En Sıcak Konular

KCK'nın sözde mahkemesinin tutanakları

25 Kasım 2011 08:40 tsi
KCK'nın sözde mahkemesinin tutanakları Diyarbakır'da terör örgütü PKK-KCK'nın kent meclislerine yönelik düzenlenen operasyonda yapılanmanın 'sözde mahkemesi' de deşifre edildi.

BDP Diyarbakır Bağlar İlçe Başkanlığı'nda, KCK mahkemesine ait tutanaklar ile bu mahkemeye başvuranlar hakkında düzenlenen belgeler bulundu. Gizli bölmelere saklanan tutanaklar, KCK'nın aktif olarak çalıştığını gösteriyor.Diyarbakır'da terör örgütü PKK-KCK'nın kent meclislerine yönelik düzenlenen operasyonda yapılanmanın kurduğu 'mahkemeler' de deşifre edildi. BDP Diyarbakır Bağlar İlçe Başkanlığı'nda, KCK mahkemesine ait tutanaklar ile bu mahkemeye başvuranlar hakkında düzenlenen tutanaklar bulundu. Gizli bölmelere saklanan 8.9.2011 tarihli tutanak, yapılan operasyonlara rağmen KCK'nın aktif olarak çalıştığını da gösteriyor. Üzerinde davacı ve davalıların açık adreslerinin yazılı olduğu dokümanda, dava konusu 'alacak-verecek' diye belirtilmiş. Silvan'da ikamet eden bir kişinin KCK'ya başvurusunu gösteren belge, KCK ilçe başkanlığından Diyarbakır'a gönderilmiş. Bu arada, gözaltına alınan C.K. ve B.D.'nin, Bağlar ilçesinde KCK adına yargılama yaptığı iddia ediliyor.

Diyarbakır ve İstanbul cumhuriyet başsavcılıklarının KCK'ya yönelik düzenlediği operasyonlarda 42'si Abdullah Öcalan'ın avukatları olmak üzere toplam 46 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütünün 'Önderlik Komitesi'ne yönelik operasyon düzenlerken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise kent meclislerine yönelik operasyon başlattı.

16 ilde 86 noktada eşzamanlı olarak düzenlenen operasyonda bazı avukatların Kandil'de silah eğitimi aldığı iddia edilen fotoğraflar ve PKK'yı da bünyesinde bulunduran çatı yapılanma KCK'nın vergi tutanakları bulundu. Diyarbakır'da ise BDP Bağlar İlçe Başkanlığı'nda yapılan aramada bir miktar esrar ve silah ele geçirildi. Operasyonda, parti binasında KCK'nın mahkeme kurup insanları yargıladığı ve başvuru aldığı deşifre edildi. Bağlar ilçe binasında gizli bölmelere saklandığı anlaşılan bir tutanak, KCK'nın şehir merkezinde mahkeme kurduğunu ortaya koyuyor. 8 Eylül 2011 tarihli belge, yapılan tüm operasyonlara rağmen KCK'nın aktif olarak çalıştığını gösteriyor. Belgenin konusu alacak-verecek olarak belirtilmiş. Belge, Silvan ilçesinde ikamet eden bir kişinin KCK'ya başvurusunu gösteriyor. Belgede başvurunun Silvan ilçesinde KCK başkanlığından Diyarbakır'a gönderildiği anlaşılıyor. Tutanakta iki kişi arasında altın alışverişinden kaynaklı sorun anlatılıyor. KCK'nın ilçe yetkilisinin ele aldığı tutanakta, borcunu ödemeyen kişinin mal varlığı hakkında detaylı bilgiler de yer alıyor. Borçlu kişinin cezaevinde olduğu belirtilerek, oğlunun bu borçtan haberi olduğu yazılıyor. Tutanakta borçlu kişinin neden altın borç aldığının yanı sıra açık adresine de yer veriliyor. Düzenlenen operasyon çerçevesinde gözaltına alınan C.K. ve B.D. isimli şahısların Bağlar ilçesinde KCK adına yargılama faaliyetlerine baktıkları iddia ediliyor.

Bu arada, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KCK operasyonlarını Twitter'daki hesabından değerlendirdi. Demirtaş, "KCK'nın ne olduğunu ve temsilcilerinin kimler olduğunu en iyi Başbakan bilir. Çünkü kendileriyle defalarca görüşme yaptı, İmralı'dan yazılan mektupları avukatlar değil, Başbakan'ın bilgisi ve onayıyla devlet heyeti Kandil'e götürdü." ifadelerini kullandı.


KCK mahkemesi nasıl çalışıyor?

KCK mahkemelerindeki alternatif yargılama KCK sözleşmesine dayanıyor. Mahkemelerde PKK'nın belirlediği sözde hakimler her türlü davaya bakıyor. Özellikle alacak-vereceklerden kaynaklı ihtilaflar, KCK mahkemesinin ilgi alanına giriyor. Çünkü örgüt, bu sorunun çözümünde kendisine de ciddi pay alıyor. KCK mahkemesi şöyle çalışıyor: Örneğin 20 bin TL'sini tahsil edemeyen bir kişi KCK'ya başvuruyor. KCK'nın silahlı elemanları ilgili kişiyi ya buluyor ya da PKK'lı komutanın olduğu bölgeye çağırıyor. Paranın hemen ödenmesi isteniyor, aksi takdirde tetik gösteriliyor. Borçlu en kısa sürede parayı bularak KCK'ya teslim ediyor. KCK bu sefer mağduru çağırıyor. 5-6 bin TL'yi kendisine alarak gerisini teslim ediyor. Mağdur, parasını hiç alamamaktansa bir kısmından vazgeçebiliyor.

zaman

Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs