En Sıcak Konular

Hırvatistan sandığa gidiyor

2 Aralık 2011 19:37 tsi
Hırvatistan'da 4 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri için yaklaşık 4 milyon 504 bin kayıtlı seçmenin 264 bininin Bosna Hersek'te oy kullanabileceği belirtildi.

Hırvatistan'ın Saraybosna Büyükelçiliği tarafından yapılan açılamaya göre, Bosna Hersek'te ikamet eden yaklaşık 264 bin Hırvatistan vatandaşının, başkent Saraybosna'nın yanı sıra, Mostar, Tuzla ve Banja Luka kentlerinde oy kullanabileceği kaydedildi.

Bosna Hersek'te oy kullanacak olan seçmenlerin yarın ve pazar günü oy kullanabileceği belirtilen açıklamada, Hırvatistan'da ise 4 Aralık Pazar günü sandığa gidileceği ifade edildi.

Seçimler için kayıtlı seçmenin yaklaşık 412 bininin ülke dışında ikamet ettiği, Bosna Hersek'te 264 bin ve Sırbistan'da 38 bin kişinin bulundukları ülkede oy kullanabilecekleri kaydedildi.

-İktidardaki HDZ'nin en büyük rakibi SDP merkezli koalisyon olacak-

Hırvatistan'ın, bağımsızlığını kazanmasından bu yana geçen 20 yılının 16'sını iktidarda geçiren sağ merkezli Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) 4 Aralık'ta yapılacak seçimlerde, en büyük rakibi Sosyal Demokrat Partisi merkezli ''Kukuriku'' olarak bilinen koalisyon olacağı belirtildi.

Hırvatistan'da yayın yapan ''Nova TV''nin yayımladığı anket sonuçlarında, başkanlığını şu anki Başbakan Yadranka Kosor'un yaptığı HDZ'nin, Sosyal Demokrat Partisi'nin (SDP) etrafında toplanan partilerin oluşturduğu ''Kukuriku'' koalisyonuna göre geride kaldığını kaydedildi.

Hırvatistan medyası ayrıca, HDZ'nin eski Genel Başkanı ve eski Başbakan İvo Sanader'in yolsuzluktan yargılanmasının seçim sonuçlarını etkileyebileceğini iddia ederken, AB'ye üye olmaya yaklaşan Hırvatistan'daki seçmenlerin yüksek oranda sandığa gideceğinin tahmin edildiği belirtildi.

-''Kukuriku'' koalisyon-

Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Partisi'nin (SDP) etrafında toplanan Hırvat Halk Partisi (HNS), İstra Demokrat Meclisi (IDS) ve Hırvat Emeklilerin Partisi'nden (HSU) oluşan ve ''Kukuriku'' koalisyon olarak adlandırılan koalisyon, 2010 yılının Aralık ayında kuruldu.

8'i azınlıkları, 3'ü Hırvat diasporasını temsil edecek toplam 151 milletvekilin seçileceği Hırvatistan'da 4 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri öncesi partilerin kampanyaları ise bu gece son bulacak.

Seçimlerin ilk sonuçları ise 4 Aralık Pazar akşam saatlerinde bekleniyor.

aa




Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs