En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta liderler görüşmesi sona erdi

5 Aralık 2011 13:48 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri kapsamındaki görüşmesi sona erdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında yapılan görüşmenin ardından, makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altında bulunan dış ilişkiler ve mülkiyet konularının görüşüldüğünü söyledi.

Tarafların, 30-31 Ekim'de New York'ta Greentree'de yapılan üçlü görüşmeyle ilgili görüşlerini de ortaya koyduğunu belirten Eroğlu, özel temsilcilerin perşembe günü bir araya gelerek, bugün konuşulan konuları tahlil edeceğini, ayrıca BM'nin mekik diplomasisinin de devam edeceğini kaydetti.

Müzakerelerde ele alınan konularda yakınlaşma sağlamak için büyük bir gayret sarf ettiklerini belirten Eroğlu, ''Bu gayretlerimizin sonucunu alabiliriz düşüncesiyle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz'' dedi.

-Nüfus sayımı-

KKTC'de dün yapılan nüfus sayımına da değinerek, halkın sayımın tamamlanması için gayret ortaya koyduğunu ve bazı evlere gidilmedi yönünde haberler olduğunu belirten Eroğlu, Devlet Planlam Örgütü'nün (DPÖ) birkaç gün içinde, sayılamayanların sayılmasını tamamlayacağını söyledi.

''Mühim olan halkımızın nüfus sayımına gerekli ilgiyi göstermesi'' diyen Eroğlu, BM'den 7 temsilcinin gözlemci olarak bulunması ve sayımdan memnuniyet belirtmelerinin de önemli olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Çünkü maalesef kendi sayımımıza gölge düşürmek için, şüphe yaratmak için beyanatlar da olmuştur. Bunlar da dikkate alınırsa bu özel konuklarımızın, yani BM temsilcilerinin gelmesi ve bugün ve yarın DPÖ'deki toplantılara katılacak olmaları memnuniyet verici. Ayrıca, bazı olması muhtemel şaibeleri veya yaratılmaya çalışılan şaibeleri ortadan kaldırması bakımından da fevkalade yararlı olacaktır.''

Eroğlu ve Hristofyas'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla muhtemelen 22-24 Ocak 2012'de New York'ta yapılacak 5. üçlü zirve öncesi, 9 Ocak'a kadar 4 planlı görüşmesi daha bulunuyor.

Liderlerin bir sonraki görüşmesi 12 Aralık'ta.

-Buttenheim'in açıklaması-

Bu arada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, liderlerin, dış ilişkiler ve mülkiyet konularını ele aldıklarını söyledi.

Buttenheim, BM yetkililerinin, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı ile ikili görüşmeleri sürdüreceğini belirtti.

aa

Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,072 µs