En Sıcak Konular

Bağış'tan Rum elçisine 'doğalgaz' yanıtı

2 Aralık 2011 14:25 tsi
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs Rum Kesimi Prag Büyükelçisi Phaedon Anastasiou'nun Türkiye'ye yönelik eleştirileri üzerine, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz ve petrol aramalarının "BM'nin barış çabalarına

Bakan Bağış, "Benim argümanlarım güçlü, sen beni ikna edemezsin. Korkarım ben seni ikna ederim, ondan sonra işinden olursun, seni kovarlar" diye konuştu.

Bağış, Avrupa Evi'nde düzenlenen "Türkiye'nin AB'ye Katılım Müzakerelerindeki Zorluklar-Gelecekten Beklentiler" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, eğer yüzyıllarca birbiriyle savaşmış bir Avrupa ortak değerler üzerinde birleşip bundan sonra birlikte yaşama kararı veriyorsa, Türkiye'nin AB'ye üye olmasının da bu kadar zor olmaması gerektiğini belirtti.

İngiliz ya da Fransız muhataplarıyla görüştüğünde onların da Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle bu kıtasal projenin küresel bir proje haline dönüşeceği konusunda kendisiyle aynı görüşte olduğuna işaret eden Bağış, Türkiye'nin üyelik arzusunun milyonlarca başka insan tarafından da izlendiğine, Arap Baharı'na bakıldığında bütün bu insanların Türkiye gibi olmayı istediklerine dikkati çekti.

Uluslararası ilişkilerde duygulara yer olmadığını, pragmatizm ve ulusal çıkarların önemli olduğunu vurgulayan Bağış, Çek Dışişleri Bakanı ile 10 AB Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren bir yazı yayımladıklarını hatırlattı.

Bu yazıdan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Bağış, bunun Türkiye'yi, AB üyeliği konusunda motive edeceğini ve Türkiye'nin doğru yolda olduğunu gösterdiğini belirtti.

"Kim kaybetti-"

AB'nin Suriye konusunu ele aldığı görüşmelere Türkiye'nin resmen davet edilmesine Kıbrıs Rum Kesimi'nin karşı çıktığına dikkati çeken Bağış, "Şunu sormama izin verin. Kim kaybetti- Türkiye orada olmamakla bir şey kaybetti mi-" dedi.

Bağış, "Bir ulus aptalca bir engelleme yapmaya çalışabilir, fakat 26'sı fırsatların kaçmasını izlememeli" diye konuştu.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye ile müzakerelerde enerji başlığının açılmasını da engellediğine işaret eden Bağış, Avrupa'nın şu anda enerji krizinde olduğuna dikkati çekti.

Enerji kaynaklarının Avrupa'ya taşınmasında Türkiye'nin işbirliğinin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Bağış, "Türkiye, enerji başlığı açıldığında zengin bir ülke olmayacak. Ama Avrupa Türkiye'yi içeri aldığında daha iyi uyuyabilir" diye konuştu.

-"Gaz bir yere uçmuyor"-

Kıbrıs Rum Kesimi Prag Büyükelçisi Phaedon Anastasiou'nun Kıbrıs Rum Kesimi'nin kendi doğal kaynaklarını çıkarmak istediğini ancak Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Kesimi'ni tehdit ettiğini savunması üzerine Bakan Bağış, "Eğer Kıbrıs çevresinde doğal gaz veya petrol varsa bu binlerce yıldır var. BM Genel Sekreteri Kıbrıs sorunun çözümü konusunda bu yılın sonu için bir son süre vermişken neden şimdi acele ediliyor- Gaz uçacak mı- Eğer binlerce yıldır oradaysa gaz bir yere kaybolmuyor. Bana göre bu BM'nin barış çabalarına açık bir provokasyondur" yanıtını verdi.

Anastosiou'nun Türkiye'den Kıbrıs'a Türklerin göç etmesini eleştirmesiyle ilgili olarak da Bağış, Rumların da Yunanistan'dan adaya göç ettiklerine işaret ederek, bunun jenerasyonlarca devam ettiğini kaydetti.

Büyükelçi Anastasiou'nun Türk askerlerinin adada bulunmasını eleştirmesi üzerine de Bağış, Türk askerlerinin adadan ayrılmasını engelleyenin Rum Kesimi olduğunu, Annan Planı'nı referandumda reddettiklerini hatırlattı.

Adada kapsamlı bir çözüm istediklerini vurgulayan Bağış, "Sayın Büyükelçi eğer Kıbrıslı bir Rum olsam, Türkiye'nin AB üyeliği için Türkiye'nin Başmüzakerecisinden çok çalışırdım. Çünkü bu benim geleceğim için en ucuz garanti politikası olurdu" diye konuştu.

Bakan Bağış, eğer Türkiye Kıbrıs'ı bütünleşmiş bir devlet olarak tanımazsa, dünyanın tümünün tanımasının da bir anlamının olmadığını söyledi.

Yunanistan'ın Prag Büyükelçisi'nin de Türkiye üzerinden Avrupa'ya gerçekleşen yasadışı göçü gündeme getirmesi üzerine Bakan Bağış, Türkiye aday ülke olmasına rağmen Türklere Shengen vizesi uygulamalarına işaret ederek, yasadışı göçle ilgili geri kabulün, Shengen vizesi konusunun çözüme kavuşmasıyla çözülebileceğini söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi Prag Büyükelçisi Phaedon Anastasiou'nun konferans sonrasında, Bakan Bağış'ın yanına gelerek konuşmaya devam etmek istemesi üzerine Bakan Bağış, "Benim argümanlarım güçlü, sen beni ikna edemezsin. Korkarım ben seni ikna ederim, ondan sonra işinden olursun, seni kovarlar" dedi.

aa



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,308 µs