En Sıcak Konular

Sultanahmet saldırganı Libya uyruklu

30 Kasım 2011 13:06 tsi
Sultanahmet saldırganı Libya uyruklu İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, saldırganın 1975 doğumlu ve Libya uyruklu Samir Selam Ali olduğunu açıkladı.



İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Fatih'te  silahlı olay çıkartan kişinin, 1975 doğumlu ve Libya uyruklu olduğunu, 27  Kasım'da Türkiye'ye giriş yaptığını bildirdi.

Şahin, İstanbul Valiliğini ziyaretinin ardından basın mensuplarının  Fatih'te yaşanan silahlı olaya ilişkin sorularını cevaplandırdı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun gerekli bilgileri verdiğini  belirten Şahin, bu bilgiye ek olarak tek bir unsurun olduğunu ifade ederek, bunun  da saldırganın kimliğiyle ilgili olduğunu söyledi.

Şahin, “Saldırgan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil, yabancı uyruklu.  1975 doğumlu, Libya uyruklu. 27 Kasım'da Türkiye'ye giriş yapmış” dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, silahlı  saldırganın bölgeye geldiği araca ulaşıldığını belirterek, “Araç, Suriye  plakalı. İlk belirlemelere göre sahibi bir başkası” dedi.

Şahin, İstanbul Valiliğini ziyaretinin ardından basın mensuplarının  Fatih'teki silahlı olaya ilişkin sorularını yanıtlarken, şahsın etkisiz hale  getirilerek, saldırı eyleminin sonlandırıldığını hatırlattı.

“Saldırganın üzerinde bir şeyler bulunup bulunmadığı” sorulan Şahin,  konunun araştırıldığını ifade etti.

Şahsın sırt çantasının da incelendiğini belirten Şahin, “Bundan sonrası  adli süreç. Deliller değerlendirilecek” dedi.

“Şahsın olay yerine bir araçla geldiği söyleniyor. Bu araca ulaşıldı mı?  Bağlantılar belirlendi mi?” sorusu yöneltilen Şahin, “Doğrudur, bir araçla  gelmiştir. Arkadaşlarımız, şahsın olay yerine geldiği araca ulaştı. Araç Suriye  plakalı. İlk belirlemelere göre sahibi bir başkası. Bağlantıları çok kesin değil.  Saldırgan bir kişi” karşılığını verdi.
“Eylemi nasıl değerlendirdiği de sorulan Şahin, “Eylem eylemdir.  Eylemin mesajı zarar vermektir” dedi.

Şahin, “Olayın kritik bölgede yapılmasının özel bir seçim olup  olmadığı”nın da sorulması üzerine “Araştırılıyor” karşılığını verdi.

Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu ziyaret etti. Mutlu, Bakan Şahin'i, Valiliğe gelişinde tören mangası eşliğinde kapıda karşıladı. Şahin daha sonra valilik özel defterini imzaladı.

Ziyaretin başında konuşan Şahin, "Sultanahmet'te küçük bir olay cereyan etti. Takibini arkadaşlarımız gerçekleştirdiler. Daha ayrıntılı bilgiyi Sayın Valimiz, İl Emniyet Müdürüyle birlikte verecek" dedi.

Şahin ziyaretin ardından yaptığı açıklamada ise saldırganın 1975 doğumlu Libya uyruklu olduğunu olay yerine Suriye plakalı bir araçla geldiğini ve 27 Kasım tarihinde Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi. Ölü ele geçirilen Libya uyruklu saldırganın isminin ise Samir Selam Ali olduğu açıklandı.

MUTLU VE ÇAPKIN'DAN AÇIKLAMA

Sultanahmet'teki saldırının ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise operasyonla ilgili ortak açıklama yaptı. Basın toplantısında Vali Mutlu operasyona ilişkin detayları açıkladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,  “(Saldırganın) Verdiği herhangi bir mesajın olmaması nedeniyle adi, tamamen  kişisel bir eylem arzusunda olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Sultanahmet'te bir kişinin ateş açması sonucu 2 kişinin yaralanmasına  olayına ilişkin basına açıklamada bulunan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,  emniyet birimlerinin süratle bu vakaya müdahale ettiğini söyledi.

Mutlu, gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasından sonra, ilgili şahısa  teslim olması yönünde uyarılar yapılmasının ardından müdahalede bulunulduğunu  belirterek, şunları kaydetti:

“Netice itibariyle silahlı olan zanlı ölü olarak ele geçirildi. Daha  öncede ifade ettiğimiz gibi kimliği üzerinde çalışacağız. Bu konu netleşmeden  size bilgi veremeyiz. Bizim değerlendirmemiz, verdiği herhangi bir mesajın  olmaması nedeniyle adi, tamamen kişisel bir eylem arzusunda olduğunu  değerlendiriyoruz. Başlangıçta elinde pompalı tüfek mevcut. Bununla kapıdaki özel  güvenlik görevlisini ve askerimizi yaralıyor. Özel güvenlik görevlimizin yarası  biraz daha ağır, ama nöbetçi asker personelimizin durumu iyi. Onlarla ilgili ümit  ediyoruz üzücü bir hadise olmayacaktır. Şu anda emniyet güçlerimiz bu operasyonu  tamamladılar. Onlara teşekkür ediyorum. Bundan sonraki kısım ilgili şahsın  kimliğini belirlememiz. Bunu da süratle tespit ederek size açıklayacağız.”

Zanlının Arap kökenli olduğuna ilişkin bir soru üzerine Mutlu, bu konuda  şuanda net bir şey söylemek istemediğini, netleşmeden bilgi vermenin yanlış  olacağını kaydetti.

Olay sırasında saldırganla diyaloğa girilip, girilmediğinin sorulması  üzerine Mutlu, “Teslim olmasını söyledik, ama teslim olmamakta kararlı görününce  de gerekli müdahale yapıldı. Kendisine teslim olması çağrısı yapıldı” dedi.

A.A.



Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs