En Sıcak Konular

''Türkiye'ye ihtiyacımız var''

2 Aralık 2011 09:19 tsi
''Türkiye'ye ihtiyacımız var'' AB'li 11 bakandan ortak ses...

Avrupa Birliği üyesi 11 ülkenin dışişleri bakanı Türkiye'nin AB için önemini anlatan ve Ankara'nın üyeliğine tam destek veren ortak bir makale kaleme aldı.

"AB ve Türkiye: Fırtınalardan Güvenle Çıkmak" başlıklı makale Euobser-ver sitesinde yayımlandı. Yazıya, İngiltere, Almanya, İtalya, İsveç, Litvanya, Finlandiya, Letonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Estonya'nın dışişleri bakanları imza koydu. Türkiye'nin üyeliğine mesafeli yaklaşımıyla bilinen Almanya'nın da gruba katılması dikkat çekti.

AB'nin şu an Euro Bölgesi'ndeki krize odaklandığına dikkat çeken 11 bakan, "Bu ekonomik ve politik olarak çalkantılı dönem AB'nin komşularına sırt çevirmesine neden olmamalı." dedi. Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve bölgesel gücüyle AB'nin dış politikasına katkı yapabileceğine dikkat çeken bakanlar "Bizler Türkiye'nin üyelik sürecinin hem AB'ye hem de Türkiye'ye büyük faydaları olduğuna şiddetle inanıyoruz." ifadesini kullandı. 2000'lerin başından bu yana Türkiye'nin bölgesel güç olarak Balkanlar'ın batısı, Orta ve Doğu Asya ve Afrika Boynuzu'ndaki etkisini ve otoritesini arttırdığına vurgu yapan Avrupalılar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun diyalog gücünü özellikle övdü. 11 bakan, "Bizler Türkiye'nin AB'nin dış politika tartışmalarındaki artan iştirakini memnuniyetle karşılıyoruz. Böyle bir küresel belirsizlik döneminde, Türkiye'nin yanımızda olması, bize AB'nin küresel etkisinin ne kadar genişleyeceğini göstermiştir." diye ekledi. Türkiye'nin aynı zamanda hükümet yapısını, toplumunu ve demokrasisini de dönüştürdüğünü anlatan bakanlar, "Ordunun sivil kontrolünde çok güçlü adımlar atıldı, yargı reformu da yolda." dedi. AB'nin bu dönüşüm sürecinin kalbinde yer aldığına dikkat çeken Avrupalı bakanlar, üyelik müzakerelerinin Türk reform sürecine önemli bir rehberlik yaptığını kaydetti. Makale şu güçlü ifadelerle bitiyor: "Üyelik süreci hem AB hem de Türkiye için stratejik ve ekonomik açıdan hayati önem taşıyor. Bizler Türkiye'nin Avrupa hedefine ulaştırmak için reformlarını sürdürmekteki kararlılığını memnuniyetle karşılıyor ve destek veriyoruz. Birlikte, Türkiye ve AB, dünyanın şu an içinde olduğu ekonomik ve siyasi fırtınalardan güvenle çıkacaktır."

zaman



Bu haber 1,382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs