En Sıcak Konular

Kritik seviyeye çok yaklaştı

4 Aralık 2011 11:11 tsi
Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, kuraklık sebebiyle 6-7 metre çekilince vatandaşları korkuttu. Gölde su seviyesi kritik seviye olan 30 metreye yaklaştı.

Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, kuraklık sebebiyle kıyıdan 6-7 metre çekildi. Gölde su seviyesi 30,85 metreye düşerek kritik eşik olan 30 metreye yaklaştı. Çark Deresi'ne olan tahliye kapağı kapatıldı. Sapanca'ya bir kötü haberin de İzmit Yuvacık Barajı'ndan gelebileceği, çok az suyu kalan baraja, Sapanca'dan su talep edilmesi ihtimalinin bulunduğu belirtildi. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, göldeki su seviyesinde ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Geçen yıl ilk 11 ayı ile bu yılın ilk 11 ayı kıyaslandığında yağışların yüzde 39 oranında azalmanın yaşandığını ifade eden Keleş, "Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Eğer yağış düşmez, kuraklık devam ederse göl risk altına girebilir" dedi. Sapanca Gölü'nün yatayda 6-7 metre çekildiğini, düşeydeki su seviyesinin ise 85 santimetre azaldığını ifade eden Keleş, bunun son yıllarda görülen en ciddi düşüşlerden biri olduğunu kaydetti.

KRİTİK EŞİK 29,9 METRE
Su seviyesindeki kritik eşiğin 29,9 metre olduğunu, şu anki seviyenin ise 30.85 metre olduğuna dikkat çeken Keleş, "Kritik eşiğe yaklaşıyoruz. Bu eşiğe gelirsek göldeki biyolojik yaşam risk altına girebilir" diye konuştu. Kuraklığın İzmit Yuvacık Barajı'nı da etkilediğini ve barajdaki su seviyesinin giderek düştüğünü dile getiren Keleş, şu bilgileri verdi: "Barajda 15 milyon metreküp su kaldı. Eğer kuraklık devam ederse İzmit'in de içme suyu ihtiyacı doğabilir. Sapanca'dan içme suyu talep edebilir. Böyle bir ihtimal de var. Meteoroloji'ye göre bu ay ciddi bir yağış beklenmiyor. Bu sebeple su kaybını önlemek için Çark Deresi'ne tahliye kapaklarını kapattık." Gölden halen sanayi kuruluşlarının ciddi şekilde su çektiğini hatırlatan Keleş, gölden sadece bir sanayi tesisinin yılda 30 milyon metreküp su aldığının altını çizdi. Söz konusu rakamın çok ciddi bir rakam olduğunu vurgulayan Keleş, "Biz Sapanca Gölü'nün sadece içme suyu kaynağı olarak kullanılmasını istiyoruz" dedi.

HAVALAR İYİ GİDİNCE GÖÇMEN KUŞLAR GİTMEKTEN VAZGEÇTİ
Sibir ya'dan güney ülkelere göç eden yabani kuşlar, Türkiye'de havalar iyi gidince göçmekten vazgeçti. Sibirya'dan güneye göç eden yabani kuşlar için Sapanca önemli bir konaklama ve dinlenme merkezi. Ancak havaların iyi gitmesiyle bir Soğuklar sebebiyle yiyecek bulamayan yaban kuşları, eylül ayı itibariyle kuzey ülkelerinden güneye göç etmeye başladı. Sibirya ve Almanya'nın üst kısımlarından gelen çok sayıda göçmen kuş, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Sapanca Gölü'nde konakladı. Geride bırakılan kasım ayı ortasında göçü tamamlaması gereken kuşlar gündüz sıcaklıkların 15-16 dereceyi bulması sebebiyle gölden ayrılmadı. 17 türe yakın yabani kuş halen gölde konaklamaya devam ediyor.

sabah





Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,380 µs