En Sıcak Konular

'Rusya ve İran'ından kof tehditler'

28 Kasım 2011 09:26 tsi
'Rusya ve İran'ından kof tehditler' Hükümet neden sessiz kalmayı tercih ediyor?

Rusya ve İran, Türkiye'nin Malatya-Kürecik'te kurulacak olan NATO kapsamındaki X-Bant tip Amerikan radarından son derece rahatsızlar.

Bunu zaman zaman Türkiye'ye dönük çıkışlarla, uyarılarla açıkça dile getiriyorlar, Türkiye'nin yanlış yaptığını söylüyorlar.

Bu rahatsızlıklar bugüne kadar tehdit boyutuna ulaşmamış, sadece genel eleştiri çerçevesinde kalmıştı. Ne var ki, son birkaç gün önce verilen demeçlerle konu şimdilerde tehdide dönmüş bulunuyor. Bu bağlamda, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kremlin Sarayı'ndan yaptığı, televizyonda yayınlanan sert açıklamasında şöyle konuşmuş bulunuyor: "Amerikan yönetimiyle füze kalkanı görüşmeleri, endişelerimizi gideren bir çözümün bulunmasıyla sonuçlanmaz ise biz de kendi güvenliğimizi sağlayacak adımlar atarız. Samimiyetimle ve bütün ciddiyetimle söylüyorum: Füze kalkanı projesi sınırlarımıza doğru ilerlemeye devam ederse, Stratejik Silahların Sınırlandırılması Antlaşması'ndan (START) tek taraflı çıkacağımız gibi, kalkanı delecek yeni nükleer başlıklar geliştirmeye de başlarız. Amerika füze kalkanı konusunda Polonya, Romanya, Türkiye ve İspanya ile anlaşmalar yaparak bizi oldubitti karşısında bırakıyor. Bunu kabul edemeyiz. Füze kalkanına ev sahipliği yapan Rusya çevresindeki ülkeler, taktik İskender füzelerinin menzilinde olacak. Güç dengesini bozdurmayız."

Medvedev'in kelimesi kelimesine aldığımız bu sözleri, Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasıyla da destekleniyor. Bakanlık, 500 km menzilli İskender füzelerinin sadece Avrupa'nın merkezinde yer alan ve Polonya'daki füzesavarları vurabilecek Kaliningrad'da değil, Kürecik'i menzillerine alabilecek mahallerde de konuşlandırılacağını söylüyor. Bu bağlamda Karadeniz kıyısındaki Krasnodar'daki Kuban bölgesinin adı geçiyor. Hem Medvedev'in ve hem de takip eden Savunma Bakanlığı'nın açıklaması, gayet net ve açık bir şekilde Kürecik radarının hedef alınacağını söylüyor ve bu şekilde Türkiye'yi tehdit ediyor. Bunun başka bir izahı olamaz. Diğer yandan, Kürecik radarından en az, belki de daha çok rahatsız olan İran da aynı şekilde tehdit ediyor. Bu bağlamda, İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, iki gün önce Hürremabad şehrinde Besiç gönüllülerine hitap ederken İran'a yönelik muhtemel bir saldırı durumunda ilk hedeflerinin Türkiye'deki NATO radarı (Kürecik) olacağı yolunda bir tehdit savurmuş bulunuyor. "...Biz kendimizi hazırlamışız. İran'a karşı bir saldırı olursa ilk adım olarak Türkiye'deki füze kalkanı sistemlerini vuracağız. Daha sonra diğer hedeflere yöneleceğiz." Hacızade'nin konuyla ilgili sözleri. Bu sözler, tevile meydan bırakmayacak kadar net ve açık. Bunlardan elbette tehdit anlamı çıkıyor.

Bu tehditler konusunda Türk yetkililer, bugüne kadar herhangi bir şey söylemediler, herhangi bir karşılıkta bulunmadılar. Ne var ki, bu Türkiye'yi yönetenlerin tehdide karşı sessiz kalmayı tercih etmelerinden değil, bunların sağduyuyu tercih etmelerinden, gereksiz laflar etmeme hassasiyetlerinden kaynaklanıyor. Esasen doğru da yapıyorlar. Rusya gibi, İran gibi ilişkileri etkileyebilecek, zehirleyebilecek, zarar verebilecek laf ve tavırlardan kaçınıyorlar. Ağırbaşlı, kendine güvenen devletler zaten böyle davranırlar.

Kaldı ki, hem Rusya'nın ve hem de İran'ın tehditleri zaten boş ve kof tehditler. Üstelik ortada henüz kurulup da faaliyete geçen bir radar tesisi de yok.

 Fikret Ertan / Zaman (İlgili kısım)



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs