En Sıcak Konular

Soğuk savaş senaryosu mu yazılıyor?

4 Aralık 2011 10:41 tsi
Soğuk savaş senaryosu mu yazılıyor? Bugün yaşanan ekonomik kriz bu hedefe ulaşmak için mi kurgulanıyor?

Ülkesinin dış politikasının sadece uygulayıcısı değil üreticisi de olan Joe Biden ile konuştuğumuz en önemli konu, tahmin edeceğiniz gibi, PKK terörü oldu.

Bazı yazarlar bu örgütün şimdiye kadar görülenlerden farklı, birçok ülkede örgütlenmiş güçlü bir yapı olduğunu söylüyordu. Bu sözlerin örgütü yıllardır tasfiye edememenin gerekçesi olarak söylendiğini düşünüyordum. Gerçekten etrafı düşmanlarıyla çevrili, ekonomisi yok denecek kadar zayıf, eğitim düzeyi düşük bir kitlenin dünyaya meydan okuması bir mucizeydi. Üstelik meydan okuduğu güçler ABD, Türkiye gibi büyük güçlerdi.

Herkes bu hikayeye kendini kaptırmışken ben şöyle bir model kurdum. Örgüt başlangıçta küçük bir yerli kuruluş iken daha sonra dünyaya yön veren güçlerin kontrolüne girdi ve bu örgüt üzerinden Türkiye’yi istedikleri istikamete yönlendirdiler. Resmi ideoloji Türkiye’de yaşayan herkesin Türk olduğunu anayasasına yazmışken şimdi farklı soyların yaşadığı bir ülke olmayı kabul ettik. Tarihimizle yüzleşmemiz de bu sürecin bir parçası olarak gelişti. Yakın tarihimizin yazılandan farklı olduğunu akıl yoluyla anlayabiliyordum ama tarihçi olmadığım için doğrusunu bilmediğim olayların anlatılışının yanlış olduğunu söyleyemezdim.

Olaylar Kürt, siyasetçilerin zannettiği gibi, kendileri tarafından yönlendirilmiyordu. Türkiye bölgesel bir güç olmak için herkesin soyunu kabul etmeli ve resmi ideolojinin savunduğu ilkeler yerine tüm bölgenin benimseyeceği bir model oluşturmalıydı. Bu Türkiye için bir kayıp değil tarihin bahşettiği bir şans idi. Gelişmeler Türkiye aleyhine olmadığı için içeride bunları destekleyen güçler oluştu.

Olaylar eğer siyasi bir amaca hizmet ediyorsa bu sorunun çözümü olayları sona erdirir. Mesela 1980 darbesinden önceki olaylar, ulaşılmak istenen hedefe varılınca, yani darbe gerçekleşince ansızın durdu. Darbenin amacı ülkemizi Batı ile ekonomik olarak bütünleştirmekti. O da Özal iktidarıyla gerçekleşti. Bugünkü hedeflerin tohumları o zaman atıldı ama Türkiye’yi Avrupa’nın bir parçası olarak korumak isteyen güçler yenilemedi.

Joe Biden yetkililerle konuşurken içinden PKK için saniyelerle ölçülecek bir ömür biçiyor ama önümüzdeki dönemde Türkiye’nin oynayacağı rol, ABD’nin de geleceğini önemli ölçüde etkileyeceği için, bu konu sanki önemsizmiş gibi, ikinci derecede de onları konuşuyor.

Herkes özgürlük, demokrasi, basın özgürlüğünü tartışır ama ben sadece meselelerin siyasi sonuçlarıyla ilgilenirim. Şimdi Suriye’de ne olacak diye sorulurken benim cevap aradığım soru Ruslar’ın bölgede askeri güç olmak istemelerinin amacı ne, yeni bir soğuk savaş senaryosu mu yazılıyor? Bu soğuk savaşta Avrupa, eskisinde olduğu gibi, ABD ve Rusya’nın kontrolü altına mı girecek? Çin gerçek bir hasım olarak bu iki gücün hedefinde mi yer alacak? Bugün yaşanan ekonomik kriz bu hedefe ulaşmak için mi kurgulanıyor? Avrupa’ya çaresizliği mi anlatılıyor?

Ortada PKK gibi büyük bir tehlike dururken benim böyle konularla uğraşmam anlamsız görünebilir ve Biden’ın bu sorunu çözmek için geldiği düşünülebilir.

Mahir Kaynak / Star

Bu haber 1,382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs