En Sıcak Konular

Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği'ne girdiler

29 Kasım 2011 14:29 tsi
Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği'ne girdiler İran’ın başkenti Tahran’da, İngiltere karşıtı gösteri yapan bir grup öğrencinin İngiliz büyükelçilik binasına girdiği bildirildi.

İran’ın başkenti Tahran’da, İngiltere karşıtı gösteri yapan bir grup öğrencinin İngiliz büyükelçilik binasına girdiği bildirildi.

Mehr haber ajansı, öğrencilerin elçilik binasının kapısına tırmandığını, İngiliz bayrağını indirerek yaktıklarını ve yerine İran bayrağı çektiklerini bildirdi.

Olay yerindeki AFP muhabiri de İngiltere bayrağının indirildiğini doğruladı.

ILNA haber ajansı ise göstericilerin, büyükelçilik bahçesindeki ofis binalarına girdiğini ve içerideki kağıtları camlardan dışarı attığını duyurdu. Büyükelçilik'te ele geçirilen bazı belgelerin yakıldığı da gelen haberler arasında.

"İNGİLTERE'YE ÖLÜM" SLOGANLARI

İran televizyonunda yayınlanan görüntülerde de büyükelçilik binası önünde eylem yapan bir grup göstericinin binaya taş attığı, bir göstericinin de duvara tırmanarak Kraliçe İkinci Elizabeth'in portresini indirdiği görüldü.

Bina çevresinde toplanan yüzlerce göstericiden bazılarının "İngiltere'ye ölüm" sloganları attığı ve İngiltere Büyükelçisi'nin ülkeyi derhal terk etmesini talep ettiği bildirildi.


İran'ın İngilizce yayın yapan resmi televizyon kanalı Press TV'nin muhabiri, organizatörlerin gösterilerin sona erdiğini açıkladığını söyledi. Ancak televizyonlarda yayınlanan görüntülerde öğrencilerin hala bina içinde olduğu görülebiliyor.

YAPTIRIM KARARINA KARŞI BÜYÜKELÇİ HAMLESİ

İngiltere'nin, 14 Kasım'da ABD ve Kanada'yla birlikte İran'ın nükleer programının gelişimini önlemek amacıyla yeni bir yaptırım paketi uygulama kararı almasıyla Tahran yönetimi, Londra'yla diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi ve ülkedeki İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott'un sınırdışı edilmesi için harekete geçmişti.

Hafta sonu mecliste yapılan oylamada ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi kabul edildi. Dün de Anayasayı Koruma Konseyi,bu teklifi onayladı. Bu doğrultuda büyükelçinin iki hafta içinde İran'ı terk etmesi öngörülüyordu.

İngiltere ise İran Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçinin sınırdışı edilmesi kararını uygulaması durumunda "çok sert yanıt vereceği" tehdidinde bulundu.

"YENİDEN 1979 OLUR"

İranlı bir milletvekili, yasanın kabul edilmesinin ardından İngiltere’yi tehdit eden açıklamalarda bulunmuş ve “İran’ı karalayan tavrı devam etmesi halinde 1979’da yaşanan ABD elçiliği baskınının aynısıyla karşı karşıya kalabileceğini” söylemişti.

İslam Devrimi'nin yaşandığı 1979 yılında, İranlı öğrenciler ABD büyükelçiliğini basarak elçilik çalışanlarını 444 gün esir almıştı. ABD, o tarihten bu yana Tahran'da temsilcilik bulundurmuyor.

Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,517 µs