En Sıcak Konular

Güyüldar: Erdoğan gönül aldı, sıra CHP'de

4 Aralık 2011 13:03 tsi
Eski CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Dersim özrünün Dersimlilerin gönlünü aldığını söyledi. Güyüldar, "Yaraya merhem olması için CHP de adım atmalı" dedi.

Benzer bir tavrı CHP'den de beklediklerini kaydederek, "Toplumun gözü kulağı CHP'de. Yaraya merhem olması için CHP'nin bir adım atması gerekir." dedi.

Aleviler Dersim olaylarına ilişkin CHP'den özür beklerken, parti içinden önemli bir çıkış geldi. CHP'nin eski milletvekillerinden Onur Öymen'in Meclis kürsüsünde sarf ettiği "Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" sözünün ardından partisinden istifa eden eski CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar, "Toplumun gözü kulağı CHP'de. Yaraya merhem olması için CHP'nin bir adım atması gerekir." dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devlet adına dilediği özrünü öven Güyüldar, bu özrün acıların hafiflemesi açısından Dersimlilerin gönlünü aldığını belirtti. Benzer bir tavrı CHP'den de beklediklerini kaydederek, "Başbakan'ın açıklamaları, acılarımızın iktidar tarafından sahiplenilmesi bizi çok rahatlatmıştır. CHP'nin de bu konuyla ilgili toplumu rahatlatması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Böyle bir tartışmanın başlamasının insanî değerler açısından çok faydalı olduğunu dile getiren eski CHP'li vekil, bundan sonraki süreçte ülkenin geçmişinde yaşanan acıların üzerine giderek yüzleşmesi gerektiğini dile getirdi. Güyüldar, "Kendimizi rahatlatarak güzel bir Türkiye'nin önü açılmalı. Bunu yaparken de siyaset, beklentileri menfaatleri ön plana almadan toplumun rahatlatılması gerekir." çağrısında bulundu.

Eski CHP Tunceli İl Başkanı ve eski Tunceli Milletvekili Bekir Gündoğan da Dersim dosyasının açılmasının acı tarihle yüzleşmek açısından çok olumlu ve gerekli bir gelişme olduğunu ifade etti. 'Kanayan yaranın tedavi edilmesi' gerektiğini kaydeden Gündoğan, o dönemde yapılan operasyonların, 'Dersim'e medeniyet getirmek' şeklinde gerekçelendirilmesine de karşı çıktı. Gündoğan, şunları kaydetti: "Peki bir topluma medeniyetin getirilmesi için o toplumun kökünü mü kazımak gerekirdi? Böyle medeniyet getirilir mi? Bu toplum tarihi boyunca özgürce yaşamış. Sen bu topluma bir dayatma yaparken alışkanlıklarından anında kopmasını bekleyemezsin. Bunu yapmak için katliam değil ehilleştirme yapmak gerekirdi. Yol yapmak, fabrika kurmak, iş vermek gerekirdi."

Bekir Gündoğan, Başbakan Erdoğan'ın devlet adına özür dilemesini de "Sayın Başbakan'ın çabasını doğru ve haklı buluyorum." şeklinde değerlendirdi. Yeni adımların da atılarak Dersim olaylarına ilişkin resmî arşivlerin açılmasını istedi. Eski CHP'li vekil, Kılıçdaroğlu'ndan beklenen özürle ilgili de şunları kaydetti: "Sayın Başbakan olumlu bir adım atmıştır. Ancak özür dileyip dilememek Sayın Kılıçdaroğlu'nun bileceği iş. Rahmetli İnönü'nün, rahmetli Fevzi Çakmak'ın ve rahmetli Celal Bayar'ın hesabı Kılıçdaroğlu'ndan sorulmamalı bana göre."

zaman

Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,819 µs