En Sıcak Konular

Aselsan'daki ölümlerde kritik ayrıntı

4 Aralık 2011 09:11 tsi
Aselsan'daki ölümlerde kritik ayrıntı Önce 'spekülasyon' dedi, savcı sorunca gerçeği açıklamak zorunda kaldı.

ASELSAN'da görev yaparken, 2006 - 2007 yıllarında 6 ay içinde hayatlarını kaybeden 3 mühendisin ölümleriyle ilgili olarak başlatılan soruşturmanın seyrini değiştirecek bir bilgi ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, ASELSAN'a intihar ettiği ileri sürülen mühendis Hüseyin Başbilen'in kurumda hangi projeler üzerinde çalıştığını sordu. Mühendislerin görev yaptığı projeler ile ilgili çıkan haberleri internet sitesinde 'spekülasyon' olarak nitelendiren ASELSAN, Savcı Dalgalı'nın sorusu üzerine mühendislerin kritik projeler üzerinde çalıştıklarını bildirmek zorunda kaldı. ASELSAN, Başbilen'in Mİlli Tank Projesi'nde görevli olduğunu belirtti.

ASELSAN ve bağlı şirketlerinde görev yaparken şüpheli bir şekilde ölen mühendisler Hüseyin Başbilen, Evrim Yançeken ve Halim Ünem Ünsal'ın savunma sanayii için kritik projeler üzerinde çalıştıkları kesinleşti.AnkaraCumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden açılan mühendislerin ölümleri ile ilgili dosyada soruşturma savcısının ASELSAN'dan mühendislerin hangi projelerde çalıştığı soruldu. ASELSAN daha önce mühendislerin ölümleri ile ilgili sessiz kalmış, sadece Mayıs 2007 yılında internet sitesinden bir açıklama yapmıştı. 8 maddeden oluşan açıklamada intihar ettikleri ileri sürülen mühendislerin psikolojik tedavi gördükleri belirtilerek olayın intihar olduğunun tahkikatlarla kesinleştiği dile getirilmişti. Açıklamanın sonunda ise "Çalışanlarımızın isimlerinin gerçekle ilgisi bulunmayan spekülasyonlar ile anılmaya başlanması tüm ASELSAN ailesini üzmüş..." denilerek, mühendislerin savunma sanayii için hayati öneme sahip projelerde çalıştıkları şeklindeki haberlerin 'spekülasyon' olduğunu kamuoyuna duyurmuştu.

Savcı Veli Dalgalı tarafından ASELSAN'a intihar ettiği ileri sürülen mühendislerden Hüseyin Başbilen'in ölmeden önce hangi projelerde çalıştığına ilişkin yazısına kurumdan cevap geldi. ASELSAN cevabında Hüseyin Başbilen'in ölmeden önce Milli Tank projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. İntihar ettiği ileri sürülen mühendislerin daha önce de F-16 savaş uçaklarının yazılımlarının millileştirilmesi gibi savunma sanayii için hayati öneme sahipelektroniksistemler üzerinde çalıştıkları belirtildi. Başbilen, tank projeleri üzerinde de çalışmaya başladığı sırada Milli Savunma Bakanlığı, Şubat 2006'da, yurt dışından 1000 adet tank alımını kapsayan Yeni Nesil Tank Alımı Projesi'nden vazgeçmişti. Bakanlık bunun yerine ASELSAN ile 'Milli Tank' projesi çalışması başlatmıştı. Başbilen'in de bu çalışmalarda gönüllü yer alarak sinyalizasyon ve sofistike elektrik aksam konusunda projeler geliştirdiği açıklandı.

yenişafak

Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs