En Sıcak Konular

Nobel enerjiden nihai açıklama yakında

28 Kasım 2011 14:01 tsi
Rum tarafının sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan 12. parselde araştırma sondajları gerçekleştirmekte olan Noble Energy şirketinin; araştırma sondajlarıyla ilgili nihai sonuçlar hakkında bugünlerde açıklama yapmasının beklendiği bildirildi.

Rum tarafının sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan 12. parselde araştırma sondajları gerçekleştirmekte olan Noble Energy şirketinin; araştırma sondajlarıyla ilgili nihai sonuçlar hakkında bugünlerde açıklama yapmasının beklendiği bildirildi.

Haberi, “Noble Araştırma Sondajıyla İlgili Nihai Sonuçlar Hakkında Bugünlerde Konuşuyor” başlığıyla yayımlayan Simerini, 12. parseldeki olası doğal gazın kalitesi ve miktarıyla ilgili olarak; araştırma sondajından çıkacak nihai sonuçların, hafta başında açıklanmasının beklendiğini yazdı.

Rum tarafında yayın yapan “Sigma” televizyonunun elindeki bilgileri kaynak gösteren gazete, Amerikan Noble şirketinin hafta başında; “Afrodit” olarak adlandırılan 12. parseldeki olası doğal gazın kalitesini ve miktarını bilecek pozisyonda olacağını duyurdu.

Haberde, şirketin sürekli denemeler yapmakta olduğu ve bu denemelerin sadece doğal gazın yüzeye çıkarılmasıyla değil; su, kum ve diğer pisliklerin temizlenmesi için arıtma yapılması gibi işlerle de ilgili olduğu ifade edildi.

Yine aynı bilgilere dayanarak, olası doğal gazın bileşiminin yüzde 75-80 oranında termojenik metan gazından ibaret olduğunu kaydeden gazete, bunun gazın kalitesi açısından oldukça önemli olduğunu belirtti.

KKTC’DE YAPILACAĞI AÇIKLANAN SONDAJA RUM TARAFINDAN TEPKİ

Öte yandan gazeteler bugünkü haberlerinde, Türkiye tarafından Kuzey Kıbrıs’ın kara bölgesinde yapılacağı açıklanan sondaja gösterilen tepkileri geniş şekilde yansıttılar.

“Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin sözde MEB’i içerisinde kazı yapma niyetine sahip olmasını; katmerli yasa dışılık olarak” nitelendiren Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum tarafının; Ankara’nın bu faaliyetini bütün uluslararası platformlarda şikâyet etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin “37 yıldır Kıbrıs Cumhuriyeti’nin topraklarını askeri anlamda işgal etmeye devam ettiği” iddiasını yineleyen Omiru, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal kaynaklarını talep etme çabası içerisinde; bir adım daha öteye gitmekte olduğunu” ileri sürdü.

Lübnan ile Rum tarafının MEB’ine ilişkin anlaşmanın, Lübnan Meclisi tarafından imzalanmaması amasıyla; Türkiye tarafından Lübnan’a yapıldığı iddia edilen baskılara da değinen Omiru, Lübnan Dışişleri Bakanıyla kısa zaman önce gerçekleştirdiği görüşmeyi anımsattı.

Buna göre Omiru, Lübnan hükümeti tarafından “var olan tüm problemlerin aşılması ve iki ülkenin MEB belirleme aşamasının; Lübnan Meclisi tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya konmasına dair iyi niyet bulunduğu” görüşünü dile getirdi.

Rum tarafındaki EVRO.KO (Avrupa) partisi ise, Türkiye’nin Mağusa bölgesinde sondaja başlama niyeti olduğunu açıklamasıyla ilgili olarak, Türkiye’nin cezalandırılması amacıyla; Avrupa Demokratik Partisi üyelerini bilgilendireceğini açıkladı.

Gazeteye göre, EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin kışkırtıcı olarak nitelediği niyetinin; her türlü mantık ve yasallıktan uzak olduğunu aynı zamanda derhal şikayet edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de, Türkiye’nin KKTC’nin kara bölgesinde sondaja başlayacağını duyurması konusunda yaptığı açıklamada, Rum hükümetini, “Türklerin Kıbrıs’taki yeni yasa dışı faaliyetlerini Avrupalı ortaklarına bildirmeye ve Türkiye’nin katılım sürecini tamamen dondurmaya davet etti.”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, ileri sürdükleri Türk uzlaşmazlığı ve kışkırtmacılığını içermemesi halinde; Türkiye’nin katılım müzakereleriyle ilgili sonuç bildirgesinin kabul edilmemesi gerektiği görüşünü de dile getirdi.

Alithia gazetesi ise “Türkiye BM ve AB’ye Şikâyet Edilmeli” başlıklı haberinde, Türkiye’nin Mağusa bölgesinde sondaja başlama niyeti olduğunu açıklamasının, Rum siyasi partilerin sert tepkisine yol açtığını yazdı.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu açıklamasında, “MEB’le ilgili anlaşmalar yapma konusunda sessizce hareket ettiklerini, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle de sessiz bir şekilde konuyu tartıştıklarını ve sondaja başlamak için desteklerini aldıklarını” savundu.

Kiprianu, Rum hükümetinin bir sonraki adımlarına da aynı kapasite ve yeterlilikle devam edeceğini ileri sürdü.

Haber Politis gazetesinde “Mağusa’yı Shell Değil TPAO Kazıyor... EDEK, EVRO.KO ve Çevrecile Türkiye’nin Şikayet Edilmesini İstiyor- AKEL Soğukkanlılık İstiyor” başlıklarıyla yer alırken, Fileleftheros ise haberi “Omiru Türkiye’nin Şikayet Edileceğini Söylüyor- İşgal Altındaki Bölgelerdeki Sondaj Üste Üste Yasa Dışılık Teşkil Ediyor” başlıklarıyla yayımladı.

LÜBNAN’LA İŞBİRLİĞİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur’un geçtiğimiz Cuma günü adaya gerçekleştirmiş olduğu bir günlük ziyareti anımsattı ve bu çerçevede uzun saatler süren görüşmeler yapan iki ülke heyetlerinin; bu görüşmelere Beyrut’ta devam etmeye karar verdiklerini belirtti.

Haberi “Lübnan’la Deniz ve Enerji Konularında İşbirliğinin Genişletilmesi” başlığıyla yayımlayan gazete, Rum heyetin başkanının, Dışişleri Bakanlığı Enerji İdaresi Müdürü, Büyükelçi Tasos Conis olduğunu kaydetti.

İki ülke heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ilk aşamasından; deniz ve enerji konularındaki işbirliğinin genişletilmesine yönelik siyasi irade ve niyet bulunduğu sonucunun çıktığını yazan gazete, açılmakta olan işbirliği perspektifleriyle ilgili olarak; Rum tarafının hali hazırda ikinci tur ihalelere çıkılması için işlemlere başlanması duyurusu yaptığını, Lübnan’ın ise ilk tur ihalelere 2012 yılının ilk üç ayında çıkacağını ifade etti.

Gazete, bu gelişme ile konjonktürün, iki ülkeye; iki ülke arasındaki işbirliğini artırma ve ilişkilerini geliştirmek için, daha iyi koşullar meydana getirmelerine yardımcı olacağını kaydetti.

Lübnan ile Rum heyetleri arasındaki görüşmenin, iki ülke arasındaki MEB belirleme anlaşması konusuna odaklanacağını yazan gazete, anlaşmanın imzalandığını ancak Lübnan Meclisi tarafından henüz onaylanmadığını anımsattı.

Konuyla ilgili görüşmelerin Beyrut’ta devam edeceğini kaydeden gazete, Lübnan’ın MEB konusuyla ilgili ortaya koyduğu anlaşmazlıkların; Rum kesimiyle değil, İsrail’le olduğunun açık olduğunu ekledi.

TAK



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs