En Sıcak Konular

Canikli: Biz camileri yapmak için yıkarız

25 Kasım 2011 20:02 tsi
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AK Parti'li hiçbir belediye başkanının, Alman finans kurumlarından kullandığı bir kuruş kredinin bulunmadığını bildirdi.

Canikli, CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, ''CHP'li belediyelerin Alman vakıflarından kredi alarak terör örgütüne yardımda bulunduğuna'' yönelik sözleri nedeniyle verdiği gensoru önergesinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmesinde, AK Parti Grubu adına söz aldı.

Konuşmasının bir bölümünde CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin iddialarına yanıt veren Canikli, İnce'nin, AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler'in, İstanbul Valiliği döneminde AK Parti'li Akfırat Belediye Başkanı ile ilgili yolsuzluk iddialarının üzerine gitmediğini söylediğini anımsattı.

Canikli, Güler'in, ilk olarak belediyeden müfettiş talep ettiğini daha sonra İçişleri Bakanlığına 23 Haziran 2008'de bir yazı göndererek, belediye başkanı ile ilgili iddiaların müfettişler tarafından incelenmesini istediğini bildirdi.

Güler'in, belediye başkanı ile ilgili basında yer alan iddiaların üzerine gittiğini belirten Canikli, iddiasının gerçek olmadığını belgelerle ortaya koydukları için İnce'nin özür dilemesi gerektiğini söyledi. Canikli, Akfırat Belediye Başkanı'nın da daha sonra partiden ihraç edildiğini anımsattı.

Nurettin Canikli, İnce'nin, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi, şu anda AK Parti milletvekili olan kişinin, belediyeden 200-300 trilyon liralık ihale aldığına yönelik iddialarına da yanıt verdi.

Adı geçen temizlik firmasının, 1981'de kurulduğunu, o tarihten beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde aynı işi yaptığını belirten Canikli, ''Sayın Sözen, Sayın Dalan döneminde aynı işi yaptı. Bu firma, şu anda CHP'li Antalya Belediyesi, Maltepe, Çatalca belediyelerinde de aynı işi yapıyor. Kamu ihale mevzuatına göre, onlarca firmanın katıldığı, açık ihalelerle yapılan ihaleler. Eğer bu firma yanlış yapıyorsa, işlemlerinde bir takım usulsüzlük varsa Sayın Sözen'in, Antalya Belediyesi'nin bu firmaya iş yaptırmasını nasıl izah edeceksiniz. Sayın İnce, iki tane özür borcunuz oldu'' diye konuştu.

-''CHP döneminde kaç cami yıkıldı?''-

Malatya'da bir caminin yıkıldığına yönelik iddialar üzerine Canikli, bu caminin, hal kompleksi içinde, esnaf tarafından yaptırılan küçük bir cami olduğunu söyledi. Canikli, buranın, imar tadilatı çerçevesinde yeniden yapılandırıldığını, satıldığını ifade ederek, belediyenin, 100 metre yanına, çok daha büyük, modern cami yapımı için karar aldığını belirtti.

''Biz camileri, daha iyisini yapmak için yıkarız'' diyen Canikli, sözlerini, ''Ya CHP? Hiç hesap ettiniz mi, CHP'nin tarihinde kaç tane cami, vakıf eseri yıkılmış, kaç cami ahıra çevrilmiş? O kadar çok ki... Sayın İnce, özür borcunuz üç oldu'' diye sürdürdü.

-''Büyükelçinin açıklamaları doğru değil''-

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Türkiye'de zaman zaman Alman vakıflarının çok tartışma konusu olduğunu, Ankara DGM tarafından casusluk ve başka iddialarla ilgili haklarında dava açıldığını sonra beraat kararı çıktığını anlattı.

Alman vakıflarıyla ilgili Necip Hablemitoğlu'nun bir kitap yazdığını anımsatan Canikli, kitaptan bir bölüm okudu.

Canikli, Alman büyükelçisinin açıklamaları esas alınarak, AK Parti'li belediyelerin de Alman vakıfları ya da finans kuruluşlarından kredi ya da hibe kullandığı iddialarında bulunulduğunu anımsattı. Canikli, büyükelçinin açıklamasının doğru olmadığını bildirdi.

AK Parti'li Canikli, ''AK Parti döneminde, AK Parti'li belediyelerin kullandığı bir tane yok. Hangisi olursa olsun. Belediye olarak söylüyor ama hangi dönem, hangi partili belediye başkanı tarafından kullanıldığı bilgisi yok. O nedenle aldatmaca. Bilgi doğru; Kayseri, Malatya, Denizli kullanmış ama AK Parti'den önce. AK Parti'li hiçbir belediye başkanının, Alman finans kurumlarından kullandığı bir kuruş kredi yok'' diye konuştu.

Canikli, Alman vakıflarından kullanılan hibe için Hazine onayı gerekmediğine, kredi için gerektiğine işaret etti.

-''Ecevit'e yüzde 100 inanıyorum''-

Canikli, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in, 20 yıl önce yaptığı bir açıklamada, 1971'de başından geçen bir olayı anlattığı söyledi. Canikli, Ecevit'in, ''Bir yabancı vakfın şube yöneticileri, ellerinde bir çanta dolusu parayla bana geldiler. Bana uluslararası sosyal demokrat hareketi adına yardım etmek istediklerini söyledi, çantayı açıp parayı ortaya koydular. Cevabını hemen verdim, yardımın kanuna aykırı olduğunu söyledim, teklifi reddettim'' açıklamasında bulunduğunu söyledi.

Bu vakfın, Alman Sosyal Demokrat Partisi'ne yakın Friedrich Ebert Vakfı olduğunun anlaşıldığını ifade eden Canikli, Alman Büyükelçisi'nin o zaman bu iddiaları reddettiğini, ''Böyle bir şey olmadı'' dediğini hatırlattı. Canikli, ''Rahmetli Ecevit'in öyle bir olay yaşadığına yüzde 100 inanıyorum'' dedi.

-''Belgelerin aksi ispat edilemedi''-

Canikli, daha sonra siyasi ilişkilerle ilgili iddiaların Türkiye gündemine yeniden geldiğine işaret etti.

Aynı vakıftan CHP'ye 85 bin Avro aktarıldığı iddiasının gündeme geldiğini, büyükelçinin bu iddiayı da reddettiğini belirten Canikli, Alman İçişleri Bakanlığının Ebert Vakfı'na, ''Size göndereceğiz. Siz de CHP'ye gönderin'' diyerek bir yazı yazdığını, daha sonra bu paranın o zamanın CHP MYK üyesi Ali Kılıç'a banka kanalıyla gönderildiğini belirtti.

Alman Büyükelçi'nin bu iddiayı yalanladığını ifade eden Canikli, ''Cumhuriyet başsavcılığı bir araştırma yapıyor. Kurullar kanalıyla Alman Adalet Bakanlığı ve ilgili savcılıktan bu belge, bilgilerin doğru olup olmadığını, resmi yazıyla, Dışişleri kanalıyla soruyor. Berlin Eyalet Adalet Bakanlığı bu talebe cevap vermiyor, bilgi vermiyor, yardım talebini reddediyor. Bunun anlamı; şu andaki bu belgelerin halen aksi ispat edilememiştir. Belge var, bankadan işlem yapılmış. Teyit edecek olan Alman makamı, biz değiliz, onlar da teyit etmiyorlar'' diye konuştu.

-''Yargıya suç duyurusunda bulunun''-

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, sataşma olduğu gerekçesiyle yaptığı açıklamada, Başbakan'ın imzaladığı hibe yardımlarının tutarının 19 milyar 732 milyon 549 lira olduğunu belirtti. Kaplan, bu hibelerin nereye dağıtıldığını sordu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, ''Belediyeler arasında ayrım yapmıyoruz, herkese dağıtıyoruz'' dediğini ifade eden Kaplan, ''Afiyet olsun... En çok AKP'li belediyeler almış. Birinci sırada Kayseri, sonra Konya, dördüncü Ankara'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili İnce de Canikli'ye yanıt verdi. İnce, Canikli'nin kürsüye gözlüksüz çıktığını söyleyerek, şunları kaydetti:

''O nedenle dosyayı düzgün okumadınız. Bütün ihalelerin Kamu İhale Kanunu'na uygun olduğunu söylediniz. 2010 yılı malzemeli temizlik hizmeti alımının kanun kapsamı dışında olduğu yazıyor. 1 trilyon 980 bin, bu da istisna kapsamında diyor. Demek ki Belediye Meclis üyesine kanun dışında ihale verilmiş.

CHP'li belediyeler hani PKK'ya yardım etmişti, yüreğin varsa o belediyenin adını gel söyle. İftira atma, kürsüye gel, CHP'li bütün belediyelerden özür dile. Söyle birinin adını, versinler mahkemeye, öyle iftira, çamur atmak yok.''

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti sözcüsünün, bir tane belediyenin adını veremediğini, kendilerine çamur atmakla uğraştığını savundu.

Hamzaçebi, Canikli'nin bir Alman Vakfı'nın MYK üyesine para aktardığını söylediğini anımsatarak, bunun bir parti kapatma nedeni olduğunu söyledi. Hamzaçebi, ''Canikli'ni sözünü ettiği kişiyle görüştüm. O iddia tamamen bir iftiradır. O iftira nedeniyle Alman İçcişleri Bakanlığına başvurduk, bakanlık böyle bir belge, yardım yoktur dedi. Biz mahkemeden tekzibi yoluna gittik. Tavsiyem gidin yargıya suç duyurusunda bulunun'' diye konuştu

Canikli de belgelerin ortada olduğunu, ispat edilmediğini, CHP'nin getirdiği hiçbir belgenin doğru olmadığını belirtti.

Bu arada, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, söz alarak kadına yönelik şiddete ilişkin sözleşmenin onaylanmasına ilişkin tasarının dünkü oylamasında elektronik bir hatadan dolayı çekimser oy kullandığını, oyunun kabul olduğunu açıkladı.

aa

Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,412 µs