En Sıcak Konular

Gürtuna: Eşime saygı duyulmalı

14 Haziran 2007 09:03 tsi
Ali Müfit Gürtuna eşinin başörtüsünü çıkartmasına saygı duyulmasını istedi: "Ortada bireysel bir tercih var. Herkes saygı duymalı. Nasıl başını örtene saygı duymak gerekirse, başını açıp değişim geçirene de saygı duymak gerekir diye düşünüyorum"

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, eşi Reyhan Gürtuna’nın türbanını çıkarmasının tamamen bireysel tercihi olduğunu söyledi. Gürtuna, "Kendi kararıdır. Ne bir baskı ne de bir talep sözkonusudur" dedi.

Gürtuna, konuyla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

Eşinizin türbanını çıkarması sizde nasıl bir duygu uyandırdı? Desteklediniz mi?

- Tabii ki böyle bir kararı alması kolay olmadı. Kendisinin ciddi bir şekilde düşündükten sonra karara vardığını biliyorum. Zor bir karardı. Sonunda da verdi. Ben kendisini hiçbir zaman bir baskı altında tutmadım. Tamamen kendi bireysel tercihi.

Eşiniz size danıştı mı?

- Tabii ki. Bana sordu, fikrimi aldı. Defalarca üzerinde konuştuk. Ama kararı kendisi verdi.

BİR KAÇ AY ÖNCE BAŞI AÇIK OFİSİME ZİYARETE GELDİ, ŞAŞIRDIM

Sizce bu radikal bir karar mı?

- Radikal bir karar tabii. Yılların getirdiği bir tarz ve biçimden, toplumca farklı anlaşılan bir başka tarza geçiyor. Esasında bana göre radikal değil, sonuçta birey istediği gibi tercihte bulunabilir. Ama toplumun yüklediği anlam açısından radikal geliyor.

Kararını açıkladığında siz ne dediniz?

- Doğrusu açıklamanın ötesinde, öyle gördüm. Kararını açıklamadan önce fiili bir durumla karşı karşıya kaldım. Evde zaten başı açıktı. Birkaç ay önce ofisime başı açık ziyarete geldi. Böyle bir durumla karşılaştım. Zaten fikri bir değişim içinde olduğunu görüyordum. Çok büyük bir sürpriz olmadı ama şaşkınlık yaşadım.

ROL MODEL OLMAK İSTEMİYOR ELEŞTİRİLERİ GÖĞÜSLEMEYE HAZIR

Bu konuda bazı çevrelerden gelecek eleştirileri göğüslemeye hazır mı?

- Göğüslemeye hazır. Bir takım eleştiriler de olacaktır. En azından maksatlı yaptığını ifade edenler, sormadan önyargıyla yaklaşanlar olacaktır. Ortada bireysel bir tercih var. Herkes saygı duymalı. Nasıl başını örtene saygı duymak gerekirse, başını açıp değişim geçirene de saygı duymak gerekir diye düşünüyorum.

Eleştiriler sizi ürküttü mü?

- Ben olaya hiçbir zaman siyasal açıdan yaklaşmadım. Kendisi de yaklaşmadı. Aslında türbanı çıkarması yeni değil. Asla siyasi veya başka açıdan istismar konusu olmaması için medyadan aylarca kaçmaya çalıştı. Kendisine bu anlamda bir rol model biçilmesini arzu etmiyor.

Şu an kendini nasıl hissediyor?

- Çok rahat ve mutlu. Davaya ihanet etmiş psikolojisi içinde değil. Yıllar boyu oluşan değerler hayatın gerçekleriyle aynı olmamaya başlıyor. Çağın getirdiği bazı değişimler ortaya çıkabiliyor.

Eşim kadar zevkli kadın görmedim

Eşinizin yeni halini daha güzel ve estetik buluyor musunuz?

- Doğrusu önceden de başörtülüydü ama zevk, uyum ve çizgi itibariyle son derece modern ve çok zevkli bir çizgideydi. Onun kadar zevkli giyinen kadın çok az görmüşümdür. Eşim olduğu için söylemiyorum. Çok sade ama o oranda da zevkli ve estetik. Zaten sanatçı olduğu için estetik yönü güçlü, renk algısı yüksek, duygu yönü ağır. Estetik ile örtü ayrı kavramlar. Örtüyle de estetik olabilir, örtüyle de estetik olmayabilir. Örtüsüz de estetik olabilir, örtüsüz de estetik olmayabilir. Estetikle örtü kavramını ayrı tutmak lazım. Eşim her zaman güzeldi...

Şablonculuktan vazgeçmeliyiz

Bundan nasıl bir sonuç çıkardınız?

- Bunu artık bir sorun olmaktan çıkarmamız lazım. Örtünmek de açılmak da bir sorun olmamalı. Biz de bu çözümü kolaylaştırıcı yaklaşımlar sergilemeliyiz. Bugüne kadar gelenekler içinde insanları belli bir şablona sokmaya çalıştık artık bu şablonculuktan vazgeçmeliyiz.

ÇOCUKLAR ÖNCE GARİPSEDİ

Çocuklarınızın tepkisi ne oldu?

- Onlar da şaşırdılar. Önce bir garipsediler. Ama zamanla alıştılar.

Ailenin tepkisi?

- Ailenin büyükleri çok taraftar olmadılar doğrusu. Çok güzel yapmışsın demediler. Ama bir tavır da olmadı.

hürriyet

 



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,498 µs