En Sıcak Konular

Suriye'nin tek sorunu Esad değil, Baas da var!

5 Aralık 2011 16:24 tsi
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arap Baharı'nda belirsizliklerin devam ettiğini belirterek, "Arap Baharı yardım edilmezse dünya kışına dönüşebilir. Herkesin yardım etmesi gerekir." dedi.

Atılım Üniversitesi'nde Arap Baharı konulu konferansta konuşan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Arap Baharı'nda maalesef belirsizliklerin devam ettiğini söyledi. Mısır, Tunus, Libya ve Suriye'de demokrasinin dışında bir alternatifin olmaması için ciddi şekilde çaba sarf ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu ülkelerdeki kaynakların herkes tarafından eşit paylaşılmasını istediklerini aktardı. Arap Baharı'nın dışarıdan bir müdahale değil içerden insan hakları, demokrasi talebi sonucunda olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Arap Baharı yaşayan ülkelere çevre ülkelerin yardımcı olması gerekir. Bu ülkelerin ekonomik sıkıntıları mutlaka aşmaları lazım. ekonomik sorunlar çözülmez ise bazı ülkelerdeki güç paylaşımı dengeli olmazsa daha vahim olaylar gelişecektir. Herkes üzerine düşeni Amerika, Fransa İngiltere'de çıkar gütmeden bu ülkelere yardımcı olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

"BAŞBAKAN ERDOĞAN, SADDAM VE OĞULLARINA TELEFON ETTİ"

Arap Baharı yaşayan ülkelerde geçişin mümkün olduğu kadar hasarsız olmasını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Vatandaşların isteklerinin yerine getirilmesini, ekonomik sorunların giderilmesine çalışıyoruz. Esad ile iyiydik. Suriye ile olan sorunları çözmek istedik. Ama rejim kendi vatandaşına zulm ediyorsa o konuda desteklememiz söz konusu değil. Başbakanımızın Saddam'a ve oğullarına telefon açtığını ben biliyorum. Uyarılar ve önerileri oldu. Esad'a da oldu ama maalesef ikisi de dinlemediler." dedi.

"MODEL OLMA GİBİ BİR ARZUMUZ YOK"

Mısır, Tunus, Libya ve Suriye gibi ülkelere model olma gibi bir arzuları bulunmadığını aktaran Çavuşoğlu, yardımcı olmaya çalıştıklarının altını çizdi. Siyasi partiler nasıl kurulur, il ve ilçe teşkilatları nasıl hazırlanır propaganda nasıl hazırlanır konularında bu ülkelere yardım ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, siyasi bir kaygı olmadan Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bu çalışmaları yaptıklarını belirtti.

"BOP DİYE BİRŞEY BİLMİYORUM"

Çavuşoğlu konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevapladı. Bir öğrencinin Arap Baharı'nın Büyük Orta Doğu projesinin bir ürünü olup olmadığını sorması üzerine Çavuşoğlu, "Ben Büyük Orta Doğu Projesi diye bir şey bilmiyorum. Seçimlerde gündeme gelen bir safsatadır." dedi.

"SURİYE'NİN TEK SORUNU ESAD DEĞİL, BAAS SORUNU VARDIR"

Arap Baharı'nın yardım edilmezse dünya kışına dönüşebileceğine işaret eden Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Ekonomik krizlerin demokratik rejimlere etkisini görmeye başladık. Teknokratlar yönetime gelmeye başladı. Yunanistan'da bunu gördük. Bu yardımlar yapılmazsa gerçek demokrasiler kurulmazsa bu endişe hala var.

İnşallah Esad'ın da sonu Kaddafi gibi olmaz. Bu o ülkeye ve çevresine hasarları olur. Esad ve Kaddafi'ye telkinlerde bulunduk. Kaddafi'de bizim dediklerimizi dinleyip sığınma alsalardı bu kadar kan dökülmeyecektir. Suriye'nin tek sorunu Esad sorunu değildir Baas sorunudur."

"MÜZAKERE MASASINDAN KALKMAYIZ"

Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinden hiçbir zaman çekilmeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Hiçbir zaman masadan çekilmeyiz. En son bu süreç bittiğinde referanduma gideriz. Türk halkı bunu istiyor mu istemiyor mu. bunun kararını veririz." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,732 µs