En Sıcak Konular

Metiner: İsyan sözü katliamı örtmek içindi

30 Kasım 2011 16:20 tsi
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, ''Dersim'de bir isyanın olduğu söylentisi, katliamın üstünü örtmek içindir'' dedi.

Metiner: ''Yüz kızartıcı katliamı yapanlar, katliamı örtmek için uydurmuşlardır." dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Metiner, dün Genel Kurul'da yaptığı konuşmanın ulusal gazeteler ve internet sitelerinde yanlış yorumlandığını söyledi.

Dersim ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine 'Sen dur, bu işe karışma' demediğini söyleyen Mehmet Metiner, kendisinin Genel Kurul'da şahsı adına değil, grubu adına konuştuğunu hatırlattı. MHP ve BDP'nin etnik milliyetçilik ile Dersim konusunu yanlış bir mecraya taşımaya çalıştıklarını söyleyen Metiner, "Bunu konuyu konuşmanın yeri Meclis değildir" gibi bir söz kullanmadığını belirtti.

Metiner, "Meclis'te konuşulamayacak hiçbir meselemiz yoktur. Yeter ki birbirimizi kırmayalım. Atatürk ve Cumhuriyet'in altına sığınarak Dersim olayının üstünü kapatmayı sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir partiye yakıştıramıyorum." diye konuştu.

Gazetelerde kendisinin Dersim isyanıyla PKK'yı bir tuttuğu şeklinde yazılan ifadelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Metiner, kendisinin kesinlikle bu iki olayı bir tutmadığını belirtti. Metiner, tam tersine kendisinin, bu ikisini bir tutanların bir başka operasyonun parçası olduğunu söylediğini kaydetti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin aynı şeyleri söylediğini ifade eden Metiner, şöyle devam etti:

"Dersim neyse, PKK, KCK da aynısıdır diyorlar. Bahçeli'nin Başbakan Erdoğan'a yaptığı 'Damat Ferit' benzetmesi de son derece yanlıştır. Bahçeli, havaalanının isminin değiştirilmesini reddettiklerini söylüyor. Biz milletvekilleri olarak havaalanlarının, kışlaların isimlerinin değiştirilmesini isteyebiliriz. Sabiha Gökçen, Dersim ile özdeşleşmiş bir isim. Bu ismin değiştirilmesini talep etmek oldukça normal... Ha MHP ha CHP… Birine dokunuyorsun, diğerinin tepki verdiğini görüyorsun. Dersim'de bir isyanın olduğunu söylemek, katliamın üstünü örtmek içindir. Yüz kızartıcı katliamı yapanlar, katliamı örtmek için uydurmuşlardır. Bu katliamı, Kürtçülük isyanı vardı, bastırmak için gittik derseniz yanlış olur. MHP de BDP de orada Kürtçü bir isyan olduğunu söylüyor. BDP 'ha Kandil'i ha Dersim'i bombalamışsınız, ikisi de aynı' diyor. MHP de 'Kürt isyanı vardı, ne yapılabilirdi' diyor. Dersim'de masum insanlara yağdırılan bombayla, Kandil'e atılan bomba arasında benzerlik aramak, siyasetten nemalanmak ihtiyacından başka bir şey değildir."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, konu ile ilgili konuşmaların kışkırtmak için yapıldığını söylemesiyle ilgili olarak Metiner, "Peki konuşmayalım mı? Bu meclis çatısı altında konuşmayacağız da nerede konuşacağız? Kendisiyle yüzleşen, özür dileyen bir devlet herkesin devleti olur. Ötekileştirdiklerimiz ancak o zaman 'bu bizim' devletimiz diyebilir." dedi.

Dün yaptığı konuşmada kendisinin 'devlet adına katliam yapıldığını' söylemesiyle ilgili olarak Metiner, bunu söylemenin vatan hainliği olmadığını, kendilerinin Dersim tartışmalarından nemalanmak isteyen insanlar olmadıklarını belirtti.

Metiner, "Bu vatan, bu bayrak bizim. Tarihimizle yüzleşelim diyoruz. CHP özür dilerse, Dersimli birinin CHP'nin Genel Başkanı olması CHP'nin kazancına dönüştürülebilir. CHP özür dilemezse, bu zihniyetin devamı bir parti olduklarını gösterir." diye konuştu.


CİHAN

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs