ortak düşmanı PKK konusuna odaklanmasını beklediklerini belirtti." /> ortak düşmanı PKK konusuna odaklanmasını beklediklerini belirtti."/>

En Sıcak Konular

Biden, PKK ve Suriye için geliyor

29 Kasım 2011 13:16 tsi
Biden, PKK ve Suriye için geliyor Biden'ın temaslarında, ABD ve Türkiye'nin ortak düşmanı PKK konusuna odaklanmasını beklediklerini belirtti.

Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, telekonferans yoluyla düzenlediği brifingde, Biden'in Türkiye seyahatiyle ilgili bilgi verdi.

Biden'in 2 Aralık'ta Ankara'da olacağını belirten Blinken, burada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi. Blinken, Biden'ın Ankara'da Anıtkabir'i de ziyaret edeceğini kaydetti.

Biden'ın 3 Aralık'ta da İstanbul'da düzenlenecek Küresel Girişimcilik Zirvesi'ne katılarak konuşma yapacağını dile getiren Blinken, ABD Başkan Yardımcısının, İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de bir araya geleceğini kaydetti.

Blinken, Biden'ın Türkiye'nin ardından temaslarda bulunmak üzere Yunanistan'a geçeceğini ve 5 Aralık'ta ABD'ye geri döneceğini bildirdi.

Blinken, Biden'ın Türkiye'deki görüşmelerinde ABD ile Türkiye arasındaki geniş kapsamlı ortaklık ve işbirliğini içeren konuları ele alacağını söyledi.

Başka hiçbir ülkeyle olmadığı kadar Türkiye ile kilit önemdeki uluslararası konularda birlikte çalıştıklarını ifade eden Blinken, Biden'ın, özellikle son terör saldırıları ışığında, birinci olarak terör örgütü PKK ile mücadelede ABD'nin Türkiye'ye sağladığı yardımı konuşacağını kaydetti.

Blinken, Biden'ın temaslarında, ABD ve Türkiye'nin ortak düşmanı PKK konusuna odaklanmasını beklediklerini belirtti.

Bunun yanında ziyaret ile, Türkiye ile ABD arasındaki ticari bağları artırmayı arzuladıklarını ifade eden Blinken, zaten ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetime gelmesinin ardından bu konuda önemli gelişmeler sağlandığına işaret etti. Blinken, ''Bu bağları daha da geliştirmenin yollarını arayacağız'' dedi.

Türkiye'deki görüşmelerde iki ülkenin ''Arap Baharı''ndaki ülkelere ekonomik ve siyasi reformlar yolunda desteğinin ele alınacağını belirten Blinken, bu kapsamda Suriye'deki durumun gündeme geleceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Essad'a iktidarı bırakma çağrısı yaptığını hatırlatan Blinken, Türkiye'nin Arap Birliği'nin uyguladığı yaptırımları uygulayacağını belirttiğini anımsattı.

Biden'ın Türkiye'deki temaslarında, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak da müzakerelerde gördükleri ve görmeyi arzuladıkları gelişmelerin ele alınacağını ifade eden Blinken, ''En kısa sürede bu soruna bir çözüm bulunmasını arzu ediyoruz'' dedi.

Blinken, görüşmelerde, Türkiye'deki iç reformların gündeme geleceğini kaydederek bu kapsamda Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Blinken, bunların yanı sıra Afganistan ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin de gündeme geleceğini kaydetti.


Biden'ın katılacağı Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da milyonlarca insanın sadece siyasi özgürlük değil ekonomik fırsatlar ve ilerleme çağrıları yaptığı, kritik bir döneme denk geldiğini belirten Blinken, girişimcilerin ABD'de istihdam yaratmadaki önemine atıfta bulunarak, aynısının Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ülkelerde de olabileceğini dile getirdi.

Blinken, ''(Zirve) Önemli bir zaman diliminde bir araya geliyoruz, bundan daha zamanlı olamazdı'' dedi.

''PKK'YLA MÜCADELEDE DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ"
Blinken, terör örgütü PKK konusundaki işbirliğine yönelik soru üzerine, ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'nin terörle mücadelesinde güçlü biçimde yanında olduğunu tekrarladı.

Bu nedenle, ABD yönetimi olarak, terörle mücadele konusunda ilave yardımların konuşulması için Türkiye'ye Ekim ayında bir ekip gönderdiklerine dikkati çeken Blinken, 'Müttefikimiz Türkiye'ye, PKK terörizmine karşı anlamlı ve etkili destek sağlamaya devam edeceğiz'' dedi.

Bu noktada, sorunla mücadelesinde çok yönlü yaklaşım sergileyerek, Türkiye'ye istihbarat işbirliğinin yanı sıra ulusal savunma desteği verdiklerini belirten Blinken, Türkiye'ye verilecek 3 ''Super Cobra'' taarruz helikopteri ile 4 predatorün İncirlik üssüne transferi konularından bahsetti.

Blinken, bunların yanı sıra PKK ile mücadelede Irak ile Türkiye'nin işbirliğinin devam etmesini istediklerini, ABD olarak, AB liderleriyle de PKK'nın maddi desteği ve mali kaynaklarının kesilmesi noktasında çalıştıklarını ifade etti.

"TEHTİT İRANLILARIN YARARINA DEĞİL"

Blinken, İran'ın olası ABD saldırısında Türkiye'deki radarları vuracağına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine, ''Tehdit edici açıklamalar yapmak İranlıların da hiç kimsenin de yararına değil'' dedi.

Dünyanın İran'ın nükleer faaliyetleri hakkında çok derin kaygılara sahip olduğunu belirten Blinken, Türkiye'nin de ABD'nin İran'ın nükleer silah sahibi olmasının engellenmesi yönündeki hedefini paylaştığını kaydetti.

Türkiye'nin İran ile uzun bir sınıra ve tarihi bağlara sahip olduğunu ifade eden Blinken, ''Ama Türk liderler, bize defalarca, İran'ın P5 1 ülkeleriyle diyaloğa geçmesi yolundaki uluslararası çabalara güçlü destek verdiklerini söylediler'' dedi.

Blinken, Türkiye'nin NATO savunma mimarisindeki erken uyarı radarına ev sahipliği yapmasının tüm NATO ülkelerinin savunması açısından çok önemli olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin bu konuda adım atmasından çok memnun olduklarını kaydetti.

TÜRRKİYE İSRAİL İLİŞKİLERİ ABD'Yİ ÜZÜYOR"
Bir soru üzerine Biden'ın ziyareti sırasında Türkiye-İsrail ilişkilerinin de gündeme geleceğini belirten Blinken, iki ülkeye de aralarındaki gerginliği çözecek yolların arayışı içinde olmaları çağrısında bulunduklarını kaydetti. Blinken, ''İki ülkenin ilişkilerini düzeltecek fırsatların mevcut olduğuna inanıyoruz. ABD olarak iki ülkenin bu durumu bize üzüntü veriyor, çünkü bu iki ülke de ABD'nin çok yakın ortakları'' dedi.

Blinken, Türkiye'nin, ABD'nin hem Pasifik hem de Atlantik'e bakması gibi, her zaman hem Doğu hem de Batı'ya baktığını belirterek, bu açıdan iki ülkeyi birbirine benzetti.

Blinken, ''Türkiye her zaman, transatlantik ittifakın, NATO'nun önemli bir üyesi oldu ve olmaya da devam edecek'' dedi.

''TÜRKİYE EŞSİZ BİR ROLE SAHİP"
Türkiye'nin Ortadoğu'daki mevcudiyetini artırırken ABD ve AB'li müttefiklerle derin diyaloğunu da sürdürdüğüne işaret eden Blinken, iki durumun birbiriyle çelişmediğini, tersine birbirini tamamladığını kaydetti.

Blinken, ''Türkiye, farklı dünyalar arasında köprü kurmada ve farklı ülkelerle temas kurabilme yeteneği gibi birçok alanda eşşiz role sahip'' diye konuştu.

Türkiye'nin, ABD'nin yıllardır birlikte çalıştığı ''köklü müttefiki'' olduğunu belirten Blinken, Türkiye'nin Afganistan ve Irak'taki çabaları ile Libya'daki rolü ve Suriye'ye karşı baskılarını hatırlattı. Blinken, ''Türkiye ile yakın istişare ve işbirliği içinde olmadığımız bir uluslararası konuyu düşünemiyorum bile'' dedi.

Türkiye'nin Arap ve İslam dünyasındaki değişim geçiren diğer ülkeler için örnek oluşturduğunu da dile getiren Blinken, Türkiye'nin üstlendiği güçlü liderlik rolünden memnun olduklarını ifade etti.

Blinken, doğal olarak ABD ile Türkiye'nin bazı konularda görüş ayrılığı içinde olduklarını ama ''olgun'' bir ilişkiyle bunları saygı çerçevesinde ele aldıklarını dile getirdi.

Blinken, yani Anayasa yazımı sürecinin, yeni Anayasanın ifade, din, azınlıklar ve diğer temel hak ve özgürlükleri de güçlendirici biçimde, kapsayıcı olmasını istediklerini ifade ederken, tutuklanan gazetecilere yönelik kaygıları ile Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması noktasındaki çağrılarını yineledi.
AA

Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,087 µs