En Sıcak Konular

Şike iddianamesinde 7 takım 14 futbolcu

4 Aralık 2011 09:18 tsi
Şike iddianamesinde 7 takım 14 futbolcu İki gizli tanık müthiş bağlantıları anlattı.

Türkiye’nin merakla beklediği şike iddianamesi tamamlandı. 31’i tutuklu 93 şüphelinin yer aldığı iddianamede 7 takım, 14 futbolcu var. 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 kez şike, 3 kez teşvikle suçlanan FB Başkanı Aziz Yıldırım hakkında 49 yıldan 132 yıla kadar hapis cezası istendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vetosunun ardından Türkiye’nin kilitlendiği şike soruşturması tamamlandı. 31’i tutuklu 93 şüpheli hakkında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianame, özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İddiananamede 7 kulüp yer alırken Aziz Yıldırım’ın 49 yıldan 132 yıla kadar hapsi isteniyor. Aralarında Melih Gökçek, Emre Belezoğlu ve Erman Toroğlu’nun bulunduğu 83 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Şüpheliler arasında Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ da yer aldı. Bir numaralı sanık Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker, “Silahlı suç örgütü kurmak, nitelikli dolandırıcılık, tehdit” suçlarından yargılanacak. Mahkemenin iddianameyi kabulü için 15 günlük süresi bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, şike soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameye ilişkin bilgi verdi. Buna göre iddianamede, 10 kişi ‘müşteki’ sıfatıyla yer aldı.

Aziz Yıldırım’ın 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinden önceki eylemleri için 6 kez ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 4 kez ‘şike’, 3 kez ‘teşvik primi’ suçları ile ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçundan toplamda 49 ila 132 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede Fenerbahçe, Beşiktaş,Mersin İdman Yurdu, Manisaspor, Trabzonspor, Sivasspor, Giresunpor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor takımları yer aldı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü yöneticisi Serdal Adalı, teknik direktör Tayfur Havutçu, BJK Protokol Müdürü Ahmet Ateş’in “şike”, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın “şike girişimi”, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener ve Asbaşkanı Nevzat Şakar’ın da “teşvik primi verme girişimi” suçundan cezalandırılmasının istendiği kaydedildi. Aziz Yıldırım’a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi, Olgun Peker’e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor.

83 KİŞİYE TAKİPSİZLİK


401 sayfalık futbolda şike iddianamesinde 93 şüpheli yer alırken, 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. TFF eski Başkanı Mahmut Özgener, Emre Belezoğlu veMelih Gökçek de bu isimler arasında.

İki gizli tanık bağlantıları anlattı

İki gizli tanığın bulunduğu iddianamede Gizli tanık 1’in, Ergenekon davasında da yer aldığı ve ‘Aziz Yıldırım ile suç örgütü lideri Sedat Peker arasındaki bağlantıları anlattığı’ öğrenildi. İkinci gizli tanığın ise Olgun Peker hakkında bilgiler verdiği belirtildi.

Türkiye Futbol Federasyonu müşteki

İddianamede 10 müşteki yer alıyor. Türkiye Futbol Federasyonu da şikayetçiler arasında. 70 ek delil klasörlü iddianamede teknik takip fotoğrafları da yer aldı. Mehmet Yıldız, Emenike, Ümit Karan, Sezer Öztürk, İbrahim Akın, İskender Alın, Serdar Kulbilge, Mahmut Boz, Sercan Yıldırım, Gökçek Vederson, Korcan Çelikay,Murat Şahin, Mustafa Ulaş Ortakaya’nın bulunduğu 14 futbolcu da 93 şüpheli arasında yer aldı.

Sanıklara stad yasağı konuldu

İstanbul Özel Yetkili Savcılığı, futbolda şike soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede ismi geçen şüphelilerin statlara alınmayacağına hükmetti. Galatasaray ile ilgili soruşturmanı sürdüğü belirtildi. İstanbul Başsavcıvekili Fikret Seçen’in Beşiktaş’taki adliyede iddianameyle ilgili yaptığı açıklamaya göre; İstanbul Özel Yetkili Savcılığı, şüpheliler hakkında Sporda Şiddet Yasasına göre “seyirden yasaklama” kararı verdi. Buna göre, iddianame kabul edildiği takdirde tutuksuz şüpheliler ve tutuklular da tahliye edilse dahi maçlara giremeyecek. Savcı, bu konudaki yazısını kolluk kuvvetine(polis) gönderdi.

Savcılık ayrıca, 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası’ndaki “Spor alanlarında taşkınlık yapılması ve tesislere zarar verilmesi” düzenlemesinin yer aldığı 17’inci maddesinin uygulanması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kabahatler Bürosu’na iddianame kabul edildikten sonra bir örneğinin gönderilmesi kararı verdi. Öte yandan, şike iddianamesinde Galatasaray yer almadı. Soruşturma kapsamında eski yöneticisi Adnan Sezgin’in ifade verdiği ve kulüp binasında arama yapılan Galatasaray hakkındaki soruşturma dosyasının ayrıldığı, soruşturmanın sürdüğü ifade edildi.

Öztürk Yazıcı (Bursaspor Hukukçu Yönetici): Yeni yasanın 18. maddesinde seyirden yasaklama maddesi var. Futbolcu olarak belirtilmemiş. Ancak savcı 6222’nin dışında ceza hukukundan da yararlanmış olabilir. Bunun neye dayandırıldığını tam olarak ancak savcının açıklamasıyla öğrenebiliriz” Türker Aslan (Tahkim Kurulu eski Başkanı): Mutlaka bir maddeye dayandırmıştır ama ben bir futbolcunun sahaya girişinin engellenmesiyle ilgili olarak böyle birşeyi ilk defa duyuyorum. İddianamede savcı, bunu hangi maddeye dayandırdığını belirtmiştir. Yani iddianameyi beklememiz lazım.

KİM NE DEDİ?

Ali Dürüst (Galatasaray İkinci Başkanı):
Yönetim olarak bir karar aldık. İddianameyle ve süreçle ilgili görüş bildirmeyeceğiz. Abdullah Kiğılı (Fenerbahçe Asbaşkanı): Hiç bir şey söylemeyeceğiz, bekleyeceğiz.

Metin Keçeli (Beşiktaş ikinci Başkanı): Ben ne diyeceğimi - bilmiyorum. Uzmanlık alanım değil. Yanlış bir şey söylerim.

Nevzat Şakar (Trabzonspor Asbaşkanı): Bazı şeyler netleşene kadar, görüş bildirmek istemiyoruz. Kulüp olarak konuşmama kararı aldık. Emin Özkurt (Fenerbahçe’nin avukatı): Görüş vermek için erken, gizlilik kararı hâlâ devam ediyor.

Engin Baltacı (Beşiktaş Kulübü’nün avukatı): 3 Temmuz’dan beri arkadaşlarımız dışarı çıkacak diye bekliyoruz. Umut ve dileğimiz çıkmaları yönündeydi. Saygı duymak gerekir. Hâlâ şüpheli durumdalar. Mahkemece kabul edilirse sanık olacaklar. Biz en kısa sürede kamuoyundaki hassasiyet de göze alınarak arkadaşlarımızın hakim önüne çıkmaları taraftarıyız.

Yargılama Silivri’de olabilir

93 şüphelisi olan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde duruşmaların Silivri İnfaz Kurumu’nda bulunan salonda yapılacağı belirtildi. İddianamenin gönderildiği mahkeme Çağlayan Adliyesi’nde. Ancak burada bu tür kapsamlı davaların görüleceği salon yok. Bu nedenle davanın Silivri’de görüleceği ifade edildi.

Galatasaray’ın dosyası ayrıldı

Şike soruşturması kapsamında, Galatasaray’ın dosyasınınayrılarak soruşturmanın devam ettiği belirtildi. İddianamede Fenerbahçe, Trabzonspor, İstanbul Büyükşehir spor, Manisaspor ve Giresunspor’un da bulunduğu kulüp başkanları yer aldı.

Federasyon ne yapacak?

♦ Mahkeme iddianameyi kabul ederse Türkiye Futbol Federasyonu harekete geçecek.

♦ Etik Kurulu’nun ilk hazırladığı rapor, soruşturmanın gerisinde kaldığı için yenilenecek. Alınan yeni ifadeler söz konusu. Bu nedenle kurul gizlilik kararı kalkan iddianamenin ışığı altında ek bir rapor hazırlayacak.

♦ TFF, Etik Kurulu’nun raporunu görüştükten sonra şike ve teşvik konusunda ismi geçen takımlar hakkında karar verebileceği gibi istediği takdirde Profesyonel Disiplin Kurulu’na sevk edecek.

♦ TFF daha önce şike ve teşvik olayında adı geçen kişileri PFDK’ya sevk etmiş, ancak savunmaları alınamadığı için karar verilememişti.

♦ Profesyonel Disiplin Kurulu, kararını vermeden önce şike soruşturmasında adı geçen kulüp ve kişilerin savunmasını tek tek alacak. Bu savunma yazılı veya duruşmalı da olabilecek. Bundan sonra Disiplin Kurulu kararını açıklayacak. Federasyon yönetimi buna göre küme düşürme ya da düşürmeme kararlarını verecek. (Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, geçtiğimiz günlerde küme düşürmeye ilişkin kararını da Disiplin Kurulu’na devretmek istediklerini belirtmişti.) l Kulüp veya kişiler Tahkim Kurulu’na başvurabilecek. Tahkim son sözü söyleyecek.

Tazminat davası

♦ Karar açıklanıp, Şike Soruşturması’nda adı geçen ve daha sonra iddianamede de adı geçen Fenerbahçe ya da diğer kulüplerle ilgili küme düşme kararı çıkmadığı takdirde Futbol Federasyonu’na bu kulüpler tazminat davası açabilecek.

♦ TFF kararı sezon sonunda açıklayacağını bildirmişti. Ancak UEFA baskısı söz konusu olursa, bu karar devre arasında verilebilir. Devre arası karar çıkarsa küme düşürülen takımların ilk yarı maçları geçerli olabilir. Ya da bu takımlarla oynayan tüm takımlar hükmen galip ilan edilebilir.

bugün


Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs