En Sıcak Konular

Belucistan'a el attılar

5 Aralık 2011 13:45 tsi
Belucistan'a el attılar ABD'nin yeni bir devlet olmasını istediği Belucistan'da "ölüm tarlaları" olduğunu iddia eden Avrupalı vekiller İslamabad yönetimini hedef tahtasına koydu

Avrupa Parlamentosu'nun Belucistan'ın bağımsızlığı için mücadele eden aktivistler ile yakın işbirliği içinde çalışan Polonyalı üyesi, Belucistan'da süren "ölüm politikası" için İslamabad'ı kınadı.

Avrupa Parlamentosu Belucistan'ın Avrupalı Dostları Başkanı Ryszard Czarnecki, bölgeye bir AB misyonu gönderilmesi çağrısı da yaptı.

Polonya şu anda Avrupa Parlamentosu'nun dönem başkanlığını yürütüyor.

Belucistan'da 2009 Şubat ayında Polonyalı mühendis Piotr Stanczak'ın öldürülmesinden Pakistan istihbarat kurumunu sorumlu tutan Polonya, Belucistan'ın Amerikan Dostları isimli örütün ve Avrupa merkezli aktivistlerin de desteğini aldı.

1948 yılından itibaren Pakistan karşıtı ayrılıkçı eylemlere sahne olan Belucistan, Amerikan yönetiminin Pakistan üzerindeki planlarının yoğunlaştığı stratejik bölgelerin başında geliyor.

STRATEJİK COĞRAFYA

Belucistan, Hint Okyanusu'na kıyısı olması ve Hürmüz Boğazı'na yakınlığı nedeniyle çok stratejik bir öneme sahip bulunuyor.

Analistler, Belucistan'ın bağımsızlık isteklerinin son yıllarda ABD ve İngiltere ikilisi tarafından perde arkasından desteklendiğine dikkat çekiyor. Pakistan'ı, ve İran'ı kontrol altına alabilmek için Beluciler'e perde arkasından destekleyen batı, aynı zamanda Çin'in enerji ithali yollarını de denetlemenin peşinde.

İran ve Pakistan arasında bölünen, ancak büyük bölümü Pakistan toprakları içerisinde yer alan Belucistan Pakistan'ın en büyük eyaleti ve batı sınırını oluşturuyor. İran topraklarına dahil olan kısmı ise Sistan-Belucistan Eyaleti adını taşıyor.

İNSANSIZ SAVAŞ SÜRÜYOR

Amerika'nın terörle mücadele adı altında sürdürdüğü savaşın son dönemdeki merkezlerinden biri haline getirilen Belucistan'da, Amerikan insansız hava uçaklarının konuşlandığı bir de üs bulunuyor. Nitekim, Beyaz Saray geçtiğimiz aylarda CIA'in yüzlerce sivil Pakistanlı ve Afganistanlının ölümünden sorumlu olan insansız uçak programının kapsamına, Güney ve Kuzey Veziristan sonra, Belucistan bölgesinin alındığını açıklamıştı. Böylece bölgedeki çatışmalara ABD de müdahil oldu.

Öte yandan, bağımsızlık talep eden Beluciler'e verilen desteğin asıl nedeni olarak Belucistan'dan geçen rakip iki boru hattından ilki olan IPI (Iran-Pakistan-India) hattı ile TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India) hatları üzerindeki stratejik hesaplar gösteriliyor.

Dünyabülteni



Bu haber 2,042 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs