En Sıcak Konular

Bölgede artan Türkiye sevgisi, Arap liderleri tedirgin ediyor

28 Kasım 2011 16:15 tsi
İstanbul Medeniyet Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kavas, Türkiye'nin başarılı dış politikaları sonucu Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde Türkiye sevgisinin giderek arttığını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın söz konusu coğrafyada İslam dünyasının lideri olarak algılanmaya başlandığını ifade eden Prof. Dr. Kavas, bu durumun Arap ülkelerinin liderlerini rahatsız ettiği iddiasında bulundu.

Samsun Aydınlar Ocağı'nın Canik Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Halk Hareketleri" konulu konferansa katılan İstanbul Medeniyet Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kavas, Türkiye'nin İslam ülkelerine ilişkin dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çok sayıda akademisyenin katıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Kavas, "Afrika halkı Türkiye'yi ve Türkleri çok seviyor. Özellikle son dönemlerde gerek Afrika'da gerekse Ortadoğu'da Türkiye'ye karşı bir sevgi atmosferinin oluşması ve Başbakan Erdoğan'ın bölgede İslam dünyasının lideri olarak algılamaya başlaması, ilk zamanlarda bu ülkelerin yöneticileri tarafından da alkışla karşılandı. Fakat daha sonra bu liderlerin kendilerini halklarının gözünde geri planlara atmaya başlamasıyla, yöneticiler Türkiye'ye karşı eski dostane tutumlarını değiştirmeye başladılar." dedi.

Afrika üzerinde Amerika ve Çin başta olmak üzere her ülkenin hesapları olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kavas, "Bu ülkeler Afrika'ya her zaman bir şeyler almak için geldiler. Fakat Afrika'ya bir şey vermediler. Afrika'nın geri kalmasına sebebiyet verdiler. Afrika'ya vermek için gelen sadece Türkiye ve Türkler olmuştur. Son dönemlerde Türkiye'nin sahip olduğu vizyon ve bu ülkelere giden Türklerin Afrika'ya açılımıyla bu ülkelerde Türkiye'ye karşı bir sevgi ortamının oluşmasına imkan sağlamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu ve Afrika'da son dönemlerde ortaya çıkan mevcut rejimlere karşı halk ayaklanmalarının görülmesinin sebeplerinin iyi okunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Kavas, bunun altında gelir adaletsizliği, halka değer vermeme gibi nedenlerin öne çıktığını da sözlerine ekledi.

Samsun Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Osman Köse ise Ortadoğu'nun ve Afrika'nın Türkiye için öneminden bahsederek, bu konuda halkı aydınlatmak amacıyla Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bilim adamı Prof. Dr. Ahmet Kavas'ı davet ettiklerini kaydetti.

(CİHAN)

Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,845 µs