En Sıcak Konular

Türkiye'nin Suriye kararı netleşti

29 Kasım 2011 16:45 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye yaptırımlar konusunda, su konusunda hiçbir kısıtlayıcı tedbir düşünmediklerini belirterek, 'Suriye'deki kardeşlerimizin günlük hayatını etkileyecek tedbirler alınmayacak' dedi.

Davutoğlu, Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

AB Dışişleri Bakanları toplantısına Türkiye'nin katılımı konusunda bir davet gelip gelmediği ve gelmesi halinde Türkiye'nin katılıp katılmayacağı sorusu üzerine Davutoğlu, pekçok AB'li yetkilinin kendileriyle bu konuyu görüştüğünü belirtti.

Davutoğlu, "Bu konuda bizim tutumumuz açıktır. Eğer istişare konusunda bir talep olursa, dünyanın neresinden gelirse gelsin her zaman bu talebi olumlu karşılar ve istişare ederiz. Bu AB gibi müzakere yürüttüğümüz bir yapı için de böyledir. Ama illa ve mutlaka bizimle istişare edin de demeyiz kimseye."

Türkiye'nin böyle bir talebi bulunmadığını ancak bu talebin kendilerine geldiğini belirten Davutoğlu, medeni bütün ülkelerin vereceği bir tepki gibi "olur" dediklerini söyledi.

Davutoğlu, "Ama AB içinde bazı tartışmalar kendi içinde yürüyor, bunun nasıl olacağı ile ilgili. Stratejik vizyon sahibi ülkelerin Türkiye ile ilişkileri nasıl olumlu yönde seyrettirmek istediği ile ilgili görüntü açık. Ama bazı ülkelerin kaprisleri yüzünden bu tür teşebbüsler akim kalırsa da bunu sadece biraz tebessümle seyrederiz" diye konuştu.

Toplantı vakti ve yeri tam olarak belli olunca durumu tekrar değerlendireceklerini ifade eden Davutoğlu, "Şu ana kadar resmen bize 'şu gün toplanıyoruz, şunu yapıyoruz' gibi bir taleple gelinmedi" dedi.

Suriye'de tampon bölge oluşturulması ihtimaline ilişkin sorular üzerine Davutoğlu, kendisinin "tampon bölgeyle adım atılır" demediğini belirterek, "Bundan sonraki her adım uluslararası meşruiyet içinde, uluslararası toplumla düşünülür, tampon bölge ifadesini kullanmadım hiçbir zaman" diye konuştu.

Tampon bölgenin şu anda gündemde olan bir konu olmadığına işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda bizim için gündemde olan Arap Ligi inisiyatifiyle birlikte geliştirdiğimiz politikalardır. Bu konuda da zaten belli önemli adımlar atıyoruz. Keşke Suriye yönetimi, komşularından, dost ve kardeş Türkiye'den, diğer Arap ülkelerinden gelen tavsiyeleri dinleyip bugün bu tabloyla karşı karşıya kalmasaydı."

Suriye yönetiminin tarihi akışı doğru yorumlayamadığını ve bu tavsiyeleri dikkate almadığını, kendi halkıyla çatışmayı tercih ettiğini söyleyen Davutoğlu, öncelikle hedeflerinin Suriye'yi bir bütün olarak bu barışçıl dönüşümü sağlayacak bir politika içinde bulunmak olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Ama insani sorumluluk gereği zaten bize sığınan mülteciler konusunda olduğu gibi insani gerekçeler söz konusu olduğunda da uluslararası meşruiyet içinde uluslararası toplumla birlikte yine gerekli adımlar atılır ama şu anda önde olan Arap Ligi'nin geliştirdiği inisiyatif ve bizim bu konuda birlikte çalışmamız" dedi.

Türkiye'nin uygulayacağı yaptırımlar konusunda ne zaman açıklama yapılacağına ilişkin Davutoğlu, Kahire'deki Arap Ligi toplantısına katılmasının ardından bu ligin kararlarını desteklediklerini belirttiğini hatırlattı.

Kendi aralarında da istişare gereksinimi duyduklarını ifade eden Davutoğlu, ilgili bakanlarla bir toplantı yapıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiklerini söyledi.

Davutoğlu, "Sayın Başbakanımızla, Sayın Cumhurbaşkanımızla istişarelerden sonra bunları açıklarız. Aslında belli konular. İki kriter var, onun dışında her türlü adımı atabiliriz. Bir, su gündemde hiçbir zaman olmayacak, su konusunda hiçbir kısıtlayıcı tedbir düşünmüyoruz. İki, Suriye'deki kardeşlerimizin günlük hayatını etkileyecek, sıradan vatandaşların günlük hayatını etkileyecek tedbirler alınmayacak" dedi.

AA

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs