En Sıcak Konular

Ban Ki-mun'dan İsrail'e çağrı

29 Kasım 2011 17:23 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in, Filistin yönetimine ait gümrük vergisi ve harçlarını dondurma kararından vazgeçmesi, bu gelirleri bir an önce transfer etmesi gerektiğini bildirdi.

BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban Ki-mun, 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında, 46 yıl önce bugün BM Genel Kurulu'nun 181 sayılı kararı kabul ederek toprakları iki ayrı ülkeye böldüğünü, ancak, güvenlik içinde bir İsrail'in yanında Filistin devletinin oluşmasının bir türlü gerçekleşmediğini belirtti.

"Bu sorunu çözme ihtiyacı, bölgede yaşanan tarihi değişimle birlikte daha da aciliyet kazandı" ifadesini kullanan Ban, Filistinli ve İsrailli liderleri cesurca davranmaya ve hem Filistinli hem de İsrailli çocuklara daha güzel bir gelecek sağlanması için iki devletli çözüme doğru kararlı adımlar atmaya çağırdı.

Ban, "Böyle bir çözüm, 1967 yılında başlayan işgalin sona ermesi ve meşru güvenlik endişelerinin giderilmesi ile sağlanabilir. Kudüs görüşmeler sonucu iki devletin başkenti olarak çıkmalı, kutsal mekanlar tüm tarafların kabul göreceği şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca, bölgenin dört bir yanına savrulmuş Filistinli mülteciler sorununa da bir çözüm içermelidir" ifadesini kullandı.

"Böyle bir hedef sorunlarla karşılaşacak olsa da size Filistin yönetiminin geçen yıl gerçekleştirdiği çok önemli hatta tarihi başarıdan söz edeyim" ifadesini kullanan Genel Sekreter mesajında, "Filistin yönetimi, bir Filistin devleti kurulacak olursa, kurumsal olarak yönetimi sağlayabilecek bir konumda bulunuyor. Bu durum, Eylül ayında düzenlenen toplantılarda da uluslararası topluluğun birçok üyesi tarafından teyit edildi. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ve Başbakan Selam Fayyad'ı bu başarılarından dolayı kutluyorum. Bu çabalar devam etmeli ve desteklenmelidir" dedi.

-"Filistin yönetimine ait gelirler serbest bırakılmalı"-

Ban, bu bağlamda, Filistin yönetimine ait gümrük vergi ve harçlarının İsrail tarafından dondurulmuş olmasının, sağlanan ilerlemeye gölge düşürme ihtimali taşıdığını belirterek, bu gelirlerin vakit geçirilmeksizin transfer edilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

Ban, mesajına şöyle devam etti:

"Herşeyin ötesinde siyasi ufuk çizgisinin belirlenmesi hayati önem taşıyor. İsrail-Filistin görüşmelerinin kesintiye uğramış olmasından derin endişe duyuyorum. Bu süreçte tarafların birbirlerine olan güvenleri de eriyor. Ortadoğu Dörtlüsü ile olan temasları tek umut ışığımız. Her iki tarafı, sınırlar ve güvenlik konularında ciddi öneriler geliştirmeye ve bu önerileri Dörtlü'nün etkin katılımıyla ve 2012 sonuna kadar bir çözüm bulunacağına dair verdikleri karşılıklı taahhüt kapsamında doğrudan birbirleri ile tartışmaya çağırıyorum.

Tarafların provokatif faaliyetleri sona erdirme ve anlamlı görüşmelerin yapılabilmesi için uygun ortamı yaratma konularında özel bir sorumlulukları bulunuyor. İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yerleşim yerlerini yoğunlaştırma faaliyetleri ana sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yerleşim yeri faaliyetleri uluslararası hukuka ve yol haritasına aykırı ve kesinlike durdurulmalı. Tek taraflı eylemler uluslararası toplulukça kabul edilmeyecektir. Filistin yönetimi de ortamın sakinleşmesine ve ayrıştırıcı havanın giderilmesine katkı sağlayacak yollar bulmalı, görüşmeler yoluyla soruna çözüm bulunmasına doğrudan katkı sağlamaya hazır olmalıdır."

-"Filistinlileri aralarındaki bölünmüşlüğü sona erdirmeye çağırıyorum"-

Filistinlileri, aralarındaki bölünmüşlüğü, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün taahhütleri ve Ortadoğu Dörtlüsü ve Arap Barış Girişimi yaklaşımları doğrultusunda sona erdirmeye çağırdığını belirten Ban, Devlet Başkanı Abbas'ın Mayıs ayında hem başkanlık hem de meclis üyeliği seçimlerine kadar bir geçiş dönemi hükümeti kurma çabalarının farkında olduğunu, Filistin'in bütününün görüşmeler sonucu ortaya çıkacak iki devletli çözüme destek vermesi ve Gazze ve Batı Şeria'da bir Filistin devleti kurulmasının temelinin teşkil ettiğini kaydetti.

Ban Ki-mun, BM'nin Gazze halkına olan desteğini kararlı bir şekilde sürdürmeye ve 1890 sayılı Güvenlik Konseyi kararının tüm yönleriyle uygulanmasına kararlılıkla devam ettiğini belirterek, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını hafifletme çabalarını takdirle karşıladığını, insanların seyahatlerini ve malların naklini engelleyen, BM'nin Gazze'nin yeniden toparlanması ve inşası için katkılarını kısıtlayan sayısız engelin ortadan kaldırılması çağrısını bir kez daha tekrarladığını vurguladı.

Gazzelilere de İsrail'e roket fırlatanların veya silah sokmaya devam edenlerin yaptıkları faaliyetlerin kabul edilemez olduğunu ve Filistin çıkarlarına tamamıyla ters düştüğünü hatırlatan Ban, Gazze'den İsrail'e roket atılmasına son verilmesini ve İsrail'den de mümkün olan en üst düzeyde tepkisini kısıtlamasını istediğini, iki tarafın da uluslararası insan hakları hukukuna tam olarak uymalarını talep ettiğini kaydetti.

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs