En Sıcak Konular

Bakan Şahin: Yerel yönetimler güçlenmeli

2 Aralık 2011 13:52 tsi
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Biz katılımcı ve temsil gücü yüksek bir demokrasinin temelinde yerel yönetimlerin yattığı inanıyoruz'' dedi ve yapılması gerekeni açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Türkiye'de Yerel Yönetim Reformu Uygulamasının Devamına Destek Projesi'nin kapanış toplantısına İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, AB ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri ile çok sayıda yerel yönetici katıldı.

Şahin, açılış konuşmasında günümüzde katı ve merkeziyetçi yapının yerine daha esnek, yerinden yönetilen ve daha katılımcı bir yönetim anlayışına geçildiğini belirtti.

Yeni yönetim felsefesinin temelinde, hizmetlerin vatandaşın seçtiği kişiler tarafından yerinden karşılanmasının bulunduğunu ifade eden Şahin, kendilerinin de yerinden yönetimin güçlendirilmesini, vatandaşın karar alma sürecine etkin katılmasını ve yönetimde şeffaf ve hesap verebilirliğin artırılmasını desteklediklerini söyledi.

Demokratikleşme, sivilleşme ve yerelleşme kavramlarını her zaman bir arada düşündüklerini bildiren Şahin, ''Özellikle mahalli müşterek nitelikli kamu hizmetlerin yürütülmesinin yerinden yapılması yönünde hep kararlı olduk. Demokratikleşmenin en önemli kriteri olarak yerelleşmeyi aldık ve yerel yönetimleri ağırlık verdik'' dedi.

Yerel yönetimlerin halkın demokratik hayata katılımını sağlamak ve demokrasi kültürünü geliştirmek için önemli fonksiyona sahip olduğunu anlatan Şahin, şöyle devam etti:

''Yerel yönetimlerimizin görev, yetki ve sorumlulukları ile kullandıkları kaynakların artırılması için bakanlık olarak, hükümet olarak 2002 yılından bu yana önemli adımlar atılmıştır.

Bu alanı düzenleyen temel kanunlar, tümden yenilenerek yerel özerklik güçlendirilmiştir. Merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasındaki görev ve yetki paylaşımı yeniden tanımlanmış, daha önce merkezi idare tarafından yürütülen pek çok hizmet yerel yönetimlere devredilmiştir. Yerel yönetimler için esnek bir organizasyon sistemi benimsenmiş, yerel yönetimlerde birimlerin kurulması, kadroların ihdas ve iptal edilmesi konusundaki yetkiler kendi karar organlarına bırakılmıştır.''

-KÖYDES ve BELDES'e kaynak aktarımı-

Merkezi Bütçe Vergi Gelirlerinden yerel yönetimlere 2002 yılında 4,7 milyar lira ayrılırken, bu rakamın 2010 yılında 20,2 milyar liraya ulaştığını kaydeden Şahin, KÖYDES ve BELDES projelerine Cumhuriyet tarihinin en büyük kaynak aktarımının yapıldığını söyledi.

KÖYDES kapsamında 7,3 milyar liralık harcama ile 10,5 milyon vatandaşa nitelikli yol ve temiz içme suyu hizmeti sunulduğunu, BELDES kapsamında ise harcanan 3.3 milyon lira ile vatandaşa temiz içme suyu ve altyapı hizmeti götürüldüğünü anlattı.

Şahin, şunları kaydetti:

''Biz katılımcı ve temsil gücü yüksek bir demokrasinin temelinde yerel yönetimlerin yattığı inancıyla demokrasinin temel unsurlarından olan yerel yönetimlerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönündeki çabalarımızı sürdüreceğiz.

Merkezi yönetim ve yerel yönetimler olarak hepimizin temel amacı, halkın hayatını kolaylaştırmak, huzur, güvenlik ve refah içinde yaşamasını sağlamaktır.''

Toplantıda konuşan AB Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Erwan Marteil, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için yerel yönetimlerin önemli olduğuna dikkati çekerek, yerel yönetimlerin anayasa hazırlık sürecinde de değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de AB sürecinde atılan adımlardan vatandaşların giderek daha fazla yararlandığını belirten Marteil, yerel yönetimlerin her türlü taleplerini karşılamak için istekli olduklarını kaydetti.

BM Kalkınma Programı Daimi Temsilcisi Shahid Najam da yerel yönetimlere yetki devrinden sonra kurulacak izleme ve denetim mekanizmalarının yerel yönetim hizmetlerini aksatmayacak şekilde çalışması gerektiğini bildirdi.

Najam, yerel yönetim reformu konusunda hükümetin verdiği taahhütten memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra Şahin, pilot yerel yönetimlerin temsilcilerine plaket verdi.


AA

Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,851 µs