En Sıcak Konular

UEFA'nın şikede izleyeceği 3 yol

4 Aralık 2011 09:48 tsi
UEFA'nın şikede izleyeceği 3 yol Türkiye'nin iki dev kulübünü etkileyecek önemli yol ayrımına gelindi.

1) UEFA, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği anda bir karar alabilir. İddianameyi kendisi inceler. Bu kararlarla adı iddianamede geçen Beşiktaş ve Trabzonspor Avrupa’dan uzun yıllar men cezaları olabilir. Ayrıca Beşiktaş ve Trabzonspor’un gruptaki rakipleri maddi ve manevi dava açabilir.

2) UEFA Türkiye Futbol Federasyonu’nun kararını bekleyebilir. Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu'nun kararına göre hareket edebilir. Ancak bunun tamamlanması 2-3 ayı bulur. Böylece karar sezon sonu verilebilir.

3) UEFA iddianameyi yetersiz görüp, mahkeme sonucunu bekleyebilir. Ancak uzmanlara göre bu çok düşük bir ihtimal.

2 yıl men edilebilir

Alpay Köse (Spor avukatı): UEFA iddianameye göre karar alabilir. Bu olayda en riskli takım Trabzonspor... Çünkü şu an Şampiyonlar Ligi’inde mücadele ediyor. Fenerbahçe’nin şike yaptığı kesinleşirse Avrupa’dan 1-2 yıl men cezası alabilir. Trabzonspor ise 5-8 yıl arasında men cezası alır. Beşiktaş’ın başkanının ismi geçmediği için durum farklı. Ancak Beşiktaş’ın da alacağı men cezası ağır olacaktır. Beşiktaş ve Trabzonspor’un grubunda yer alan takımlar maddi ve manevi tazminat davaları açabilir.

Vedat Türker (Spor avukatı): UEFA, Beşiktaş ve Trabzonspor’u Avrupa’dan hızlı bir şekilde men edecektir. Kulüplerin alacakları cezaların daha ağır olma ihtimali yüksek. UEFA tarafından takımlara 2-5 sene arası men cezası bekliyorum. Gruptaki diğer takımların maddi zararlarını UEFA’dan talep eder. UEFA da kulüpleri verdiği primleri tekrar geri isteyecektir.

Levent Erdoğan (BJK eski yöneticisi): UEFA’nın iddianameye göre karar vermemesi lazım. Çünkü bu iddianame iddialardan ibaret... İlk önce Federasyon’un kararını vermesi gerekir. Bundan sonra UEFA’nın harekete geçmesi gerekir. Ancak UEFA tüm iddianameyi inceler kendisine göre suç görürse kendisi de bu kararı alabilir. Ancak buna yanaşacağını düşünmüyorum.

Küme düşmeler neleri değiştirir?

1) Şike ve teşvik iddiaları geçen sezona ait. Geçtiğimiz sezon küme düşen üç takım, düşen takım sayısına göre, tekrar Süper Lig’e çıkabilir. Bu takımlara bir de tazminat şansı doğabilir.

2) Bu sezon lig tescil edilmeyebilir. Bu sezon ligde küme düşme kaldırılabilir. İddiaların geçen sezon olması bu sezon küme düşme olasılığını zayıflatıyor. Geçtiğimiz sezon sırasıyla düşen takımlar şöyle: 16. sıra Bucaspor, 17. sıra Konyaspor, 18. sıra Kasımpaşa.

Bu konuda bir Ankaraspor örneği var. Ankaraspor her ne kadar farklı sebeplerden ötürü küme düşürüldüyse de, sonuç itibariyle o sezon bu takımla oynayan ya da oynamayan tümekipler hükmen galip sayılmıştı. Federasyon bu yolu izleyebilir.

bugün

Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,728 µs