En Sıcak Konular

AB ülkelerinin kredi notları tehlikede

29 Kasım 2011 10:19 tsi
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, AB'nin krize karşı hızla çözüm bulamaması halinde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in dışındaki ülkelerin de kurtarma paketlerine ihtiyaç duyabileceğini bildirdi.

Bu ülkelerin notlarının 'spekülatif' seviyeye düşürüleceği uyarısında bulunan kuruluşa göre bazı ülkeler Euro'dan çıkabilir.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin ciddiyetinin hızla artmasının tüm Avrupa ülkelerinin kredi notlarını tehdit ettiğini belirtti. Kuruluş, yayımladığı raporda, Euro Bölgesi'nde kamu borcu ve bankacılık krizinin derinleşmeye devam etmesinin bölgeye üye bütün ülkelerin notlarını tehdit ettiğine işaret ederek, bölgenin bütün olarak büyük bir finansal ve ekonomik gücü olmakla birlikte kurumlarındaki zayıflığın krizin çözümüne engel teşkil etmeye ve üye ülkelerin notları üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini vurguladı. Kısa vadede piyasa şartlarına istikrar kazandıracak politik tedbirlerin eksikliği veya bu şartların herhangi bir nedenle istikrara kavuşturulamaması durumunda kredi riskinin artacağına dikkati çeken Moody's, Macaristan ve İtalya gibi ülkelerin piyasalarda sürdürülebilir faiz oranlarıyla finansman sağlamasının giderek güçleştiğine vurgu yaptı. Moody's, IMF ve AB kurtarma fonundan bir ya da birden fazla yararlanmak zorunda kalan İrlanda, Yunanistan, Portekiz ve Macaristan gibi ülkeleri hatırlatarak, AB ülkelerinin hızla krize karşı etkin çözüm bulamaması halinde diğer ülkelerin de benzer kurtarma paketlerine ihtiyaç duyabileceğinin ve bu ülkelerin kredi notlarının büyük ihtimalle 'spekülatif' seviyeye düşürülebileceğinin altını çizdi. Euro Bölgesi'nde çoklu temerrüt ihtimalinin artık göz ardı edilebilir olmadığını vurgulayan Moody's, bunun gerçekleşmesi halinde bir ya da birden fazla ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkma olasılığının artacağı uyarısında bulundu.

Bu arada Standard and Poor's da İspanya'da yeni hükümetin daha sıkı tasarruf tedbirleri açıklamak zorunda kalabileceğini bildirdi. Kuruluşun haftalık raporunda, İspanya'da 20 Kasım'da yapılan seçimlerin ardından iktidara gelen yeni hükümetin gelecek yıl için taahhüt ettiği bütçe hedeflerine ulaşmak için yeni kemer sıkma tedbirleri açıklamak zorunda kalabileceğini ifade etti. S&P, yeni hükümetin sağlam çoğunluğunun olumlu bir unsur olduğuna işaret ederek, hükümete, önlemleri hızla ve kararlı bir şekilde uygulaması çağrısında bulundu.

Almanya, ortak tahvil haberini yalanladı

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ülkesinin 'AAA' kredi notuna sahip 5 Euro ülkesiyle birlikte ortak bono hazırlamayı düşündükleri şeklinde "Die Welt" gazetesinde yayınlanan haberi, tümüyle asılsız olduğu gerekçesiyle yalanladı. Globalleşen bir dünyada birlikte daha başarılı olabileceklerine inandıkları için ortak para birimini kabul ettiklerini belirten Schaeuble, şimdi kriz yaşandığı için bazı kuralları değiştirmeleri gerektiğini düşündüklerini, Euro'nun istikrarını yeniden sağlamak zorunda olduklarını söyledi. Ortak bonolarla ilgili her türlü tartışmanın istikrarın yeniden sağlanmasına zarar vereceğini savunan Schaeuble, böyle bir tartışmanın gerekirse daha sonra yapılması gerektiğini, şimdi önemli olanın Euro'ya duyulan güvenin yeniden sağlanması olduğunu ifade etti.

Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,554 µs