En Sıcak Konular

Hortoğlu: CHP'nin Alevilere vefa borcu var

28 Kasım 2011 17:10 tsi
Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte Dersim'de yaşananlarla ilgili özür dilemesini anlamlı bulurken, aynı hassasiyeti CHP'den beklediklerini dile getirdi.



Devletlerinde yer yer hata yapabileceğine dikkat çeken Başkan Hortoğlu, önemli olanın hatadan dönmek olduğunu söyledi. Özür dilemenin erdemlik olduğunu dile getiren Hortoğlu: "1936-39 yıllara arasında dersimde yaşanan bir katliamdan bahsediyoruz. Devlete belki başkaldırmış insanlar olabilir. Devlet bunlara silahlı kuvvetleri ile karşılık vermiş olabilir. Bu mücadelenin sonunda silahlı çatışmada ölmüş olanlarda olabilir. Bunlar kabul edilebilir şeyler. Ancak orantısız güç kullanarak çoluk çocuk demeden binlerce insanı öldürmek kabul edilemez. Devleti diğer örgüt yapılarından ayıran hukuk kurallarıdır." dedi.

Devletlerde insanlar gibi hata yapabileceğini anlatan Hortoğlu, "Önemli olan bu hatadan dönebilmektir. Bizde bir özür geleneği kültürümüzde olmakla beraber sanki özür dilendiğinde karşıya taviz vermiş gibi algılanıyor. Bu doğru değil. Özür dilemek bir erdemdir. Devletle ve millet arasındaki bağı kuvvetlendiren bir etki yaratır. Başbakan'ın özür dilemesi oldukça anlamlıdır. Biz bunu önemsiyoruz. Ama tek başına özrün yetmeyeceğini de düşünüyoruz. Özürle beraber 1949 yılında alınmış bir karar vardı. Sürgün edilenlerin tekrar yurtlarına dönmeleri halinde onlara bölgeye ait topraklardan verilmesi hususunda söz verilmişti. Bu söz yerine getirilmemiş. Bu mağduriyetlerin giderilmesi adına adımlar atılabilir. Devlet onları kucaklayabilir. Türkiye'de yaşayan tüm Alevilerin ortak bir talebi vardı. Bence bu işin tam zamanıdır. Alevi taleplerinin karşılanması adına devletin somut bir adım atması bu özrün tamamlayıcısı olacaktır." şeklinde konuştu.

Alevilerin, CHP kurulduğundan beri partiye destek verdiğini dile getiren Hortoğlu, bu konuda CHP'nin Alevilere karşı vefa borcunun olduğunu vurguladı. CHP'den de olumlu adımlar beklediğini sözlerine ekleyen Hortoğlu, "CHP kurulduğundan beri aleviler büyük çoğunlukla CHP'ye oy vermekte. CHP'nin bu konuda Alevilere bir vefa borcu var. Üstelik Genel Başkanı Alevi iken üstelik genel başkanları Dersimliyken bu sorumluluğu CHP'nin rahatlıkla yerine getirmesi gerek. Böyle bir siyasi sorumluluğu yerine getirmek önce CHP'ye düşer. CHP'li siyasetçilerden de olumu adımlar bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

(CİHAN)

Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs