En Sıcak Konular

Afganistan Konferansı başladı

5 Aralık 2011 13:19 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Afganistan Konferansı Almanya'nın Bonn kentinde başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan'ın kalkındırılması için birçok ülkenin birlikte çaba harcadığına işaret ederek, hayatını kaybeden askerleri ve masum sivilleri andıklarını belirtti.

Afganistan'da askeri değil, ancak siyasi bir çözümün mümkün olabildiğini, tümüyle egemen bir Afganistan'a ülkenin tüm sorumluluğunu devredebilmek için birlikte çalışmaları gerektiğini, konferansın da refah içinde özgür ve güvenli bir Afganistan'ın yaratılmasına katkı sağlayacağını ifade eden Westerwelle, "Sizleri yalnız bırakmayacağız" dedi.

Westerwelle, uluslararası camianın Afganistan'ı 2014 yılından sonra da 10 yıl boyunca desteklemeye devam edeceğini, bu dönemde ülkenin yeniden imarına ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai konuşmasında, karanlık günlerden aydınlık bir geleceğe doğru ilerlediklerini belirterek, bu yolda kendilerine destek olan tüm ülkelere teşekkür etti.

Uluslararası camianın yardımıyla geçen 10 yılda ülkesindeki demokratik kuruluşların temelini attıklarını, kadınların da toplum içinde yerini aldığını ve resmi kuruluşlarda oranlarının yüzde 20'ye ulaştığını ifade eden Karzai, ülkesinde GSMH'nin de son 10 yılda 3 kat arttığını, ancak güvenliği henüz tümüyle sağlayamadıklarını söyledi.

Ülkesini hala büyük sorunların beklediğini, hala fakir bir ülke olduklarını ve genç demokrasinin yara alabileceğini belirten Karzai, her Afganlının onuruyla barış, huzur ve refah içinde yaşamak istediğini, bu hayalin gerçekleştirilebilmesi için rüşvetçiliğe karşı mücadele edeceklerini, 2014 ve 2024 yılları arasında da elde ettikleri başarıları sağlamlaştırmak istediklerini kaydetti.

Tüm komşu ülkelerle iyi geçinmek istediklerini ifade eden Karzai, "yeni Afganistan" arayışının henüz sona ermediğini, barış ve refah içinde yaşayabilmek için tüm ülkelerin desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

AB ülkeleriyle de uzun vadeli ortaklık istediklerini, bunun diğer ülkelere karşı bir tutum olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Karzai, "Dayanışmanız kaçınılmaz olacaktır" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konuşmasında, Afganistan'da hala yaşanan şiddetin insanları olumsuz yönde etkilediğini ve yeniden imar çalışmalarını da engellediğini belirterek, yaklaşık 4,5 milyon mültecinin Afganistan'a dönmüş ve okula giden çocukların sayısının artmış olmasına rağmen, daha hala büyük sorunların mevcut olduğunu, ancak bu sorunların kendilerini korkutmadığını söyledi.

Herkes gibi Afganistan'da da insanları korumak ve adaleti sağlamak istediklerini ifade eden Ban Ki-mun, sivillerin çoğunun Afgan hükümetine düşman çevreler tarafından öldürüldüğünü ve ülkede hala masum insanların öldürüldüğünü, bunun da Afganistan'daki çabalarını zayıflattığını kaydetti.

Bir ülkede herkesin eşit haklara sahip olamaması durumunda toplumun gelişemeyeceğine işaret eden Ban, uyuşturucu ticaretinin de terörizm ile bağlantılı olduğunu, bu nedenle Afganistan'ın komşu ülkelerinin de uyuşturucu ticaretine karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Ban, uluslararası camianın Afganistan'ın yanında olduğunu ve tüm imkanlarıyla destek olmaya devam edeceğini ifade ederek, "Biz sizi dinliyoruz" dedi.

-Başbakan Merkel'in konuşması

Afganistan Konferansının açılışına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel de konferansın Afganistan ve Afgan halkıyla işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirterek, konferansta 2014 yılına kadar birlikte nasıl çalışılacağının ve 2024 yılına kadar daha neler yapılacağının ele alınacağını söyledi.

İstanbul'da 2 Kasım'da düzenlenen konferansın da çok faydalı olduğunu ifade eden Merkel, "Afganistan 2014 yılından sonra da uluslararası camianın desteğine güvenebilir" dedi.

Afganistan'ın istikrarlı bir ülke olması ve dünyadaki terör olaylarının bir daha bu ülkeden kaynaklanmaması, ayrıca Afgan halkına yardımcı olunması amacıyla 10 yıl önce bu ülkeye yardım etmeye başladıklarını kaydeden Merkel, bugüne kadar olumlu ve olumsuz tecrübeler edindiklerini, Afganistan hakkında birçok şey öğrendiklerini, sonuçta güvenlik olmadan kalkınmayı sağlayamayacaklarını tespit ettiklerini söyledi.

Merkel, Afganistan'daki yönetim sorumluluğunu adım adım tümüyle hükümete devretmek istediklerini, ancak bundan sonra da bu ülke için sorumluluklarının bitmeyeceğini belirterek, güvenlik güçlerinin eğitiminin yanı sıra bu ülkedeki siyasi sürecin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu sürece Afganistan'daki tüm kesimlerin dahil edilmesi gerektiğini ve hükümeti Afgan halkının kendisinin belirleyeceğini kaydeden Merkel, kendilerinin de bu sürece destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Konferans daha sonra diğer bazı katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.

aa

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs