En Sıcak Konular

İşte ABD-AB zirvesinin ayrıntıları

29 Kasım 2011 08:52 tsi
İşte ABD-AB zirvesinin ayrıntıları ABD ve AB, Atlantik'in iki tarafında ekonomik büyüme ve istihdam yaratımı için mevcut güçlü ekonomik bağlardan daha fazla yararlanma kararı aldı.

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen ABD-AB zirvesinin ardından ortak açıklama yayımlandı.

Açıklamada, Beyaz Saray'da yapılan toplantıda ABD ve AB'nin yakın işbirliği ve dayanışmasının tekrar teyit edildiği belirtilerek, Lizbon toplantısından bu yana küresel ekonominin yeni ve zorlu bir aşamaya girdiği ifade edildi.

ABD ve AB'nin ekonomik büyüme, istihdamın yeniden canlandırılması ve finansal istikrarın sağlanması için birlikte çalışma taahhüdünde bulunduğu kaydedilen açıklamada, bunun da kısa dönem büyüme kaygılarının yanı sıra mali ve finansal kırılganlığı ele alacak ve kalıcı ve dengeli büyümenin temellerini güçlendirecek adımlar atılarak yapılacağı bildirildi.

Açıklamada, bu bağlamda, ABD'nin, AB'nin, borç krizini çözme ve avro bölgesindeki finansal istikrarı sağlamaya dönük gerekli adımları atmadaki kararlılığı ve eylemlerini memnuniyetle karşıladığı, AB'nin de ABD'den orta vade mali konsolidasyon konusunda harekete geçmesini beklediği aktarıldı.

''Henüz kullanılmamış potansiyellere yoğunlaşma''

Açıklamaya şöyle devam edildi:

''Başta yükselen sektörlerde olmak üzere, büyüme ve istihdamın sağlanması için yeni fırsatların yaratılmasında transatlantik ekonomik işbirliğinin henüz kullanılmamış potansiyelinin farkına varılması çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Zaten dünyadaki en büyük ve en fazla entegre ticaret ve yatırım ilişkisine sahip olan ABD-AB'nin bu ticaret ve yatırım ilişkisini daha da güçlendirmeye bağlıyız.
Bu doğrultuda, AB'nin ticaretten sorumlu üyesi ile ABD Ticaret Temsilcisinin eşbaşkanlığını yaptığı Transatlantik Ekonomik Konseyi'ne, istihdam ve büyüme konusunda Üst Düzey Çalışma Grubu kurulması talimatı verdik.''

Açıklamaya göre, bu çalışma grubu, büyüme ve istihdamı desteklemede en fazla potansiyele sahip kesimler başta olmak üzere, ABD-AB ekonomik ilişkisini güçlendirici seçenekleri belirleyecek ve değerlendirecek. Bu kapsamda çalışma grubu, sonuç ve önerilerini 2012 yılının sonunda liderlere rapor olarak sunacak. Grup, 2012'nin Haziran ayında da çalışmalarıyla ilgili geçici raporunu açıklayacak.

Suriye yönetimine çağrı

Arap dünyasındaki ayaklanmalara da değinilen ortak açıklamada, bunun Arap dünyasındaki başarılı demokratik reformlar için tarihi bir fırsat sunduğu belirtildi.

Tunus'taki demokratik gelişmelerin diğer demokratik dönüşümler için cesaret verici bir örnek olduğu ifade edilen açıklamada, Mısır'daki seçimlerin önemine işaret edildi ve Libya'ya desteğin devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, ABD ve AB'nin demokratik dönüşümlere desteği yinelendi.

Suriye yönetimine de şiddete derhal son verme, barışçıl ve demokratik dönüşüme imkan tanıma ve insan hakları gözlemcileri ile uluslararası gazetecilerin ülkeye girişine hemen izin verme çağrısı yapılan açıklamada, Ortadoğu Dörtlüsü'nün 23 Eylül'de New York'ta İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan müzakereler için bir çerçeve sunan açıklaması yeniden teyit edildi.

İran'a uyarı

Açıklamada, İran'ın nükleer programıyla ilgili derin endişeler tekrar dile getirilerek, ''diplomatik çözüm bulunması yönünde çalışma, BM Güvenlik Konseyi'nin 1929 sayılı ve diğer ilgili yaptırım kararlarını uygulama ve İran'ın uluslararası yükümlülüklerini sürekli olarak yerine getirmediği göz önüne alınarak bu ülke hakkında ilave tedbirleri gözden geçirme taahhüdümüzü yeniden teyit ediyoruz'' denildi.

Açıklamada, ''İran'ın, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisine yönelik suikast planının'' da not edildiği kaydedildi.

AB'nin doğudaki komşularında demokrasinin desteklenmesi, Balkanlarda istikrarın korunması gibi konularda ABD ile AB'nin yakın işbirliğine devam edilmesi taahhüdünün tekrarlandığı açıklamada, Afganistan ve Pakistan'daki devam eden çabalara işaret edildi, terörizmle mücadele konusundaki işbirliğinin genişletilmesine yönelik devam eden gayretlerden bahsedildi.

Açıklamada, ''Bugünkü toplantımız, daha refah, demokratik ve güvenli bir dünyanın inşa edilmesi açısından ABD ile AB arasındaki güçlü ortaklığın kritik öneminin bir kanıtı oldu'' denildi.

''Avrupa'daki borç krizinin çözümüne yardımcı olmada üzerimize düşeni yapmaya hazırız''

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Avrupa'daki borç krizinin çözümüne yardımcı olmada üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Obama, Washington'da düzenlenen ABD-AB zirvesinin ardından ortak basın toplantısında, Avrupa borç krizinin Amerikan ekonomisi açısından ''çok önemli bir konu'' olduğunu belirterek, ABD'nin, krizin başarılı bir şekilde neticelenmesinde çıkarı bulunduğunu kaydetti.

Zirvenin büyük bölümünün avro bölgesindeki borç krizine odaklandığını aktaran Obama, ''(Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy'a ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya) Onlara, ABD olarak bu sorunun çözümüne yardım etme adına kendi üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ilettim'' dedi.

Obama, ''Avrupa'nın daralması ya da zorluklar yaşaması, ABD'de de iyi seviyede istihdam yaratmamızı çok daha zorlaştırır'' ifadesini kullandı.

Toplantıda, İran rejimi üzerine baskı yapmaya devam edilmesi gerektiği yönünde mutabık kaldıklarını belirten Obama ayrıca, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki olaylar ışığında, demokrasiyi, şeffaflığı, ekonomik gelişmeleri nasıl en iyi şekilde destekleyecekleri yönünde kafa yorduklarını kaydetti.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da yavaş düzeyde seyreden küresel büyümenin sadece avro bölgesindeki sorunlardan kaynaklanmadığını, diğer ülkelerin de kendi üzerlerine düşen adımları atmaları gerektiğini ifade etti.

Van Rompuy, İran konusunda da AB'nin İran'a karşı yeni kısıtlayıcı tedbirler hazırlamakta olduğunu ve Tahran'ın nükleer programıyla ilgili ABD'nin kaygılarını paylaştığını belirtti.

AA



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,318 µs