitlis ve Hizan merkezli aşiretin lideri Edip Safter Gaydalı . AKP'nin küskünler listesinde yer alan Gaydalı, CHP'den aday olunca aşiret oyları da bu partiye transfer oldu.

Pinyanişi Aşireti: Aşiret lideri Mustafa Zeydan 'a AKP yer vermeyince 15 bin seçmenin bulunduğu aşiret CHP'yi destekleme kararı aldı.

Hakkâri merkezli Diri ve Dostki aşiretleri sol partileri ve bağımsız adayları, Jirki DYP ve MHP'yi, Bitlis Güroymak merkezli Seyda ve Sego aşiretleri Saadet Partisi ve AKP'yi destekleyecek.

Cumhuriyet



Bu haber 1,585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs