En Sıcak Konular

İran'dan kaçan kaçana

30 Kasım 2011 15:03 tsi
İran'ın başkenti Tahran'da bir grup öğrencinin dün İngiliz Büyükelçiliği'ne ait iki binayı basması üzerine, İngiltere İran'daki tüm diplomatik görevlilerini tahliye ettiğini açıklarken, Norveç de bu ülkedeki diplomatik temsilciliğini kapattı.

Polisle öğrenciler arasında çıkan çatışma sonucunda yaralanmaların yaşandığı ve altı büyükelçilik çalışanının rehin alındıktan sonra serbest bırakıldığı olayla ilgili olarak konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran'da İngiltere'nin diplomatik misyonlarına saldırı düzenlenmesinin “ciddi sonuçları olacağını” söyledi.

Hague, yaptığı açıklamada, “İngiltere bu sorumsuz eylemi çok ciddiye almaktadır. Bunun başka ve ciddi sonuçlarının olacağı açıktır” dedi.

"İRAN HÜKÜMETİ SORUMLUDUR"

Olayların, diplomatların ve büyükelçiliklerin korunmasını güvence altına alan Viyana Konvansiyonu'nun ihlali anlamına geldiğini belirten Hague, “Büyükelçiliğimizin yeterli önlemler alınarak korunması gerekirdi. Bunun yapılmaması hatasından İran hükümetini sorumlu tutuyoruz” ifadesini kullandı.

Büyükelçilik çalışanlarının güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemlerin acilen alınması ve bu olayların kınanması için İran Dışişleri Bakanı'yla görüştüğünü ifade eden Hague, İran'ın Londra Maslahatgüzarı'nın İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ise olaylarla ilgili acil kabine toplantısı yaptığını kaydetti.

“Personelimizin güvenliği en büyük önceliğimiz” diyen Hague, İngiliz vatandaşlarına İran'a seyahat etmeme çağrısında bulunduklarını ayrıca, İran'da bulunan İngiliz vatandaşlarına dışarı çıkmamalarını tavsiye ettiklerini bildirdi.

Batılı diplomatik kaynaklar, Reuters ajansına yaptıkları açıklamada, İngiltere'nin dünkü saldırının ardından Tahran Büyükelçiliği'ndeki tüm diplomatik personelini tahliye ettiğini açıkladı.

NORVEÇ TAHRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ'Nİ KAPATTI

Norveç de, İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırılarının ardından bu ülkedeki diplomatik temsilciliğini kapattı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Hilde Steinfeld, ülkesinin diplomatik temsilciliğini dün kapattığını belirterek, "Durumu değerlendiriyoruz" dedi.

Yetkili, Norveç diplomatik personelinin halen Tahran'da bulunduğunu ve tahliye edilmeleri konusunun değerlendirildiğini ancak henüz bu yönde bir karar bulunmadığını belirtti.

"İRAN'DAN KESİN BİR HAREKET BEKLİYORUZ"

İran'daki saldırının ardından konuşan ABD Başkanı Barack Obama, İran'dan, İngiliz Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının sorumlularına gereken cezayı vermesini istedi.

Obama, olaydan büyük rahatsızlık duyduklarını belirterek, İran hükümetinden hızla kesin bir hareket beklediklerini ifade etti.

"ULUSLARARASI TOPLUMA YÖNELİK BİR HAREKET"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise saldırılar dolayısıyla ortak açıklama yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban, saldırılardan şoke olduğunu ve büyük üzüntü duyduğunu belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Clinton, saldırıları "kabul edilemez" diye niteledi.

İran'dan ülkesindeki yabancı diplomatları korumasını isteyen Clinton, "Bu sadece İngilizlere değil, tüm uluslararası topluma yönelik bir hakaret. İran Hükümeti diplomatik toplumun yaşam ve mülkünü korumak zorunda ve İran hükümetinden bunu yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ DE KINADI

BM Güvenlik Konseyi de, İngiliz diplomatik misyonlarına saldırıyı şiddetle kınadı.

Konsey üyesi ülkelerce yapılan açıklamada, “diplomatik ve konsolosluk mekanlarının dokunulmazlığı" prensibi hatırlatılarak, hükümetlerin, bu misyonların korunması için uygun olan tüm önlemleri almaları gerektiği” vurgulandı.

"DEVLETLER HUKUKUNA AYKIRI"

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise olayın ardından Berlin'deki İran Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak, Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıyı protesto etti.

Westerwelle, saldırının devletler hukukuna aykırı olduğunu ve hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini belirterek, İran yönetiminin yabancı kuruluşları korumakla yükümlü olduğunu söyledi.

DAVUTOĞLU HEMEN DEVREYE GİRDİ

Dünkü saldırının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gerilimin düşürülmesi için akşam saatlerinde çeşitli telefon görüşmeleri yapmıştı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu ilk olarak İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ardından İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve son olarak yine Hague ile telefonla görüşmüştü.

Bakan Davutoğlu'nun, bugün de İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Cidde toplantısı çerçevesinde Salihi ile konuyu yeniden ele alacağı bildirildi.

GERGİNLİĞİN KAYNAĞI YAPTIRIM PAKETİ

İran'ın başkenti Tahran'da İngiltere'nin yeni yaptırımlarını protesto eden göstericiler, dün iki İngiliz diplomatik misyonuna girerek, camları kırmış, bir aracı ateşe vermiş ve İngiliz bayrağını yakmıştı.

Yeni yaptırımlar, 14 Kasım'da ABD ve Kanada'yla birlikte İran'ın nükleer programının gelişimini önlemek amacıyla bir paketi halinde teklif edilmiş ve onaylanmıştı. Bunun üzerine Tahran, Londra'yla diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi ve ülkedeki İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott'un sınırdışı edilmesi için harekete geçmişti.

Mecliste yapılan oylamada ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi kabul edilmiş, Anayasayı Koruma Konseyi bu teklifi onaylamıştı. Bu doğrultuda, İngiltere Büyükelçisi'nin iki hafta içinde İran'ı terk etmesi öngörülüyordu.

AA



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs