En Sıcak Konular

Şamil Tayyar'dan Gül'e veto teşekkürü

3 Aralık 2011 13:29 tsi
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kamuoyunda 'Şike Yasası' olarak bilinen 'Sporda Şiddet Yasası'ndaki değişikliği öngören yasayı veto etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 "Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum" diyen Tayyar, "Cumhurbaşkanımız toplumun duygularına tercüman olmuştur." dedi.

Şamil Tayyar, Futbolda Şike Operasyonu'nda gözaltına alınıp tutuklananların serbest kalmasını sağlayacak olan şike yasasındaki değişikliğin Meclis'ten geçmesine karşı çıkmıştı. Yasa değişikliğinin Meclis'ten geçerek Cumhurbaşkanı'na sunulması üzerine Tayyar, Cumhurbaşkanı Gül'e bir mektup yazarak değişikliğin yürürlüğe girmesi halinde ortaya çıkacak olumsuzlukları bildirmişti. Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etmesinin ardından Habertürk Televizyonu'nda konuşan Tayyar, "Cumhurbaşkanımız toplumun hassasiyetini gözetmiştir. Toplumda adalet duygusunun zedelenmesine fırsat vermediği için Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı toplumun duygularına tercüman oldu." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto ederken çok haklı gerekçeleri ortaya koyduğunu bildiren Tayyar, "Cumhurbaşkanı, bu yasanın özel düzenleme olduğuna ilişkin bir gönderme yapıyor. Devam eden bir soruşturma var bildiğiniz üzere. Henüz daha hazırlanmamış bir iddianame süreci var, sonuçta bir iki gün içinde açıklanacak iddianamedir. Bu operasyona yönelik bir özel düzenleme algısı oluştu. Sayın Cumhurbaşkanı da buna dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı yasayı veto ederek örtülü bir affın önüne geçti. Yasa geçse idi bu bir örtülü af niteliği taşırdı. Kişilere özel bir af olurdu. Cumhurbaşkanı, sporda mafya ve çeteleşmenin önünü açacak bir düzenlemeyi karşı çıktı. Bu yasanın Meclis'ten geçmesiyle tüm şüpheliler arka arkaya tahliye dilekçelerini vermeye başladı. Bu bizim haklılığımızı ortaya koydu. Odalarını boşalttılar, evlerine mesaj göndererek biz geliyoruz dediler. Kanundan kimlerin yararlanacağı ortaya çıkmış oldu. Şu an için tekrar kanunun Meclis'te görüşüleceğini zannetmiyorum. Bundan sonra ne olur bilmiyorum ama bütçe görüşmeleri var, yakın zamanda tekrar kanunun yeni bir düzenleme için Meclis'e gelmesi zor görünüyor."

Yasanın çıkması halinde toplumda adalet duygusunun zedeleneceğine dikkat çeken Tayyar, "Şike ve diğer suçlara uygulanacak ceza oranları azalıyor. Suç ve ceza arasındaki orana suç tehdidine bakarak karar verilir. Sayın Cumhurbaşkanı, toplumda adalet duygusunun zedelenmemesi gerekir diyor...Sonuçta çok haklı bir gerekçeyle veto etti Sayın Cumhurbaşkanı." dedi. Yasanın Meclis'ten geçmesiyle birlikte tutukluların hemen tahliye dilekçelerini verdiğini hatırlatan Tayyar, "Kanunun çıkmasının ardından hemen tahliye dilekçelerinin verildi. Bu yasa çete ve mafya suçlarından çıkaran bir düzenlemeyi öngörüyordu. Kanun yürürlüğe girseydi, çeteleşmenin ve mafyalaşmanın da önüne geçmek zor olacaktı. Sayın cumhurbaşkanı bu riski de ortadan kaldırdı." ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vetoya ilişkin ne düşündüğünün sorulması üzerine Tayyar, "Sayın Başbakanımızın bu karardan büyük memnuniyet duyduğunu düşünüyorum. Nasıl tepki gösterir bilmiyorum ama ben mutlu olacağını düşünmekteyim." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen değişiklik şayet yasalaşsaydı, şike cezasına verilecek hapis cezasını 12 yıldan 3 yıla düşürülecek ve hali hazırdaki tutuklular serbest kalacaktı. Bu durum Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarında emsal yolunu açabilecekti. Bu nedenle, şike yayasındaki değişiklik oylamasında Şamil Tayyar'ın da içinde olduğu 550 milletvekilinin neredeyse yarısı oylamaya katılmayarak tepkisini ortaya koymuştu.



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,869 µs