En Sıcak Konular

Rusya müslümanların yeni yılını kutladı

29 Kasım 2011 12:04 tsi
Rusya İslam dünyasının yeni yılını kutladı; dış güçlerin müdahalesini eleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının çarpıtılarak uygulandığını, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da iç çatışmalara bir kısım ülkelerin müdahil olduğunu savundu. Lavrov, “Mevcut uygulamaları desteklememiz mümkün değil. BM ilkelerine dönmek zorundayız” dedi.

İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkelerin büyükelçilerini Hicri yıl başı nedeni ile Dışişler Bakanlığı rezidansında kabul eden Lavrov, herhangi üçüncü bir ülkenin diğer ülkeler için hangi hükümetin daha iyi olacağı yönünde karar vermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, “Öncelikle bir kısım ülkeler temel insan hakları kurallarına saygı duymalı ve korumalı” ifadesini kullandı.

Özellikle son bir yıl içinde Arap dünyasında yaşananlara değinen Lavrov, Rusya'nın insanların daha iyi yaşam istemelerini takdir ettiğini ve saygı duyduğunu belirterek, “Ancak değişiklikler şiddet yolu ile değil, toplumsal diyalogla gerçekleşmeli" dedi.

Bu tür durumlarda dış güçlerin müdahil olmasını olumsuz bulduğunun altını çizen Lavrov, “Dış güçlerin müdahalesi yıkıcı rol oynuyor. Muhalefeti şiddetli ve provokatif davranışlara zorlamak ise tehlikeli ve uluslararası ilişiklerde kaosun artmasına neden oluyor.” dedi. Aynı zamanda ülkelerin de insan haklarını ve özgürlüklerini gözetmesi gerektiğini belirtti.

Filistin konusuna da değinen Lavrov, uzun zamandan beri devam eden sorunun çözülmesi için İslam dünyası ile bu konuda hemfikir olduklarını ve ilk yapılması gereken şeyin ilişkilerin normalleştirilmesi olduğunu vurguladı. Lavrov nihai hedefin, “1967 sınırları çerçevesinde İsrail ile komşu, güven ve barış içinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olmalı” diye konuştu.

Uluslararası arenada tansiyonun yükselmesine neden olan İran nükleer programı ile ilgili değerlendirmede bulunan Lavrov, İran'ın nükleer çalışmalarında IAEA ile işbirliği yapmasını desteklediklerini söyledi. Lavrov, “İran nükleer programı ile ilgili sorunların ancak diyalog ve görüşmeler yolu ile çözülebileceğinden eminiz. Yaptırımlar uygulayarak baskıların yapılmasını ve diyalog sürecinden vazgeçerek silah kullanma tehdidi ile direkt çatışmanın tercih edildiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın İslam dünyasına büyük saygı ile yaklaştığını belirten Lavrov, “Bilge İslam medeniyeti her zaman onurlu oldu ve büyük sorumluluk taşıdı. Eminim birlikte medeniyetler arasında meydana gelen çatlağı giderebileceğiz. Uluslararası ilişkilerin çatışma yöntemleri ile sürmesine müsaade etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.



CİHAN



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs