En Sıcak Konular

Hamas, Suriye’den çekiliyor

5 Aralık 2011 14:20 tsi
Hamas Hareketi’nin resmiyette aksi tavrını sürdürmesine karşın bazı diplomatik kaynaklar İslami hareketin Şam’daki varlığını oldukça aza indirdiğini açıkladı. Kaynakların ifadesine göre onlarca Hamas yetkilisi aileleriyle beraber Gazze’y

Diplomatlar, Hamas Hareketi’nden onlarca aktivistin sakin bir şekilde Şam’dan Gazze’ye döndüğünü ifade etti. Aktivistlerin dönüşü, Suriye Başkanı Beşşar Esad’ın iktidardaki geleceğinin ne olacağının bilinmemesi nedeniyle Hareketin Suriye’deki varlığını hafifletme adımı çerçevesinde geldi.

Hamas liderliği resmi olarak hala hareketin Gazze dışındaki ana merkezinin bulunduğu Şam’ı terk etmeyi reddediyor.

Ancak diplomatik ve bölgesel kaynaklar, Şam’da aileleriyle bulunan yüzlerce Hamas Hareketi yetkilisinden sadece onlarcasının kaldığını kaydetti.

Bölgesel bir istihbarat kaynağı, Arap Birliği’nin geçen ay rejimin düşmesini talep eden protestoculara uyguladığı şiddetten ötürü Suriye’nin üyeliğini dondurmasından bu yana Hamaslı yetkililerin ülkeyi terkinde hızla artış gözlemlendiğini ifade etti.

Diplomatlar bazıları 90’lardan beri bazıları da yıllardır Suriye’de yaşayan Hamas’tan onlarca aktivistin aileleriyle beraber son haftalarda Mısır üzerinden Gazze’ye döndüklerini belirtti.

Yeni üs arayışları

Kaynaklardan biri Hamas’ın Esad sonrasında da yerini korumak için sembolik de olsa ülkede varlığını sürdürmeye devam edeceğine işaret etti. Ardından Hamas yetkililerinin şu sıra vakitlerinin büyük kısmını Mısır, Katar, Türkiye ve Sudan gibi ülkelerle ilişkileri desteklemek için uçaklarda geçirdiklerini ya da tek bir üs yerine yeni üsler bulabilmek için temaslarda bulunduklarını dile getirdi.

İsmini vermek istemeyen diplomat şöyle dedi: ‘Hamas Suriye’den doğru bir vakitte çekilecek.’

Batılı bir güvenlik kaynağı ise desteğinden ötürü Hamas’ın Suriye’ye çok şey borçlu olduğunu ancak buna karşın Arap kamuoyuna karşı yanlış tarafta olmak istemediğini vurguladı.

Hamas Hareketi Filistinli mültecilerin kaldıkları kamplarda Esad Hükümeti yanlısı gösteriler düzenlenmesini reddetti. Bu da Şam’ı öfkelendirdi. Suriye ile gerginlik Hamas, Suriye başkanını desteklemek için dokuz Filistinli grubun imza attığı bildiriye imza atmayı kabul etmediğinde daha da arttı.

Hamas Hareketi 2006 yılında Filistin seçimlerini kazandı. Bundan bir yıl sonra da Fetih Hareketi ile girdiği çatışmaların sonunda Gazze’yi tamamen ele geçirdi. 

Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,472 µs