En Sıcak Konular

Sindirim sorunu olanlar yoğurt yesin

5 Aralık 2011 11:28 tsi
Sindirim sorunu olanlar yoğurt yesin Yoğurt sindirim sorunu olanlara bire bir. Uzmanlar bolca tüketilmesini tavsiye ediyor.

Prof. Dr. Çakmakçı, süt içtiği zaman karın ağrıları, ishal, gaz, şişkinlik gibi şikayetleri olanlara yoğurt tüketmelerini önerdi.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, sütün içeriği bakımından mükemmele yakın bir gıda maddesi olduğunu, özellikle çocukların gelişimine önemli katkıda bulunduğunu belirtti.

Çakmakçı, ''Yoğurtta bulunan laktoz, karbonhidrat, proteinler ki özellikle bu proteinler muhakkak dışarıdan alınması gereken önemli aminoasitlerdir, yumurta proteini en fazla biyolojik değeri olan protein olarak anlatılmaktadır ama sütte ve yoğurta bulunan bazı proteinler yumurtayı bile geçen proteinlerdir'' diye konuştu.

Bazı insanlarda laktoz denilen enzimim az bulunduğunu veya olmadığını, bu insanlarda sütün karın ağrısı, ishal, gaz ve şişkinliğe neden olduğunu ifade eden Çakmakçı, ''Ama yoğurt yedikleri zaman bu belirtiler daha az görülmektir. Çünkü laktozun oranı azalmış ve laktik asit oluştuğu zaman bu belirtiler görülmemektedir. Süt içtiği zaman bu sıkıntılarla karşılaşanların yoğurt yemelerini tavsiye ediyoruz. Fosfor ve kalsiyum, aynı miktarda oldukları zaman bile yoğurttaki emilim, vücut tarafından sindirilebilirlik, yarayışlılık süte göre daha fazladır'' dedi.

Yoğurt ve sütte bulunan kalsiyum ve fosforun başka hiçbir üründe bulunmadığını belirten Çakmakçı, kemik ve diş gelişimi açısından süt ve yoğurt tüketimini tavsiye ettiklerini söyledi.

Çakmakçı, ''Yoğurtta laktik asit olduğu için bu asit sindirimi ve kalsiyumun yarayışlılığını artırır. Diğer taraftan, yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı için insanı rahatlatır, besleyici özelliği vardır'' diye konuştu.

Günde 200-250 gram yoğurt tüketilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çakmakçı, şunları kaydetti:

''Çocuklar, yoğurdun ekşimsi tadından dolayı yoğurt tüketmeye eğilimli değildir. Avrupalılar, Amerikalılar yoğurdu 20. yüzyılda tanımalarına rağmen yoğurt tüketimini artırmak için meyveli yoğurdu piyasaya sürdüler. Özellikle çocukların yoğurt tüketimini sağlamışlardır. Yoğurtlardaki meyveler usulüne uygun üretilmişse yoğurttaki bazı minerallerin artışını sağlayabilir.''

star


Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,531 µs