En Sıcak Konular

Tahrir'de askeri konseye 'son şans' yürüyüşü

25 Kasım 2011 14:42 tsi
Mısır’da askeri yönetimin en kısa zamanda görevini sivil iktidara devretmesini isteyen halk, bugün başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda büyük bir protesto gösterisi için toplandı. Seçimlere birkaç gün kala açıklama yapan Beyaz Saray, e

Mısırlı muhalif gruplar, bugün Hüsnü Mübarek rejiminin sonunu getiren devrimin sembolü olan Tahrir Meydanı’nda düzenledikleri "1 milyon yürüyüşü” ile Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ne (SCAF) bir kez daha görevi bırakma çağrısında bulundu. Halk, bugün düzenlenecek protestoları, "son şans" olarak nitelendiriyor.

Mısır’da Sünnilerin en yüksek otoriteye sahip ismi olarak kabul edilen El Azhar Cami’sinin baş imamı Şeyh Ahmed El Tayyeb, Tahrir Meydanı’nda toplanan kalabalığa, “başarıya ulaşmalarını umduğunu” söyledi.

Ataması hükümet tarafından yapılan ve hükümetle çelişen açıklamalarına nadir rastlanan Tayyeb’in sözleri, protestocular tarafından beklenmedik bir jest olarak kabul edildi.

YENİ BAŞBAKAN GANZURİ

Birinci haftasına giren protestolar, dün, SCAF’ın yaşanan çatışmalarda ölen siviller için özür dilemesi ve ardından polis ile halk arasında ateşkes ilan edilmesine rağmen dinmiş değil. Sivil ölümlerinin önüne geçilememesi nedeniyle hükümetin Salı günü istifasını sunmasının ardından, SCAF dün Kemal El Ganzuri’yi geçici hükümetin yeni başbakanı olarak atadı.

Ganzuri, SCAF Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi’nin farklı siyasi görüşleri temsil eden gruplarla düzenlediği olağanüstü kriz toplantısının bir gün sonrasında başbakanlığa atandı. Tantavi, bugün yaptığı açıklamada ekonomist olan 79 yaşındaki Ganzuri'nin görevinin onaylandığını belirtti. Ganzuri, Mübarek rejimi altında 1996-99 yıllarında da başbakanlık yapmıştı.

Mısır’da son bir hafta içinde yaşanan çatışmalarda en az 41 kişi ölürken, 2 binden fazla insan yaralandı.

ASKER GÖREVİ BIRAKMAMAYA KARARLI

Halkın sonu gelmeyen protestoları ve geçici hükümetin istifasına rağmen, SCAF, devlet başkanlığı seçimlerine kadar görevini bırakmamaya kararlı.

SCAF üyesi General Muhtar el Molla, “Üstlendiğimiz görevi şimdi bırakırsak, bu halka ihanet olur” ifadesini kullandı. Askeri konseyin bir diğer üyesi Binbaşı Memduh Şahine ise “Seçimler ertelenmeyecek. Bu son sözümüz. Belirlenen tarihlerde seçim düzenlenecek” açıklamasını yaptı.

Molla, askeri konseyin ve İçişleri Bakanlığı’nın, seçimlerde güvenliği sağlamak için bir arada çalışacağını belirtti.

Muhalif gruplardan bazıları ise güvenlik önlemlerinin yetersizliğini öne sürerek seçimlerin ertelenmesini istiyor. Parlamentoda çok sayıda sandalye kazanacağına inanan Müslüman Kardeşler örgütü ise seçimlerin 28 Kasım’da yapılmasını istiyor. Üç aşamada gerçekleştirilecek seçimlerin sonuçları, Mart ayında belli olacak.

WASHINGTON’DAN YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ MESAJI

Beyaz Saray, Mısır’da askeri konsey yönetimindeki geçici hükümetten sivil yönetime yapılacak geçisin, “adil ve kapsamlı” olması ve en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Sözcü Jay Carney, “birinci haftasına giren protesto gösterilerinde yaşanan can kaybı nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını” belirterek, ölümler hakkında bağımsız soruşturma başlatılmasını istedi.

Carney, “Seçimlerin kısa bir süre içinde gerçekleştirilmesiyle Mısır’da demokrasiye geçiş sürecinin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Güvenliğin sağlanması için her türlü önlemin alınması gerekiyor” dedi.

H.Planet



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs