En Sıcak Konular

9 Aralık’ta Euro çöker

5 Aralık 2011 13:12 tsi
9 Aralık’ta Euro çöker 9 Aralık’ta Euro çöker Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB liderlerinin 18 aydır toplandığını ancak çözüm üretemeden dağılarak hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Şimşek, “Euro Bölgesi krizi iyi yönetemedi. Eğer 9 Aralık’ta şapkadan bir şey çıkartmazlarsa, Euro Bölgesi ciddi bir şekilde dağılma riskiyle karşı karşıya kalır. Euro Bölgesi’nin dağılması da Avrupa Birliği’nin çökmesi demek” uyarısında bulundu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda Avrupa’daki ekonomik krizin, 1930’larda yaşanan krizin modern bir versiyonu denilebileceğini belirterek, “Şu anda Avrupa’nın içinde bulunduğu durum, Türkiye’nin 2001’deki uçurumun eşiğine geldiği durumdan daha kötü. Ciddi bir sıkıntı var” dedi.

Bir TV kanalına konuşan Bakan Şimşek, Euro Bölgesi’nde 17 ülkenin yer aldığını, bu ülkelerin tek bir para birimi ve tek merkez bankası kullandığını ancak 17 ayrı hükümet, 17 ayrı meclis, yüzlerce siyasi parti ve her ülkenin kendine göre maliye politikasının bulunduğunu, hal böyle olunca ülkelerin çok ciddi açık verdiğini söyledi. Şimşek, “Avrupa’nın en büyük açmazlarından bir tanesi şu euro para birimini destekleyecek bütçesel anlamda bir birlik yok. Sorun oradan kaynaklanıyor” dedi.

Yangın küçükken sönmedi

“AB bu krizi inanılmaz kötü yönetti, bunu ben söylemiyorum, bunu bütün gözlemciler söylüyor” diyen Şimşek, 18 ay önce yangın küçükken şimdi yangının çok büyüdüğünü ve büyük ülkelere de sirayet ettiğini kaydetti.

Bu yangının kontrol altına alınması için daha büyük bir kaynak ve çok daha radikal yapısal düzenlemeler gerektiğini dile getiren Maliye Bakanı, 9 Aralık’ta yapılacak zirvenin etkisiyle piyasalarda bir iyimserliğin söz konusu olduğunu da söyledi.

Şimşek, şöyle devam etti:

“Piyasaların beklentisi şu; bu zirveden Fransa ve Almanya’nın önderliğinde çok ciddi, yeni bir takım kurallar, bu kurallarla birlikte, kurallara uymayanlara müeyyideler, bunun sonucunda Avrupa Merkez Bankası, Kurtarma Fonu ve ve bir de IMF’den yeni kaynaklar... Yani hem mevcut Kurtarma Fonu artırılırsın hem Avrupa Merkez Bankası’nın kaynakları kullanılsın hem de IMF’dan daha fazla kaynak kullandırılarak bu yangın kontrol altına alınsın. Beklenti bu. Bu nedenle bir iyimser hava var. AB liderleri 18 aydır hep bir araya gelirler beklenti yaratılırlar, ondan sonra hayal kırıklığına uğratırlar. Son dakikada yapılması gerekeni yaptılar, fakat son dakika yapıldığı için çok geç, çok az yetersiz algısı oluştu. Bu defa öyle sanıyorum ki artık kırılma noktasındayız, bunun da farkındalar. Hal böyle iken eğer 9 Aralık’ta şapkadan bir şey çıkartmazlarda, Euro Bölgesi ciddi bir şekilde dağılma riskiyle karşı karşıya kalır. Euro Bölgesi’nin dağılması da aslında ciddi anlamda AB’nin çöküşe gitmesi demek.”

Bakan Şimşek, 9 Aralık veya sonrasında köklü bir çözüm üretilemezse Avrupa’nın güneyinde birçok ülkenin borçlarını sürdüremeyeceğini ve batma riskinin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

ABD’Lİ SENATÖRLERDEN ŞİMŞEK’E ÖVGÜ:

Avrupa’da iflas etmemiş bir dost görmek ne güzel

2-3 gün kadar önce ABD’de 60 kadar kongre üyesi ve 10’a yakın senatörün de yer aldığı bir resepsiyona katıldığını anlatan Mehmet Şimşek, “Daha merhabalaşmadan bana ne dediler biliyor musunuz? ‘Avrupa’da müflis olmayan bir dostumuzun olması ne kadar güzel’ dedi. İflas etmemiş demek. Şaşırdım tabii. Hakikaten Türkiye’nin hikayesine, geleceğine inanıyorlar” diye konuştu.

Tarihi aftan 13.1 milyar liralık tahsilat

Mehmet Şimşek, Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması uygulamasında, 30 Kasım 2011 tarihi itibarıyla 13 milyar 115 milyon 886 bin liralık tahsilat yapıldığını açıkladı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasına gittiklerini ifade eden Şimşek, “Yapılandırma sonrası bizim alacak stokumuz yaklaşık 39 milyar 438 milyon lira civarındaydı. 4’üncü taksit sonucunda biz 13 milyar 115 milyon liralık bir tahsilat yaptık. Şimdi bu da yaklaşık yüzde 33’e denk geldi. Yani biz diyelim ki 100 liralık yapılandırma yapmıştık, bugüne kadar 33 lirasını tahsil ettik. Bu aslında geçmişte yapılan benzer yapılandırmalara oranla muazzam bir başarıyı gösteriyor” dedi.

Bu haber 1,213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,637 µs