En Sıcak Konular

Arap Birliği'nin Suriye'ye yaptırımları ve yankıları

28 Kasım 2011 12:54 tsi
Arap Birliği'nin Suriye'ye yaptırımları ve yankıları İngiliz basını Arap Birliği'nin Suriye'ye yönelik mali yaptırımlarına ve yaptırımların yankılarına geniş yer ayırdı. İşte ayrıntılar:

Guardian'un uluslararası gelişmelere yer ayırdığı sayfalarındaki Suriye'yle ilgili haberin başlığı "Arap Birliği mali yaptırımlara onay verirken, Suriye meydan okuyor".

Arap Birliği dışişleri bakanlarının pazar günü Kahire'deki toplantısında Şam'a karşı uygulanacak mali yaptırım paketini onaylamalarına rağmen, Esad yönetimine sadık ordu kuvvetlerinin Humus kenti civarında operasyon hazırlığında olduklarının bildirildiği haberde, Birliğin yaptırım kararının Suriyeli sivilleri hedef almadığı vurgulanmış.

Arap Birliği toplantısına başkanlık eden Katar başbakanı Hamid bin Cebr el Tani'nin "birlik olarak çabamız, Libya'daki gibi bir batı müdahalesinin önlenmesidir" sözlerinin aktarıldığı haberde, Arap Birliği'ne üye olmayan Türkiye'nin de mali yaptırım kararına uyacağını açıkladığı bildirilmiş.

Irak ve Lübnan yaptırıma karşı

Suriye merkez bankası ile işlemlerin durdurulması, üye ülkelerdeki Suriye mal varlıklarının dondurulması ve Suriye'ye üye ülkelerden yatırım yapılmamasını içeren yaptırımlar paketinin, Arap Birliği'nin iki üyesi tarafından onaylanmadığına dikkat çekilmiş:

Irak ve Lübnan.

Guardian'ın orta doğu editörü Ian Black'in imzasını taşıyan haberde, Suriye'nin en büyük ticaret ortağı olan Irak'ın yaptırımlara katılmayacak olmasının kısmen Saddam döneminde maruz kaldıkları yaptırımlara dair olumsuz tecrübeden kaynaklandığı belirtilmiş.

Lübnan'ın mali yaptırımları desteklememe kararının sebebinin ise, ülkede hâkim Şam etkili siyaset ortamı olduğu iddia edilmiş.

Haberde tüm yaptırımlar içinde en etkili olanın Suriye'nin Körfez ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulması olduğu bildirilmiş.
Suriye'de Arap Birliği yaptırımının yankıları

Esad: Bazıları Osmanlı hayali kuruyor

Daily Telegraph, Arap Birliği yaptırım kararına Şam'ın tepkisini haberinde aktarmış.

Haberde Üniversite örencilerine seslenen Beşar Esad'ın "Şu an canımızı sıkan Arapların, kriz sona erince pişman bir şekilde Şam'a geleceklerini göreceksiniz" dediği belirtilmiş.

Haberde ayrıca, Esad'ın yaptırımlara destek vereceğini söyleyene Türkiye'ye yönelik sarfettiği söylenen şu sözleri de yer bulmuş:

"Bazı zihinlerde Osmanlı İmparatorluğu'nun hayali halen capcanlı duruyor.

Bunun boş bir hayal olduğunu bilmelerine rağmen dini sloganlar haykırıp Arap dünyasına hâkim olmaya çalışan siyasi partilerden faydalanmaya çalışıyorlar."

"İsrail kârlı çıkar"

Guardian'ın haberine göre, devlet gazetesi El Tavra yaptırımların Suriye halkını hedef aldığını söylemiş, Suriye yanlısı sosyal medya kullanıcıları ise yaptırımlardan İsrail'in kârlı çıkacağını dile getirmiş.

Yaptırımlara tepkili Suriyelilerin bir diğer iddiası ise, Arap Birliği'nin 1979'da Arap ülkeleri arasındaki fikir birliğini bozup İsrail'le barış anlaşması imzalayan Mısır'a bile bu kadar ağır yaptırımlar uygulamamış olduğu.

Arap Birliği'nin dün onayladığı mali yaptırım paketinde Suriye merkez bankası ile işlemlerin durdurulması, üye ülkelerdeki Suriye mal varlıklarının dondurulması ve Suriye'ye üye ülkelerden yatırım yapılmaması gibi kapsamlı önlemler yer alıyor.

Türkiye'de muhalif milislerin gizli buluşması

Daily Telegraph'te yer alan bir diğer Suriye'yle ilgili haberde ise Libya'da Kaddafi rejimini deviren milislerle, Suriye'deki Esad karşıtı silahlı güçler arasında Türkiye'de kurulan temastan bahsedilmiş, yeni kurulan Libya yönetiminin ülkedeki önde gelen İslamcı milis liderlerinden birini, Suriyeli muhalif silahlı birlikle görüşmeye yolladığı söylenmiş.

Ruth Sherlock imzasını taşıyan haberde Özgür Suriye Ordusu yetkilileriyle görüşmek üzere Türkiye'ye giden Abülhakim Belhac'ın şu anki görevi olan Trablus Askeri Konseyi yöneticiliğine gelmeden önce Libya İslami Mücadele Örgütü'nün liderliğini yapmış olduğu belirtilmiş.

Belhac'ın Özgür Suriye Ordusu komutanlarıyla İstanbul ve Suriye sınırına yakın bir bölgede yaptığı görüşmelerin gizli bir operasyon olarak planlandığı ancak, Trablus Havaalanı'nda yaşanan bir karışıklık sebebiyle ortaya çıktığı iddia edilmiş ve haberin kaynağı olarak Belhac'la birlikte çalışan bir askeri yetkili gösterilmiş.

Haberde aynı yetkilinin "Belhac Türkiye'ye geçici Libya devlet balkanı Mustafa Abdülcelil tarafından yollandı" demeci de aktarılmış.

BBC Türkçe



Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,595 µs