En Sıcak Konular

Asgari ücret tespit komisyonu toplandı

2 Aralık 2011 19:06 tsi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2012 yılındaki yapılacak zamları belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı...

Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Çelik, Türkiye İşçi Sendikalarını temsilen 5 İşçi Türkiye İşveren Sendikaları ve Konfederasyonunu temsilen 5 işveren, Hazine Müsteşarlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve Bakanlık temsilcileri katıldı.

Bakan Faruk Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, asgari ücretin özünde bir soysal koruma ücreti olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“1.1. 2012’e kadar geçerli olan Asgari Ücret'in bürüt tutarı 837 lira, net tutarı ise 658 liradır. Hükümetimiz döneminde asgari ücretin artış oranı, enflasyon oranının üzerinde olmuştur. 2002 yılında 259 lira iken bu yıl 837 liradır. Artış yüzde yüz 33’tür. Net artışın ise yüzde 64 oranındadır. İşverene maliyeti ise yüzde 40 oranındadır. Toplu iş sözleşmelerinin vergi ve prim gelirleri ile benzeri birçok konuyu içinde barındırmaktadır. Başta işçilerimiz olmak üzere yapılacak iyileştirmenin komisyon tarafından dikkate alınarak, olumlu katkıda bulunacak ülkemizin şartlarına uygun bir asgari ücretin tespit edilmesini bakan olarak temenni ediyoruz.”

Bakan Çelik’e yaptığı açıklamanın ardından basın mensupları tarafından çeşitli sorular yöneltildi. Memurlara yapılacak zamla ilgili toplu sözleşmenin ne zaman imzalanacağı ve yasa yetişmezse durumun nasıl olacağı yönündeki soruya Çelik, şöyl cevap verdi: “Memurlara yapılacak zamlarla ilgili de toplu sözleşmeye geçildi. Toplu sözleşmenin yeni yıla yetişirse zaten problem yok. Ama, yetişmeyince bütçe kanunundaki ilgili madde buradaki aksamaya izin vermeyecektir. ”

“ASGARİ ÜCRET İŞÇİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMELİ”

Toplantıda konuşan Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Başkanı İsa Gök ise 1 Ocak 2012tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni asgari ücreti belirleyecek komisyonun, küresel, ekonomik, sosyal ve siyasal çalkantının yapıldığı bir dönemde görev yapacağını kaydetti. Askeri ücretin milyonlarca işçi ve ailesini ilgilendirdiğini ifade eden Gök, “Askeri ücretin geçim politikalarına intibakı, ülkemizin birçok AB ülkesinden durumun iyi olmasına karşın, mütebessim bir oranda tutulması bizi son derece üzmektedir. Şimdiki hedefimiz askeri ücret alanların yüzlerini güldürmektir. Var olan askeri ücreti, enflasyon oranlarının biraz yukarısında tutarak belirlemek doğru değildir.” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRETLİNİN İŞVERENE MALİYETİ 1.684 TL”

Komisyonun İşveren Heyeti Başkanı Ali Nafiz Konuk da AB ülkelerini tesiri altına alınan ekonomik krizin Türkiye'yi de ister istemez tesiri altına aldığını ifade etti. Asgari ücretin belirlemesi konusunda, ülke gerçeklerini göz önüne alarak çalışmalarını yürüteceklerini belirten Konuk, “Bu toplantılarda tabii ki işsizlik, kayıt dışı ekonomi ve toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan işletmeler ile bu kapsama girmeyenler arasındaki haksız rekabeti dikkate alacağımızı ifade etmek istiyorum. Asgari ücreti çıplak olarak baz almak doğru değildir. Toplu iş sözleşmesi imzalayan kurumlarda 2011’in ikinci yarısında asgari ücretle çalışan bir işçimizin bize maliyeti aylık maliyeti 1.684 liradır. Bunu gözden uzak tutmak mümkün değildir. AB ülkeleri ile kıyasladığımızda, refah seviyesi en iyi olan 9. sırada ülkeyiz. Baktığımız zaman ülkemizin o kadar yerlerde süründürmediğini görmekteyiz.” diye konuştu.

bugün



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs