En Sıcak Konular

Rum Başpiskopos, Türkiye'yi suçladı

27 Kasım 2011 16:00 tsi
Rum Başpiskopos II. Hrisostomos, Kıbrıs'ta çözümün yakın olduğunu kimsenin savunamayacağını öne sürdü. Hrisostomos, buna gerekçe olarak da "Çözüm yoktur, çünkü Türkler her şeyi istiyor." dedi.



Kıbrıs sorununda "çizgi değişikliği" isteyerek, "üniter devlet" önerisini tekrarlayan Hrisostomos, 2012 ocak sonlarına doğru Kıbrıs sorununa ilişkin ilkeler çerçevesinin ortaya konacağı ve 2013 Rum Başkanlık seçimlerinde bu çerçevede siyaset yapmaya hazır adayın aranacağı bir toplantı düzenleneceğini de yineledi. Hrisostomos, pazar günleri yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs sorununun çözümü, siyasi sahnedeki gelişmeler, geleceğe yönelik düşünceleri ve diğer konulardan bahsetti.

Türkleri hiç taviz vermemekle suçlayarak "sürekli istiyorlar" diyen Hrisostomos, "Tüm Kıbrıs'ı istediklerini anlamamız gerekiyor. Jeopolitik olarak da tüm bölgeyi kontrol etmek istiyorlar" diye konuştu. Devam eden müzakerelerin Rum halkının beklediği çözümü getirmeyeceğini aktaran Hrisostomos, "milli davada çizgi değişikliği" istedi ve bunun, iddiaların aksine Rum tarafını Avrupa, Birleşmiş Milletler ve büyük güçlerle karşı karşıya getirmeyeceğini savundu.

Hrisostomos, "Çizgi değişimi konusunda bir zorluk görmüyorum" diye konuştu. Yabancı yetkililerle yaptığı görüşmelere değinerek, "Avrupa ve Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin diplomatik temsilcileri arasında ofisimden geçmeyen kalmadı" ifadelerini kullanan Hrisostomos, bu görüşmelerinde Türkiye'ye baskı yapmalarını istediğini belirtti.

"Bir kişinin evinde yaşamayı istemesi neden mantıksız görülsün? Mülküne dönmesi... Türkiye daha büyük ülke olduğu için bizi istila etti, bizi evlerimizden çıkardı. Geri dönmeyi istemeye hakkımız yok mu?" diyen Hrisostomos, bunu görüştüğü herkese söylediğini ve kimseden "bu oldu-bitti, daha fazla istemeyiniz" yaklaşımı görmediğini kaydetti. "Herhangi bir Kıbrıslının, şimdi federasyon için tartıştığımıza inandığını düşünmüyorum" diyen Hrisostomos, "Ne öneriyorsunuz? Hangi çözüm modeli üzerinde insan hakları uygulansın?" sorusuna ise, "Üniter Devlet. Çoğunluk yönetir, azınlık teminat altına alınır" yanıtını verdi.

Hrisostomos, ocak ayı sonunda geniş bir toplantı düzenlemeyi düşündüğünü ve burada Kıbrıs sorununun ilkeler çerçevesinde ortaya konacağını; 2013 yılındaki başkanlık seçimleri için bu çerçevede siyaset yapmaya hazır olacak aday aranacağını da yineledi.

Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,378 µs