En Sıcak Konular

Ağlatan 'kurtarma paketi'

5 Aralık 2011 10:34 tsi
Ağlatan 'kurtarma paketi' İtalya'da Mario Monti hükümetinin yeni ekonomik yaptırımları içeren kanun hükmünde kararnamesi Bakanlar Kurulu'nda onaylandı.

 Paketle ilgili yapılan basın toplantısında emeklilik koşulları hakkında bilgi veren Refah, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero'nun konuşmasının ortasında gözyaşlarına boğulması toplantıya damgasını vurdu.

Başbakanlık'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Ekonomi Bakanı ve Başbakan Mario Monti, Ekonomik Gelişmeler ,Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Corrado Passera, Ekonomi Bakan Yardımcısı Vittorio Grilli, Refah, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero ileParlamento'yla İlişkiler Bakanı Piero Giarda basın mensuplarının karşısına çıktı.


Basın toplantısı öncesinde Başbakan Mario Monti, kürsüye gelerek ekonomik paketle ilgili "halka açıklama" yaptı. Konuşmasına "İtalya halkına sesleniyorum, kararları direkt kendilerine açıklamak istiyorum" şeklinde başlayan Monti, "Bu hükümet İtalya'yı kısa süre içinde çok derin bir krizden kurtarma görevini üstlendi. Son 30 yılda politikacıların hatalı kararlarının oluşturduğu zararı ödüyoruz"dedi.

MONTİ MAAŞ ALMAYACAK

Monti, "Bazı yönlerden kemerimizi sıkacağız, bazı yönlerden ise basit kararlarla İtalya'nın büyümesini sağlayacağız. Fedakarlık yapacağız. Burada İtalyanlardan özveri talebinde bulunacak kişi olarak, ben de başbakanlık maaşımı almayacağım " diye konuştu.

İTALYA'YI KURTARMAK, AVRUPA'YI KURTARMAKTIR  

Başbakan Monti, Avrupa liderlerinin yorumlarına atıfta bulunarak, "Ben sadece Avrupa istediği için hiç bir yasa yapmayacağım. Aynı şekilde, AB için veya AB nedeniyle özveride bulunmak durumunda değiliz. Bu özveriyi kendimiz için, İtalyanlar için yapmalıyız. İtalya'yı kurtarmak, Avrupa'yı kurtarmaktır. Çok uzun yıllar politikacılar gelecek jenerasyonları dikkate almadan kararlar verdi. Biz çocuklarımız ve torunlarımızın geleceğini dikkate almalıyız" diye konuştu.

EMEKLİLİK TAMAMEN DEĞİŞTİ

Monti'nin ardından söz alan Refah, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero ise merakla beklenen emeklilik sistemindeki değişimler hakkında bilgi verdi. Fornero, artık emeklilik hakkı elde etmek için çalışılan yıl süresinin önemli olmayacağını vurgulayarak, "Ne kadar katkıda bulunulduğu önemli olacak. 2018'e kadar erkekler 66, kadınlar 62 yaşında emekli olacak. 2018'den itibaren 66 yaş sınırı herkes için geçerli olacak" dedi. Fornero ayrıca emeklilik maaşlarının enflasyona bağlı otomatik artışının artık söz konusu olamayacağını, enflasyona bağlı artışın sadece minimum düzeydeki maaşlar için geçerli olabileceğini söyledi. Bakan Fornero konuşmasının bu bölümünde "Sadece bu kadarını yapabildik. Bu özveride bulunmak zorundayız" diyerek ağlamaya başladı.

ALIŞILMADIK DİYALOGLAR

Bakan Fornero'nun duygusal reaksiyonu karşısında önce şaşıran Başbakan Monti, gözyaşların dinmediğini görünce, "izin verir misiniz" diyerek konuşmayı devraldı. Monti, "Belki de kendisini Bakanlar Kurulu toplantısının son bölümünde gerekli dikkati gösteremedi. Toplantı sonunda biraz daha fon ayırmayı başardık" dedi. Daha sonra söz alan Ekonomik Gelişmeler, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Corrado Passera'nın sözlerine Monti'ye hitaben "Sağol Mario" diye başlaması "aşırı samimi, profesyonellikten uzak" değerlendirmelerine maruz kaldı. Parlamento'yla İlişkiler Bakanı Piero Giarda'nın kendisinden önce konuşanların yaptığı bazı oran değerlerini sert bir üslupla düzeltmeye kalkışması ise Monti'nin "uzatmayalım" ikazıyla karşılandı.

SERMAYEDARA DESTEK EV SAHİBİNE VERGİ

Toplam 20 milyar Euroluk bir tasarrufu amaçlayan paket kapsamında, yatırım amacıyla sermayesini ortaya koyanlardan vergi indirimine gidilecek. Berlusconi'nin daha önceki seçimleri kazanmasında önemli bir etken olan, "birinci evden vergi almama politikasıö ise tamamen rafa kaldırıldı. Birinci ev için yıllık yüzde 0.4, ikinci ev için ise yüzde 0.76 oranında vergi alınacak. Katma değer vergisinde de gelecek yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 2'lik bir artış söz konusu olacak. Monti'nin kararnameyle ilgili 5 Aralık 2011 öğleden sonra Temsilciler Meclisi ve Senato'da açıklama yapması bekleniyor.

Hürriyet



Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs