En Sıcak Konular

'Kıbrıs'ta iki toplumlu, federatif bir çözüm arzuluyoruz'

28 Kasım 2011 21:36 tsi
KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. İhsanoğlu, görüşmede Kıbrıs'ta iki toplumlu federatif bir siyasi çözüm arzuladıklarını söyledi.



İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kıbrıs davasındaki tavrının teşkilat olarak önemle üzerinde durdukları temel ilke olan "dayanışma"ya yönelik olduğunu belirtti. Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorunundaki değişmez ve sağlam tavrını desteklediklerini de dile getiren İhsanoğlu, iki eşit kurucu devlet temelinde iki toplumlu, iki kesimli 2008 Mayıs ve Temmuz aylarında iki cumhurbaşkanının üzerinde anlaştığı konuları da içeren federatif bir siyasi çözüm arzuladıklarını yineledi.

Birleşmiş Milletler'in yürüttüğü iyi niyet misyonu ve müzakerelere de destek verdiklerini kaydeden İhsanoğlu, 2012 yılı Ocak ayında Greentree'de gerçekleştirilecek zirvede de bir sonuca ulaşılamaması halinde dünyanın bu başarısızlığın nereden kaynaklandığını göreceğini ifade etti. İhsanoğlu, "Müzakerelerin ilelebet devam edemeyeceğini, hiçbir müzakerenin bu kadar uzun sürmediğini" de söyleyerek, ortada tarihi ve toprak gerçekler yanında dünyada değişen siyasi anlayışlar da bulunduğunu kaydetti.

2008'den bu yana, benzer durumda olan iki toplum Kosova ve Güney Sudan'ın, bağımsızlığına kavuştuğuna işaret eden İhsanoğlu, Kosova halkının daha eski bir federatif devlet içinde yaşadığı sıkıntıların Kıbrıslı Türklerin 60 ve 70'li yıllarda yaşadığı sıkıntılara paralellik gösterdiğini söyledi.

İhsanoğlu uluslararası camianın Kosova ve Güney Sudan'a tanıdığı haklarla, Kuzey Kıbrıs'a tanımadığı haklara bakıldığında zaman içerisinde Kıbrıs Türklerinin haklılığını ortaya çıkacağını ve bu hakların tanınma noktasına geleceğini kaydetti. Müzakerelerin tıkanmamasını ve Ocak'ta bir sonuca ulaşılarak, iki tarafın da kabul edeceği bir çözümün ortaya çıkmasını dilediklerini kaydeden İhsanoğlu, böyle bir çözümü İİT olarak destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Hüseyin Özgürgün de yaptığı açıklamada, KKTC'ye uluslararası açılım ve destek sağlanmasının Kıbrıs'ta çözümü daha kolay hale getireceğini vurguladı. Kıbrıs Sorunu'nun bakanlığın her zaman birinci gündem maddesi olduğuna dikkat çeken Özgürgün, İİT'nin Annan Planı dönemi sonrası "Kıbrıs Türk Devleti" adı altında Kıbrıslı Türklere temsiliyet sağladığına işaret etti. Özgürgün siyasi olarak atılan bu adımların, ekonomik adımlarla desteklenmesi için her geçen gün ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini de ekledi.

(CİHAN)

Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,722 µs