En Sıcak Konular

Hükümet kıyılara el atıyor

4 Aralık 2011 09:26 tsi
Hükümetin kentsel dönüşüm ve deprem planı sahillere uzandı. Deniz kıyılarına ait çizgilerin yüzde 54'ü hazır. 2012'de tüm kıyıların planlaması bitecek.

Üç tarafı denizle çevrili Türkiye'de, hükümetin kentsel dönüşüm ve deprem planlama çalışmasına sahiller de dahil oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilk hedefi plansız kıyı kalmaması. İmar planlarının incelenmesi ve onaylanması yetkilerini elinde bulunduran bakanlık, kıyıların planlı gelişimi için 'Ulusal Kıyı Strateji Belgesi'hazırlıyor.

Yoğun talep olan bazı bölgelerin kıyı ve gerisiyle birlikte bütünleşik olarak planlaması konusunda üst ölçekli stratejik planlama çalışmaları yürütülüyor. 2012'de tüm kıyılara ilişkin bütünleşik planlama çalışmaları tamamlanacak.

TÜRLER MERCEK ALTINDA


Türkiye'nin deniz kıyılarına ait kıyı kenar çizgilerinin de tespiti yapılıyor. Kenar çizgilerinin yüzde 54'ü tamamlandı. Planlama çalışmaları çerçevesinde üzerinde en çok durulan hususlardan biri de, özel çevre koruma bölgelerinin kara, kıyı ve deniz alanlarında biyolojik çeşitliliğin tespiti. Bu amaçla, Datça-Bozburun, Gökova, Köyceğiz-Dalyan, Ihlara, Fethiye-Göcek, Foça ve Saros Körfezi özel çevre koruma bölgelerinde çalışmalar sürüyor. Korunması gerekli alanlara ilişkin 'koruma-kullanma dengesi' belirlenecek. Evsel katı atıkların bertarafından, atık suların kanalizasyon şebekesiyle toplanmasına, içme suyu temininden çevre düzenlemeye kadar çeşitli adımlar bu çalışmalar sonrası şekillenecek.

Kıyılardaki dönüşüm hedefi çerçevesinde atılan adımlardan biri de 'Kıyı Yapıları Master Planı'nın mevzuata yansıtılması olacak. Büyük ölçekli ana limanlar oluşturulması kapsamında uygun liman sahalarını belirleyen master planının hayata geçirilmesi ve girişimcilerin bu sahalara yönlendirilmesi amacıyla çalışma sonuçları, liman yapımıyla ilgili mevzuata girecek. Çandarlı, Filyos ve Mersin Konteyner Limanlarına ilişkin fizibilite ve teknik dokümanlar tamamlanmıştı. Çandarlı Limanı'nda mendirek inşaatı işi de bu yıl ihale edilmişti.

Akşam



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs