En Sıcak Konular

'KKTC'nin saklayacak bir şeyi yok'

2 Aralık 2011 14:20 tsi
KKTC'de gözler Pazar günü yapılacak nüfus sayımına odaklandı."2011 Genel Nüfus ve Konut Sayımı" için hazırlıklar da son aşamaya gelindi.

Bu doğrultuda Kıbrıs Türk tarafında 05.00 - 18.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Sayımda, yaklaşık 8 bin sayım görevlisi ve kontrolör saat 08.00'den itibaren sayım işlemlerine başlayacak.

Nüfus ve Konut Sayımı için her hanede beş bölümden oluşan toplam 66 soru sorulacak. Kişilerden kimlik istenebilecek ancak göstermek zorunlu olmayacak. Deniz ve hava ulaşımı normal seyrinde devam ederken, ülkeye gelen yolcular limanlarda sayılacak; kara kapıları ise istisnalar hariç geçişlere kapalı olacak. Sayımı, 7 Birleşmiş Milletler gözlemcisi de izleyecek. KKTC'deki üçüncü sayım olan "2011 Genel Nüfus ve Konut Sayımı"nın ardından ülkenin toplam nüfusu 2 - 3 gün; ayrıntılı dökümü ise 2 - 3 ay içinde açıklanacak.

Sayımda gözlemci olarak görev yapacak olan 7 kişilik BM Nufus gözlemcileri heyeti dün geldi. KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Kudret Özersay, gözlemcilere başkanlık edecek olan nüfus uzmanı Jean_Michel Durr ile bugün değerlendirme toplantısı yaptı.

Özersay toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Fransa'da son yapılan nüfus sayımında en önemli görevlerden birini yürütmüş olan BM uzmanı Durr'u ve arkadaşlarını ülkede görmekten ve BM ile işbirliği yapmaktan memnun olduklarını, BM gözlemcilerinin Genel Sekreter Ban-Ki-moon'un görevlendirmesiyle KKTC'de olduklarını söyledi.

ÖZERSAY: NÜFUS SAYIMI İÇİN BM İLE 8 AYDIR İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ BU YENİ DEĞİL

Özersay bu sürecin yaklaşık sekiz ay önce başladığını ve geçtiğimiz Mayıs ayında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Başkanı Verner Haug'un KKTC'ye gelerek incelemelerde bulunduğunu ve yetkililerle görüşmeler yapıp bir rapor hazırladığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanının Özel Temsilcisi Kudret Özersay 4 Aralık Pazar günü yapılacak nüfus sayımında görev yapacak Birleşmiş Milletler uzmanlarının 7 Aralık tarihine Kadar KKTC'de olacaklarını kaydetti. Gerek sayım öncesi hazırlıkları, gerek sayım günü fiilen sayımın yapılması işleminde bu yetkililerin KKTC'de olacaklarını aktaran Özersay, sayım sonrasındaki çalışmalarında BM yetkililerince yakından takip edileceğini ifade etti.

Bu süreç sekiz ay önce başladığında Meclis'te temsil edilen siyasi partilerden de görüş istediklerini anımsatan Özersay, "Bazı siyasi partiler gerçekten düşünce ve önerileriyle yardımcı oldular. Biz de bize gönderilen cevabi mektuplarda belirtilen hususları dikkate aldık. Kendilerine teşekkür ediyoruz." dedi.

"SAKLANACAK HİÇBİR ŞEY YOKTUR BM BU YÜZDEN BURADADIR"

Nüfus sayımı konusunda her bölge için özel telefon numaraları konulduğunu söyleyen Özersay sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Süreçte hata olduğunu gözlemleyenler şikayet etmelidirler. Sayılmayanlar ya da bazı kişilerin sayılmadığını gözlemleyenler sorumlu davranıp o gün, iş işten geçmeden şikayetçi olmalıdırlar. Sayım ertesinde çıkıp 'filan sayılmadı' demek olmaz, herkes sorumlu davranıp sahip çıksın. Bugüne değin eleştirenler ve hepimiz, samimi olan herkes bu sürece sahip çıkmalıdır. Saklanacak hiçbir şey yoktur, aksine her şeyin net şekilde bilinmesi hepimizin yararınadır. Üstelik bu, müzakere süreci açısından da önemlidir. Saklanacak bir şey olmadığı için BM'nin gözlemci olarak burada olması, bizim işbirliği yapmamız mümkün kılınmıştır. Bunu herkesin görmesini, bilmesini istiyoruz." dedi.

cha



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,348 µs