En Sıcak Konular

Büyükelçiye saldırıyı Hamaney düzenletti

2 Aralık 2011 09:07 tsi
İran’da bazı kaynaklar ülkedeki İngiltere Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının ardında dini lider Ali Hamaney’in olduğunu öne sürdü. Kaynaklar, Hamaney’in bu şekilde müttefik Suriye üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalıştığını ifa

Bilgili bazı kaynaklar Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliği’nde düzenlenen saldırının dini lider Ali Hamaney gözetiminde planlanmış bir eylem olduğunu, Basij Kuvvetleri’nin komutanı Rıza Nakdi’nin denetiminde gerçekleştiğini açıkladı.

Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının görüntüleri, saldırıya Rıza Nakdi komutanlığındaki Basij güçlerinin yanı sıra Devrim Muhafızları’na bağlı özel bir birliğin de katıldığını ortaya koydu.

Görüntülerden Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Tugayları’ndan tanınmış komutanların da saldırıya katıldığı saptandı. Bu görüntülerin eylemin direk Dini Lider Ali Hameney’in onayı ile gerçekleştiğinin kanıtı olduğunu ifade eden kaynaklar sözlerini şöyle sürdürdü: ‘İngiltere Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyı iki ayrı resmi televizyon kanalı görüntüledi. Bunlardan direk Dini Lider Ali Hamaney’e bağlı El-Alem ve PRESS TV kanalları idi.’

Aynı kaynaklar, ülkede meydana çıkan olayların görüntülenmesi için dini lidere bağlı her kanala da izin verilmediğini, görüntü çekebilmek için önceden izin almış olmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca Ali Hamaney’in bu saldırı ile bakışları bir nebze de olsa müttefik Suriye’den çevirmeyi, Suriye’nin üzerindeki baskıyı hafifletmeyi hedeflediğine dikkat çekti. Kaynaklar, Ali Hamaney’in Batı’nın aynı anda hem Suriye’ye hem de İran’a müdahale edemeyeceğini bildiği için böyle davrandığını kaydetti.

Vatandaşlar endişeli

Diğer yandan birçok İranlı kendileriyle yapılan özel bağlantılarda, ülkede İngiltere Büyükelçiliği’ne saldırı düzenlenmesinden hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Vatandaşlar bu saldırının İran’ı daha da yalnızlığa itmesinden ve ülkeye savaş gibi; vatandaşlara daha çok zararı dokunacak türden yaptırımlar uygulanmasından endişe duyduklarını söyledi.

Norveç hükümeti de geçtiğimiz Çarşamba günü –hükümet yanlısı öğrencilerin, Londra’nın İran’a dayattığı yeni maddi yaptırımları protesto için Salı günü İngiltere büyükelçiliğini basmasının ardından- güvenlik endişesi ile Tahran’daki büyükelçiliğini kapattığını ilan etti.

Norveç dışişleri bakanlığı sözcüsü Heald Stainfeld, büyükelçiliği kapatma kararının Salı günü geç saatte alındığını, ancak dört ya da beş kişiden oluşan elçilik ekibinin hala Tahran’da olduğunu, İran’ı terk etmeleri yönünde henüz bir karar alınmadığını açıkladı.



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs