En Sıcak Konular

Avrupa Birleşik Devletleri için ilk adım

28 Kasım 2011 15:16 tsi
Avrupa Birleşik Devletleri için ilk adım Almanya ve Fransa Euro Bölgesi içerisinde borç sorununun çözümü için ‘ciddi’ adımlar atmaya hazır ülkelerin katılımıyla yeni bir oluşum başlatmaya hazırlanıyor.

Euro Bölgesi’nde borç sorunun çözümü için zaman giderek azalıyor. Geçe hafta İtalya’nın tahvil faizlerinin yüzde 7.8 seviyesine ulaşması ve bölgenin en güçlü ekonomisi olarak bilinen Almanya’nın tahvil ihalesine de beklenen talebin gelmemesi korkuları üst seviyeye taşıdı.

Zira önümüzdeki haftalarda çok daha büyük ölçekli tahvil ihaleleri gelecek ve görünen o ki her ihale korkuların daha da artmasına neden olacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise diğer üye ülkelerden 9 Aralık’ta yapılacak bir sonraki Euro Bölgesi Zirvesi’ne kadar çözüm önerisiyle gelmelerini istemişti. Ancak gelen haberlere göre sorunların zirvelerle çözülemeyeceğini nihayet anlayan iki lider radikal kararlar açıklamaya hazırlanıyor.

ECB’DEN DESTEK

Buna göre Merkel ve Sarkozy, Euro Bölgesi içerisinde borç sorununun çözümü için ‘ciddi’ adımlar atmaya hazır ülkelerin katılımıyla yeni bir ‘Süper AB’liler Kulübü’ oluşturmaya hazırlanıyor. Bu ülkeler borç seviyelerini azaltmak için sert tasarruf önlemleri almaya ve bütçelerini dengeye oturtmak için kararlı olan ülkeler arasından seçilecek. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) da bu gruba dahil olan ülkelerin tahvillerini bir plan dahilinde satın alarak spekülatif hareketlerin önüne geçerek ülkelere düşük maliyetle borçlanma fırsatı sunacak. Almanya böylece enflasyonist baskılar nedeniyle halen karşı çıktığı ECB alımlarına, sıkı tasarruf sözü karşılığı destek vermiş olacak. Plana yönelik detaylı bilginin bu hafta verilebileceği belirtiliyor.

"ATİNA EURO'DA KALIRSA İÇ SAVAŞ ÇIKAR"
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO) Başkanı HansWerner Sinn, Yunanistan’ın kontrolden çıkan ekonomik durumunu yeniden kontrol altına almak için en uygun kararın Euro Bölgesi’ni terk etmek olacağını söyledi. Sinn, Yunan basınına yaptığı açıklamada Euro Bölgesi’nde kalması durumunda, “uzun yıllar ekonomik bir durgunluğun içine sürükleneceğini ve bunun da bir iç savaşa neden olabileceğini” belirtti. Sinn, ülkenin rekabet edebilecek duruma gelebilmesi için, fiyatların en az yüzde 30 oranında düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

ARANAN ÖZELLİKLER
* Borç krizinin aşılması konusunda ciddi adım atmaya hazır.
* Özellikle kendi rızasıyla sert tasarruf önlemleri alabilecek.
* Bu önlemleri ne pahasına olursa olsun uygulayabilecek.
* Bütçe dengesi için siyasi irade gösterme yeteneğine sahip.
* Euro’nun istikrarı için diğer üyelerle ortak hareket edecek.

Mahmut Sancak / Habertürk



Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,735 µs