En Sıcak Konular

Davutoğlu: Suriye'ye seyirci kalamayız

27 Kasım 2011 20:05 tsi
Davutoğlu: Suriye'ye seyirci kalamayız Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de siviller öldürülürken ve Suriye rejimi masum halka artan dozda zulüm uygularken, Türkiye'nin ve Arap Birliği'nin sessiz kalması beklenemez" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de siviller öldürülürken ve Suriye rejimi masum halka artan dozda zulüm uygularken Türkiye'nin ve Arap Birliği'nin buna sessiz kalmasının beklenemeyeceğini söyledi.

Davutoğlu, Arap Dışişleri Bakanları toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, birliğin Suriye ile ilgili olarak aldığı kararları ve tedbirleri Türkiye'nin desteklediğini ifade etti.

Bu konuda Arap Birliği ile Türkiye arasında tam bir mutabakat olduğunu dile getiren Davutoğlu, Arap Birliği'nin aldığı kararlar ve tedbirlerle Türkiye'nin düşündüğü tedbirler arasında paralellik olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin "Arap Birliği konuyu BM'ye götürürse sizin tutumunuz ne olur" sorusuna Davutoğlu, "Arap Birliği'nin bu konuda alacağı kararı destekleriz" cevabını verdi.

Suriye konusunun Türkiye ile Arap Birliği arasında ele alınan ortak bir bölgesel konu olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, bölgesel bir sahiplenme ile krizin daha yaygınlaşması ve daha çok kan dökülmesinin engellenmeye çalışıldığını, bu konuda da Arap Birliği ile Türkiye arasında iyi bir işbirliği bulunduğunu ifade etti.

Arap Birliği ve Türkiye'nin, 9 aydan beri büyük acılar çeken Suriye halkına "yanınızdayız" mesajını verdiğini anlatan Davutoğlu, Suriye rejiminin sorunu Türk-Arap meselesiymiş gibi gösterme çabalarına karşı da Türkiye ve Arap Birliği'nin ortak bir zeminde buluşarak karşılık verdiğini kaydetti.

Arap Birliği toplantısından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve ilgili bakanları arayarak konuyu istişare ettiklerini belirten Davutoğlu, Suriye'ye yönelik tedbirlerin önümüzdeki günlerde atılacak adımlarla daha da netleşeceğini açıkladı.

Gözümüzün önünde insanların öldürülmesine kayıtsız ve sessiz kalamayız diyen Davutoğlu, meselenin bölgede geliştirilen bir inisiyatif içinde dış müdahale olmaksızın çözülmesinin önemine işaret etti.

Davutoğlu, "Umarız Suriye yönetimi mesajımızı anlar ve sorun ailemizin içinde çözülür. Daha önce Irak'la Libya'da yaşanan acılar (dış müdahale) Suriye'de yaşanmaz" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Arap Birliği ile Türkiye arasında bir mekanizma olduğunu, Arap Birliği yetkilileriyle devamlı temas halinde bulunduklarını ifade ederek, ileride konuyla ilgili olarak Arap Birliği'nin oluşturacağı bir takip mekanizmasını Türkiye'nin destekleyeceğini belirtti.

Arap Birliği'nin aldığı tedbirleri Türkiye'nin komşuluk ilişkilerinden dolayı bazı nüansla zamanlama farkıyla uygulayacağını anlatan Davutoğlu, bu konuda çalışacaklarını kaydetti.

Davutoğlu, Arap Birliği toplantısından önce de Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile ayrı ayrı kısa süre bir araya geldi.

Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,575 µs